'01.11.2013'
8. Sınıflara Ortak Sınav İçin Önemli Tavsiyeler
Bu sene sekizinci sınıflar için uygulanacak yeni "Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları"nın ilki 28 - 29 Kasım tarihinde düzenlenecek. Eğitim yılının başında değişen sınav sistemi ile karşılaşan veli ve öğrencilerin kafalarındaki soru işaretlerinin yanıtlarını Eğitmen Koray Varol verdi.
Eğitim yılına yeni sınav sistemi ile başlayan öğrenci ve veliler, bu sene uygulamaya alınan Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları'nın (OGES) ilk dönemi için geri sayıma başladı. Öyle ki, bu yıl toplam altı dersten yani "Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük" alanlarından sorumlu tutulan 8'nci sınıflar ilk imtihanlarını 28 - 29 Kasım tarihinde verecek.
28 Kasım'da Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden yirmişer soru çözecek öğrencilere her branş için 40 dakika zaman tanınacak. 29 Kasım'da ise sınav; Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil dersleri için aynı koşullar altında tekrar edilecek. Öğrencilerin kendi okullarında ancak farklı eğitmenlerin gözetiminde düzenlenecek sınavların ikinci dönemi ise 28 - 29 Nisan tarihinde yapılacak.
Sınav sisteminin değişmesinin oluşturduğu baskının sınava bir ay kala hem veliler hem de öğrenciler üzerinde daha fazla hissedildiğini anlatan Koray Varol Akademi Kurucusu ve Eğitmen Koray Varol, "Yeni sınav sisteminin avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Sınava bir ay gibi kısa bir zaman kalması hem velileri hem de öğrencileri endişelendiriyor. Ancak disiplinli bir çalışma ve sistematik bir hazırlık ile şu anda dezavantaj olarak gördükleri noktaları avantaja çevirebilirler" diyor.
Sınavların çoktan seçmeli olmasının ve her dersin sınırlı sayıda konuları kapsamasının önemli bir fırsat olduğunu anlatan Varol, "Öğrenciler her ders için 40 dakikada yalnızca 20 soru çözecek. Bu çok iyi bir süre. Ayrıca soruların çıkacağı ünitelerin sınırlı sayıda olması da çalışmayı kolaylaştırarak süreci rahatlatıyor. Testlerde yanlışlar doğruları götürmeyecek. Dolayısıyla pek çok öğrenci bilmedikleri soruları boş bırakmayacak. Bu nedenle ne yazık ki bu yıl sınavlarda şans faktörü de çok etkili olacak" dedi.
Çalışma programı çıkartılmalı.
Her öğrencinin velilerin de desteğiyle planlı olarak çalışması gerektiğini belirten Varol, "Sınava dört hafta kaldığını düşünürsek, ilk hafta üniteler çalışılmalı. Ardından üç hafta boyunca okuldan eve gelince en az 60 soru çözülmeli. Öğrencinin okulda yaptığı testlerle birlikte bu rakam günlük 150'yi bulabilir" diyor.
Testlerin çözümü esnasında velilerin çocukları süreli test çözmeye teşvik etmesi gerektiğinin de altını çizen Varol, "Çocuklar evdeki alıştırma testlerini zamanlı çözerlerse hem sınava girdiklerinde kendilerini baskı altında hissetmezler hem de başarabildiklerini gördükçe motivasyonları yükselir. Evde ders çalışırken zaman çok önemlidir. Çalışmalar 50 dakika ders, 10 dakika mola şeklinde ayarlanmalıdır. Ancak ders esnasında zamane çocuklarını düşkün oldukları cep telefonlarından ayırmak, teneffüsleri ise televizyon izlemek dışındaki faaliyetlerle değerlendirmelerini sağlamak öğrencilerin dikkatlerinin dağılmasına engel olur" dedi.
Velilere büyük görev düşüyor
İlk sınavın eğitim yılının başında yapılması nedeniyle pek çok öğrencide henüz sınav bilincinin gelişmediğini anlatan Varol, "Bu noktada velilere önemli görevler düşüyor. Sınava neden çalışmaları gerektiğini, çalışmazlarsa neler olacağını sebep ve sonuçlarıyla açıklamak büyük önem taşıyor. Ayrıca sınava hazırlanan öğrenciye ufak da olsa ödüller vermek de çocuklarının motivasyonunu artırıyor. Veliler çocuklarına yanında olduklarını hissettirmelidirler. Çok yoğun çalışan ebeveynler bazen sınav ile ilgili tüm sorumluluğu eğitim kurumlarına bırakıyor. Ancak bu durum çocuğun başarısını engelliyor. Velilerin çocuklarına bolca tekrar yaptırması, bilmedikleri konuların üzerine gitmesi ve gelişimlerini takip etmek adına okullarından geri bildirim istemesi şart" diyor.
Mazeret sınavı var ama...
Yeni sınav sistemindeki mazeret sınavlarına da dikkat çeken Varol, "Kasım ayında yapılacak sınava katılamayacak öğrenciler için mazeret sınavları 14 - 15 Aralık tarihinde düzenlenecek. Sınava giremeyen öğrencilerin okulları tarafından sınavdan en geç bir gün sonra gerekçeleri ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirilmesi gerekiyor. Mazeret sınavı ise Bakanlık tarafından belirlenen okullarda düzenlenecek. Mazeret sınav sistemi her ne kadar kontrollü gözükse de ileride bazı tartışmaları beraberinde getireceğini düşünüyorum" dedi.