İstedikleri okula gidemeyen birçok öğrenci, lise çağında ailelerinden koptu, Anadolu'nun yolunu tuttu.
Son defa yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS), ardında binlerce mağdur bıraktı! Puanları düşen çocuklar da tıpkı SBS gibi, uzaklara gidiyor! Öğrencileri orta öğretime yerleştirmeye yönelik, 8 Haziran'da son defa yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) yaşanan mağduriyetler, velileri zor; ama yeni kararlar almaya itti. Okul kontenjanlarının önemli bölümü doldurulamasa da, özellikle İstanbul'da SBS sonuçlarıyla çocuklarını istedikleri bölümlere yerleştiremeyen aileler, onları Anadolu'daki şehirlere gönderiyor.
"Elazığ'a dedesinin yanına gitti"
Yakup Ercan da bu velilerden birisi. Oğlu Kerem, 7. ve 8. sınıfı Yenibosna'da bir ilköğretim okulunda okumuş. Çocuğunun notlarını, okulun eğitim kalitesizliğine yoran baba Ercan, onu Beylikdüzü'nde bulduğu bir başka ilköğretim okuluna naklettirmiş. Bu gerekçeyle evini bile Beylikdüzü'ne taşımış. 8. sınıfta oğlunun not ortalamalarının çok değiştiğini belirten Ercan, "Fen ve matematik gibi ders- lerden 35-40 alırken, 70-80 almaya başladı." diyerek, sonucun nasıl fark ettiğini anlatıyor. Kerem bu yılki SBS'den 360 puan almış. Ancak 7. ve 8. sınıftaki not ortalamalarının düşüklüğü nedeniyle, SBS puanı da 275'e kadar gerilemiş. Oğlunun bu puanla bulundukları bölgede bir Anadolu lisesinde okuyamayacağını anlayan Yakup Ercan, çareyi onu Elazığ'a göndermekte bulmuş. Öğretmeninin "İmam-hatip" telkinine rağmen, oğlunun bunu istemediğini söyleyen babası, "Kerem şimdi Elazığ'da dedesinin evinde kalıyor. Çocuğumuz iyi bir eğitim alsın diye düzenimiz bir defa daha bozuldu. 14 yaşındaki çocuğumuzdan uzak kaldık. Dedesi de bizi çok özleyeceğini söylüyor" serzenişinde bulunuyor.
"Rİze'ye gönderdİm, 7 bİn 500 Lira'yı nasıl ödeyeceğim?"
Cemile Güzel de, Yakup Ercan'la aynı akıbeti yaşayan bir öğrenci velisi. İstanbul Maltepe'de bulunan Güzide Yılmaz İlköğretim Okulu'nda okuyan oğlu Batuhan Rauf, SBS'de 367 puan almış. Onun da tıpkı Kerem gibi, okul ortalaması nedeniyle SBS puanı düşmüş. Tercihlerini yaparken, 9'u İstanbul'dan ve biri Rize'den olmak üzere okullar seçen Batuhan Rauf, sonunda Rize'de denizcilik meslek lisesine yerleşmiş. Oğlunun eğitim masrafı için yıllık 7 bin 500 Lira para ödemek zorunda olduklarını ve çocuklarından ayrılmak zorunda kaldıklarını söyleyen anne Cemile Güzel, "İstanbul'da hayatımızı kazanıp da çocuğumuzdan niye ayrılalım? Ben o parayı verdim; ama nasıl ödeyeceğimi kara kara düşünüyorum." diyor.
"Kontenjan açığı var; ama düz liseye gidiyor"
Her şeye rağmen çocuğunu şehir dışına yollayamayanlar da var. Tıpkı Leyla Oral gibi... Oğlu Enes'in SBS'de 270 puan aldığını belirten Leyla Oral, "Bu kadar emekten sonra Anadolu lisesine gitmesini istiyorduk. Ama sonuç geldikten sonra iki tane İmam-hatip okulu yazdık. Kadıköy ve Kartal Cevizli Anadolu İmam Hatip Lisesi. İkisinde yedeğe dahi giremedik. O kadar çok açık var ki okullarda. Yanımdaki Maltepe Anadolu Lisesi'nden biliyorum, 36 tane açık var" dedi. İkinci tercih döneminde Maltepe Orhan Gazi İmam Hatip Lisesi'ni işaretlediklerini; ancak hala büyük bir açık olmasına rağmen çocuğunun o okula da yerleştirilmediğini anlatan Leyla Oral'ın oğlu Enes, Maltepe Orhan Gazi Lisesi'ne gitmek zorunda kalmış. Oğlunu başka bir şehirde okula yollamak istese de, eşi kanser hastası, kendisi de ağır bel fıtığı olan Leyla Oral, "Başka şehirlerde kimsem yok. Bu yaştaki çocuğu nereye yollayacağım?" diye konuştu.
Fatih Vural
http://www.turkiyegazetesi.com/