Osmanlıca Kurslarına İlgi!
'01.11.2013'
haber detay

Osmanlıca Kurslarına İlgi!

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol gereği halk eğitim merkezlerinde verilen Osmanlıca kurslarından bugüne kadar 120 bin kişi faydalandı.

 

 
 
 
 
Hayrat Vakfı Isparta Koordinatörü Recep Said Yıldırım, halk arasında Osmanlıca adıyla bilinen Osmanlıca Türkçe'sinin, Kur'an dili Arapça ile edebiyat dili Farsça'dan oluşmuş bir yazı dili olduğunu söyledi.
 
Osmanlı Türkçesi'nin dünya medeniyet tarihine damgasını vuran köklü bir yazı dili olduğuna işaret eden Yıldırım, "Osmanlıca, kıtalara hükmeden atalarımızın ufkunu, ihtişamını gösteren bir kalem medeniyetidir. Osmanlıca, bizi biz yapan kültürümüzü geleceğe taşıyan önemli bir araçtır "dedi.
 
Osmanlıca'nın sayısız liderlerin, alimlerin, şairlerin, ediplerin ve bilginlerin yetişmesine hizmet ettiğini anlatan Yıldırım, bugünün bilimsel birikiminin temelini oluşturan önderlerin bu dille yetiştirildiğini belirtti.
 
Harflerin değişmesi ile neslin Osmanlıca'dan uzaklaştığını, böylece Osmanlıca yazılmış binlerce eserden mahrum kaldıklarını dile getiren Yıldırım, "Muhteşem bir medeniyetin mirası olan milyonlarca nadide eserimizin hemen hemen tamamı Osmanlıca yazılmış. Halbuki yeni neslimiz, dedesinden kalmış bir kitabı veya eski bir tapu senedini, bir çeşme kitabesini, tarihi bir çarşı girişinde ya da belki her gün altından geçtiği üniversite giriş kapısında yazılı Osmanlıca kitabeyi okuyamamaktadır" diye konuştu.
 
Yıldırım, Hayrat Vakfı olarak Osmanlıca'yı tekrar insanlarla buluşturmak için çalışma içine girdiklerini ifade ederek, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve vakıfları arasında geçen yıl nisan ayında protokol imzalandığını, ülke genelinde halk eğitim merkezlerinde Osmanlıca kursları açılmaya başlandığını söyledi.
 
Dördüncü dönem kurs kayıtları sürüyor
 
"Amacımız bugünün insanını, ecdadı ile buluşturmaktır" diyen Yıldırım, şöyle devam etti:
 
"Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'deki 969 halk eğitim merkezinde Osmanlıca öğretme vazifesini bize tevdi etmiş oldu. 3 bin öğreticimiz ile geçen yıl 3 dönem itibarıyla kursları gerçekleştirdik, şimdi de dördüncü dönemin kayıtlarını alıyoruz. 3 dönem sonunda 120 bin kursiyer Osmanlıca kursuna kayıt yaptırdı. Bunların çoğu da 2 aylık kursu tamamlayarak sertifikalarını aldı. Dördüncü dönem kurslarına ise şu ana kadar 30 bin kişi kaydoldu. Bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin her şehrinde kursumuz bulunuyor. Ecdadımızın lisanını yeni nesile öğretebilmek için geceli gündüzlü gönüllük esasına göre çalışıyoruz. Kursiyerlerden herhangi bir ücret talep etmiyoruz."
 
Yıldırım, Osmanlıca'nın öğrenilmesi çok kolay bir dil olduğu, kursiyerlerin 2 ay gibi kısa bir sürede yazma ve okumaya başladıklarını vurgulayarak, ilginin oldukça fazla olduğunu, bu durumun kendilerini çok memnun ettiğini belirtti.

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.