'22.07.2013'
Genel Liseler Kalktı, Şimdi Ne Olacak?
" Milli Eğitim Bakanlığının acil eylem planı olan ‘’Dershanelerin kaldırılması’’ ile ilgili yaptığı her çalışma işi biraz daha sıkıntıya sokuyor."
Üzümleri yemekmi bağcıyı dövmek mi? Kabilinden uygulamalarartık traji komik hale gelmeye başladı. Sırf Dershaneleri kaldırmak adına, çokhızlı ve planlanmadan yapılan her yeni icraat, sonuçları çok daha kötü olacakolayların fitilini ateşliyor.
Dershaneleri kaldırılmasınınsonuçlarının neler olduğunu görmeden ve yaşamdan önce, Genel Liselerin kaldırılmasınınsonuçları ile şimdi yeni, yeni tanışmayabaşladık.
8.sınıf öğrencileri SBS Tercihlerinde resmen nakavt oldu.
Yalnızca onlar değil, Velililerde tabii kil.
Her hangi bir Meslek okuluna gitmek istemeyen çocuklarresmen Meslek Lİsleirne mahkûm edildi. Tabii ekonomik durumu iyi olupöğrencisini Özel Koleje gönderebilecek olanlar hariç.
Böylece Genel Liselerin alternatifi yada kapatılmasınınsonuçlarının neler olabileceğini görmeyen uzmanlar bu çocukların sıkıntılarınınsorumlusu oldular.
Üniversite sınavyarışında kim ne derse desin, daima bir adım önde olan, öğrenciyi 4 yıl sonragireceği Üniversite sınavına en iyi hazırlayan okullar; Fen-SosyalBilimler-Anadolu ve Genel Liselerdi.
Bunun en önemli sebebi yalnızca sınava yönelikMüfredat ile uğraşmaları ve başka alanlara kaymamalarıdır.
MESLEK LİSE MEZUNUNAÜNİVERSİTE ÇOK MU ZOR?
Diğer taraftanMeslek Liseleri kendi, Meslek dersleri yoğunluğu( bunlar ÜniversiteSınavlarında çıkmıyor), atölye ve staj çalışmaları ile öğrencilerininÜniversite sınavı üzerindeki hareket alanını ve diğer arkadaşları ile rekabetetme seviyelerini sekteye uğratmaktadır.
Her ne kadar son yıllarda Meslek Lisesi öğrencilerine M.TOK(Teknoloji Fakülteleri) ve sınavsı z 2 yıllık Meslek Yüksek Okullarına gitmeşansı verilse de, bu öğrencilerimiz Üniversite yarışında yukarıda saydığımızLiselerden Mezun arkadaşları karşısında bir adım gerideler.
Avantaj olduğunubizim de kısmen kabul ettiğimiz MTOK da, işin bam teli bazı meslek liselerininLYS girmesi.Daha temel konularda eksikleri olan bu arkadaşların YGS netortalamaları önümüzdeyken, onlardan LYS de 180 barajını geçmelerini istemek çokzor.
Hasbelkader geçtiklerinde de ilerde bazı bölümlerde Mühendislik sıfatın bileverileceği bu okullarda yüksekmatematik, fizik derslerini halletmelerini beklemek hayalcilik öteyegitmiyor.
Öte yandan,Sınavsız gittikleri 2 yıllık Meslek yüksek okulları bize göre Yüksek Lise tahsilindenbaşka bir şey değil. Mezunlarının özlük hakları bir Lise öğrencisi ile üç aşağıbeş yukarı aynı. (Askerlikte er, İmza yetkisi yok,)
Okuduklarıokullarda sıkıştırılmış 2 yıllık eğitiminaltında ezilip bunlar ıda 2 yılda bitirme gayreti onları resmen bunaltıyor.
Ayrıca okulun fizikselortamının yetersizliği, Anadolu’nun yada Trakya’nın bir ilçesin de enfazla 4 katlı binalardan oluşan yerleşkelere sahip olması öğrenciyi hayalkırıklığına uğratıyor.
Bunun yanında kültürel, sosyal alanda eksikleri bulunan vegelen öğrencilere Yabancı gözü ilebakan yerli halkın mahalle baskısını saymıyorum bile.
Ellerine geçen, yeni arkadaşlıklar, zorluklarkarşısında biraz daha büyümek, ev hasretive Üniversite okuyoruz avuntusu o kadar.
Buraları Tercihederken Daha sonra DİKEY GEÇİŞLE, belki bir 4 yıllık Fakülteye gitme şevki tümyaşananlardan sonra yalan oluyor.
Yalnızca 18 liyaşlarda hayatı biraz daha özgürüce yaşama, evden uzaklaşma, yada bir mesleksahibi olma hayallerinin tetiklediği birheyecanla yazılan; kazanılan, gidilen; bazen aynı günün akşamında hayalkırıklıklarından sonra ve dönülen yada gururuna yediremediğinden dolayı veya yapacak başka bir amacı olmadığındandolayı oraya mahkum olan öğrenciler.
