'04.09.2013'
Hükümetin desteklediği ve desteklemediği okullar Anadolu liselerine giremeyen, meslek ve imam hatip lisesi istemeyen çocukların velileri keselerine göre özel okul arayışında! 10 bine de özel okul var 50 bine de!
Çocukları Anadolu liselerine giremeyen, meslek ve imam hatip lisesi de istemeyen veliler, okul okul dolaşıyor, pazarlık yapıyor. Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, özel okul arayışındaki velileri uyararak “Pazarlık yaparak bozuk mal da alabilirsiniz, dikkat edin” dedi.
Başka çare bulamadıkları için bütçesini zorlayarak çocuğuna özel okul arayan bir veli, görüştüğü bir okulun yıllık 22 bin lira istediğini, pazarlıkla 18 bine kadar düştüğünü anlattı. Bu okulu beğenmeyip, başka bir özel okula giden veli, bu okulla ilgili SBS puan sıralamasına göre öğrenci aldığını, ayrıca da okulda özel sınav yapıldığını duyduğunu anlatarak şöyle devam etti:
“Benim oğlum SBS sonucuna göre hiçbir Anadolu lisesine giremedi ama bu özel okul ne SBS puanına baktı, ne de başka bir sınav yaptı. Okul ücreti olarak benden önce 21 bin lira istendi, sonra pazarlıkla 13 bine kadar indiler. Fiyat şu an benim bütçeme uygun ama kalitesiyle ilgili şüphelerim olduğu için kararsızım. Ama bu okula vermesem hangi okula vereceğim? Daha pahalısına gücümüz yetmiyor, hangisi iyi, hangisi kötü anlamak mümkün değil.”
Öğretmenler hep aynı
Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, “Öğretmen konusunda, özel okul, resmi okul, özel okulun en pahalısı arasında fark yok. Kaliteyi belirleyen, sınıf mevcudu, öğrencilerin ortalama düzeyi ve öğretmenin işini sevmesi. Devlet okulundaki öğretmen de işini sevebilir, özel okuldaki öğretmen de” dedi.
İstanbul’da 1800 özel okul bulunduğuna dikkat çeken Gülan, kalite kontrolü yapan bir mekanizma olmadığını, düşük ücretli okullarla pahalı okullar arasında öğrenciye sağlanan imkânlar dışında çok büyük farklar bulunmadığını söyledi. Gülan, özel okul arayışındaki velilere de “Önce mezunlarla konuşun, okulun onlara ne kattığını, çocuklarını bu okula verip vermeyeceklerini sorun. Okulun velilerinin de görüşleri önemli” önerisinde bulundu.
Devlet okulları çok niteliksiz
Hem devlet, hem de özel eğitim kurumlarında uzun yıllar yöneticilik yapan bir eğitimci, Türkiye’deki özel okulları şöyle değerlendirdi:
“Eğitim pahalı bir hizmet, çocuğun yaşamının her alanıyla ilgili masrafları olan bir hizmet. Eğitimin bir fiyatı var fakat Osmanlı’dan bugüne kadar devlet eliyle yapılan bir hizmet olduğu için ‘Eğitime para verilmez’ biçiminde bir yargı yerleşmiş. Avrupa’da devlet okulları son derece iyi; özel okullar veliye ‘Ben farklı bir eğitim vereceğim’ diyor. Bizde devlet okulları çok kalabalık, çok niteliksiz, çok yetersiz. Veli bu nedenle çocuğunu özel okula veriyor. Türkiye’de özel öğretim sektörü optimal hizmet profilini çıkartamadı. ‘Şu nitelikteki okul hizmetinin değeri budur’ denilemediği, hizmet standartları olmadığı için reklamla imaj yaratılıp o imajın niteliğine göre ücret belirleniyor, hizmetin niteliğine göre değil. Özel okul fiyatları, verdiği hizmet kalitesinin karşılığı olan bir şey değil, yarattığı imajın karşılığı olan bir şey. Başka bir sıkıntı da özel öğretim kurumlarında pasta büyümedi, rekabet ortaya çıktı. Etik standartlar olmadığı için de rekabet, eğitim hizmetinin niteliğine uygun değil. Arkalarına cemaati, fonları almış okullar ellerindeki gücü diğer okulları küçültmek için kullandı. Pasta büyümeyince rekabet bu okulları fiyat kırmaya zorluyor, piyasaya deklare ettikleri fiyatın altında fiyat veriyor. Sonra ne oluyor? Taahhüt ettiği kaliteli hizmetten vazgeçmek zorunda kalıyor. Özel okulların hepsi birbirine benziyor, patente dayalı bir farklılık yok. ”
Özel okullara siyaset girdi
Özel okullara devlet eliyle siyaset girdiğini vurgulayan okul yöneticisi, “Hükümet ve cemaatin desteklediği okullar var. Desteklemedikleri daha zor durumda. Kişilere ait okulların biraz daha desteklenmesi gerekir. Kendilerini iyi pazarlayan okullar var, pazarlayamayan okullar var. Kaliteli eğitim verip bunu pazarlayamayan okullar var. Eğitimde başarı boyutunun sadece biri olması gerekirken SBS’de yüksek puan alan okullar iyi okul oldu. ‘Hormonlu okul’ modası çıktı. Transferler yapılıyor, notları düşük çocuklar başka okullara gönderiliyor, ‘iyi’ çocuklar transfer ediliyor” diye konuştu.
Tabelaya bakmayın
Özel okul arayan velilere öneriler:
- Tabelaya, reklama, imaja, fotoğraflara kanmayın
- Önyargısız, çok okul dolaşın
- Eğitim kalitesine, fiziki imkânlarına bakın
- Yöneticilerin, öğretmenlerin öğrenciye tutumunu gözlemleyin
- İyi yabancı dil öğreten okulları seçin
Cumhuriyet