'30.08.2013'
Açıktaki Öğrenciye Genel Lise
İstanbul Milli Eğitim Müdürü, yeni eğitim-öğretim dönemi için merak edilenleri cevapladı.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız: Açıkta kalan 106 bin öğrenci sınavsız yerleşecek. Meslek veya imam hatip istemeyenler için genel lise kontenjanı açılacak.
2013-2014 eğitim döneminin başlamasına kısa bir süre kala, Türkiye genelinde Seviye Belirleme Sınavı’nı (SBS) kazanamayan 620 bin civarında öğrencinin durumu halen belirsizliğini koruyor. Genel liselerin kalkmasının ardından bu öğrencilerin meslek liseleri, imam hatip, açık lise ve çok programlı liseler dışında seçeneği kalmazken, 180 bin adayın SBS’ye girdiği İstanbul’daki durum da merak konusu oldu.
Vatan gazetesinden Kenan Butakın'a önemli açıklamalarda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, imam hatip veya meslek liselerine gitmek istemeyen öğrenciler için içerisinde genel liseler de olan çok programlı liselerin kontenjanlarını ve sayısını arttırabileceklerini söyledi.
“İstanbul’da SBS’ye 180 bine yakın öğrenci girdi. Sınavla öğrenci alan kontenjan kapasitemiz ise 74 bin. Kalan 106 bin öğrenci, meslek liseleri, imam hatip liseleri, çok programlı liseler ve açık liselere gidebilecek. 57 bin meslek lisesi ve 16 bin de imam hatip lisesi kapasitemiz var. Biz öğrencilerin örgün eğitimde olmasından yanayız. Bu nedenle meslek lisesi veya imam hatipe değil de genel liseye gitmek isterse de ona bu imkanı sağlayacağız.
“İstediği yere gidecek”
13 ilçemizde 19 çok programlı lisemiz var. Geriye kalan 26 ilçemizde de en az bir tane çok programlı lise açıyoruz. Bu liselerde meslek , imam hatip ve genel lise programları var. Meslek veya imam hatipe gitmek istemiyorsa genel liselere alacağız. Başvuru sayısı fazla olursa kontenjanı arttırabileceğiz veya yeni çok programlı liseler yapabileceğiz. Bu yıl esneklik en büyük ilkemiz.”
“66 aylığa rapor yok”
Yıldız, geçen yıl uygulanmaya başlanan 60 ve 66 aylık çocukların okula başlaması hakkında da esnekliğe gidildiğini kaydetti,
“60 ile 66 ay arasındaki çocukların velilerine niçin okula göndermiyorsunuz diye sormayacağız. Okula başlamaları zorunlu değil. 66 ile 68 ay arasına niye göndermiyorsunuz diye soracağız. Veli hazır hissetmiyorsa çocuğunu göndermeyebilir. “
Kıyafet veliye kaldı
Bu yıldan itibaren hem resmi hem de özel okullarda kıyafet serbestliği konusunda velilerin karar vereceğini de ekleyen Yıldız şunları söyledi:
“Kılık kıyafet serbestliği ile ilgili olarak da bu yıl yeni bir düzenlemeye gidiyoruz. Formayı resmi okullarda kaldırmıştık. Ama özel okullarda velilerin yüzde 60’nın vereceği karara göre düzenleme yapabileceklerini söyledik. Bu yıl bunu kaldırdık. Resmi ve özel okullar dahil bütün okullarda serbest kıyafet için velilere sorulacak. Velilerin yüzde 51’i ne derse o olacak. Veliler serbest kıyafet olsun derse öyle olacak. Ama istemezlerse okul kıyafeti ile devam edilecek. Veliler çağrılarak bu oylama yapılacak.”