'22.10.2013'
200 Bin Öğrenci Af Bekliyor
Harcını ödeyemediği, sağlık sorunları ve kalacak yer sorunu nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilen yaklaşık 200 bin öğrenci af bekliyor.
Çeşitli sebeplerle üniversiteden ilişiği kesilen ya da üniversiteyi bırakmak zorunda kalan 200 bin öğrenci af bekliyor.
Üniversite öğrencileri için en son af 2011’de çıkmıştı. Ancak af 25 Şubat 2011 öncesindeki yıllarda üniversitede olanları kapsıyordu. Oysa 25 Şubat 201-25 Mayıs 2012 tarihleri arasında dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in verdiği bilgilere göre 106 bin 791 öğrenci var. Bu öğrencilerin ilişiklerin kesilmesinin nedeni öğrenim ücretini ödeyememe, maddi imkansızlıklar, sağlık sorunları, kalacak yer sorunu, başarısız olma gibi gerekçeler. Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan bu sayının bugün 150-200 bin arasında olduğunu belirtiyor.
HARÇLARINI ÖDEYEMEDİLER
Maddi gerekçelerle üniversiteden ayrılmak zorunda kalan öğrencilerden biri de Mehmet Kaplan... Mehmet Kaplan, babası iflas edince Gazi Üniversitesi’nde okuduğu elektrik elektronik mühendisliği bölümünü bırakmak zorunda kaldı. Malzemeleri gereği de masraflı olan bölüme devam edemedi. Şimdi dönmek istiyor ama af onu kapsamıyor. Kaplan, en son affın kapsamının genişletilmesini, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor: “Memuriyet gibi affın süresizleştirilmesini ve her öğrencinin bir kez üniversitesine dönmesini sağlayarak süre kısıtlamasını ebediyen ortadan kaldırmasını istiyoruz” diyor. Kasım da vizeler başlıyor. Öğrenciler sene kaybetmemek için bir an önce konunun mecliste alınmasını talep ediyor. Akkaya ve Kaplan tek örnek değil. Farklı gerekçelerle üniversiteden ilişiği kesilen yüz binlerce öğrenci var. Öğrenciler sosyal medyada kurduğu gruplarla da seslerini meclise duyurmaya çalışıyorlar.
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Bostan da “ 25 Şubat 2011 tarihinden sonra maddi, ailevi, yurt yetersizliği, sağlık ve benzeri sorunlar nedeniyle üniversitelerden ilişiği kesilen lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için meclisin vakit geçirmeksizin harekete geçmesi gerekiyor. MHP milletvekilleri tarafından 12 Haziran 2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sorunun çözülmesi için bir kanun teklifi verilmiş, ancak bu kanun değişikliği teklifi TBMM’nin ilgili kurullarında henüz görüşülmemiştir” diye konuşuyor.
radikal