Haksızlık yapmayalım,hiç mi 2 yıllık bir Yüksek okul bitiripte güzel yerlere gelmiş ya da DikeyGeçişle yüksek bir Bölüme geçmiş öğrenciler yok mu? Var tabii..
Ama istatikseloranını bizler, gerçek cevabını da buralarda okumuş arkadaşlarımız çok daha iyibilir.
O zaman hedef hep 4 yılve daha ötesi fakülteler olmalı.
Bunun içinde ciddi bir Üniversite Hazırlık Eğitimi olmalı;buda iyi bir Lise eğitimi demek.
Haa ,,Meslek Lisesi Memleket meselesi diyenler, yada araelaman iş gücü , yada Liseden sonra elinde bir Mesleği olsun diyenler banakızacak biliyorum.Benim Meslek Liselerininönemini anladığımızı ,Eğitimi baltaladığımızı söyleyenler çıkacaktır .
Ama üzgünüm Kral Çıplak.
Meslek Lisesi öğrencisi olmasının ayrıcalığı çok eskilerdekaldı
Bundan 40 sene önceki Meslek Liselerinin mezunlarınındonanımı, çalışkanlığı, motivasyonu bu öğrencilerimiz de yok.
Bunun sebebi de bu okullarında kalitesinin düşürülmesi.
40 yıl öncesinde buradan mezun olanlar, ülkemizin geleceğineve gelişmesine çalışkanlıkları ile bilgi ve tecrübeleri ile imza attılar.
Onların statüleri bize göre Yüksek Mühendis, Finans uzmanıayarındadır.
Zaten toplumda onlara o şekilde muamele etti.
İmza yetkisi verildi, görüşleri bilirkişi görüşü oldu.
Ama artık böyle biralgı yok.
Siz buokullara Ortaokuldaki en zayıf öğrencileri yollarsanız, sıralamalarda en düşükpuan alanları buralara mahkûm ederseniz yapacak başka bir şey kalmaz.
Birde zatenOrtaokul hayatında eksikleri olan, çalışma disiplini oluşamamış çocukları birde 50-60kişilik sınıflarda çok ağır bir LİSE 1 sınıf müfredatı ile preslerseniz işte ozaman Eğitim kayışları hepten kopar.
Sonuç; Yılsonunda sınıfta kalma oranı %60’larda bir öğrenci kitlesi .( ki şimdiki yönetmenliklerleLise 1 sınıfta kalmak beceri ister) .
Sonra bunları çıkartılanaflarla yada, 5 zayıflarla sınıf geçirtirip, son sınıfta da staj dinamiğini degittikleri meslek harici her şeyle yaptırtıp Üniversiteye yolluyorsanız,biz daha ne diyelim.
Onun için Sayın Veliler çocuğunuzun geleceği için çok dikkatlive ilgili olmalısınız.
Şöyle de diyebilirisiniz , nasılsa SBS artık kalktı , Dershaneyok, Sınav yok ..Bunlar boş laf.
Asıl sıkıntı şimdi başlıyor.
SBS YERİNE YENİ SINAVSİSTEMİ
SBS yerine 8 sınıfta1. ve 2 DÖNEM DE yapılacak Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı merkezi Sınavlar SBSden çok daha zor ve çok daha önemli.
Çünkü birşeklide bu Fen-Sosyal Bilimler-Anadolu Liseleri mutlaka öğrenci alacak veburadan mezun olan öğrencilerde Türkiye’nin en seçkin Üniversitelerindeokuyacaklar.
Peki, bu sınavın ortaya çıkan başlıklarıneler
! Merkezi bir sınavolacak.
! Yılda 2 kezyapılacak.
! Daha sonraki yıllarda 6. Ve 7. Sınıf öğrencilerini dekapsamsı düşünülüyor.
! Temel dersler olan Matematik, Fen ve Teknoloji, Türkçe veSosyal Bilgilerden oluşacak.(İngilizce de katılabilir.
! Sınav sonuçları öğrenci ile paylaşılmayacak( Öğrenci sınavsonucunu görmediği için ikinci sınav hazırlığı sekteye uğrtacak.)
! Öğrenciler bu sınav sonuçları ve okullarında yaptıklarıfaaliyelerler bir Anadolu Lisesine sırlama usulü ile yerleştirilecek.
! Ayrıca Fen ve Sosyal Bilimle Liseleri ile bazı seçkinokullara yönelik yapılan Sınavlara da bu sınavların katkısı olacak.
Onun içinsizlerinde, Milli Eğitim Bakanlığının 2 dönem de yapacağı bu sınavlardaçocuğunuzun başarısı için çaba göstermeniz gerekmektedir.
Değişen tek şeySBS yerine gelen adı daha henüz konmamış başka bir sınavdır.
Ama mutlakabir sınav ve sıralama olacaktır, bunu sakın unutmayın.
Bilgin PELİSTER
SINAVA DOĞRU PROGRAMI
YAPIMCI-SUNUCU
HİLAL TV