Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinin sanayicileri, işinsanları, girişimcileri on yıllardır teknik eğitime omuz veriyor. Örneğin Almanya'da büyük sanayicilerin hemen hemen tümünün özel meslek liseleri var.
Bu liselerin tüm masrafları vakıf ya da dernekler aracılığıyla sanayiciler tarafından karşılanıyor. Nitelikli bilgi ve becerilerle mezun olan öğrencilere iş garantisi de sunuluyor.
Ülkemizde de son 5-10 yıldır özel sektörün "sosyal sorumluluk bilinci" gelişmiş kurumsallaşmış firmaları bir araya gelerek, kaliteli öğretimin yapıldığı teknik liseler açmaya başladılar.
Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Antalya, Manisa, Gaziantep gibi illerimizde, gönüllü girişimciler tarafından kurulan vakıflar aracılığıyla tamamen ücretsiz kaliteli teknik eleman yetiştiren meslek liseleri açılmış durumda.
Gönül ister ki 81 ilimizde ve sanayileşmiş ilçelerimizde de özel teknik liseler açılsın ve buralarda makine, otomotiv, elektrik, elektronik, bilişim, mekatronik, otomasyon, ahşap, tekstil, turizm vb. gibi dallarda yüksek kaliteli ara elemanlar yetiştirilsin.
Devletimiz son yıllarda teknik eğitim konusunda önemli atılımlar gerçekleştirdi. Ancak, devlet aygıtı ne yaparsa yapsın istenilen yüksek kaliteye tam olarak ulaşamıyor...
Özellikle Anadolu'nun kısıtlı imkanlara sahip il ve ilçelerinde yapılan mesleki-teknik eğitim bir türlü rayına oturtulamıyor.
Sürekli olarak değişen "eğitim sistemi", kadroların 2-3 yılda bir yer değiştirmesi, teknik destek alınabilecek çevre kuruluşların yeterli olmaması, öğretmenlerin hizmetiçi eğitim faaliyetlerine önem vermemesi vb. gibi nedenlerle toplam kalite çıtası yükseltilemiyor.
Evrensel standartlarda yani dünya için üretim yapan sanayicilerimizin daha kaliteli mal ve hizmet üretebilmeleri için personellerinin de kaliteli olması gerekmektedir. Bu noktadan hareketle girişimcilerimizi teknik okul açmaya davet ediyorum. Kurulacak vakıflara yapacakları her bağış yüzde 100 olarak vergiden düşülebilmektedir.