Genel Lise Eğitimi Almak İsteyen Nereye Gidecek?
'19.07.2013'
haber detay
Genel Lise Eğitimi Almak İsteyen Nereye Gidecek?
-“ANADOLU LİSELERİNE YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER, ÖZEL LİSELERE YA DA İMAM HATİPLERE Mİ YÖNLENDİRİLECEK?”
 
 
 
 
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
    
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 
                                                   
 
 
Av. Gürkut ACAR
 
 
  CHP Antalya Milletvekili
    
 
 
Ortaöğretim kademesinde yapılan düzenlemelerle genel eğitim veren liseler, Anadolu liselerine dönüştürülmüştür. Anadolu liselerindeki kontenjan sınırlılıkları nedeniyle de ilköğretimden mezun olan ve genel ortaöğretime devam etmek isteyen öğrenciler, gidecek okul bulamamaktadır. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığı dikkate alındığında öğrenciler özel liseler veya mesleki ortaöğretim ya da imam hatip liseleri tercihine zorlanmaktadır.
 
    Bu kapsamda;
 
    1-İlköğretimden 2012-2013 öğretim yılında kaç öğrenci mezun olmuştur? 2012-2013 öğretim yılı başında okul türlerine göre ortaöğretime kayıt olan öğrencilerin sayısı nedir?
 
2-Bakanlığınızca genel eğitim veren fen, sosyal bilimler, Anadolu öğretmen liseleri ve Anadolu liselerinin kontenjanı  363 bin 782 olarak açıklandığına göre, bu kontenjana giremeyen ancak genel ortaöğretime devam etmek isteyen öğrenciler nereye yerleştirilecektir?
 
    3-Öğrencilere genel eğitim ya da mesleki eğitimi seçme şansı, fırsatı verilmemesi, eğitimde fırsat eşitliğine uygun mudur?  Öğrenciler, adreslerine en yakın boş buldukları bir okula mı kayıt olacaktır? 
 
4-Öğrencilere ücretli özel liseler ve imam hatip liseleri mi adres gösterilmektedir?    Bu demokratik bir uygulama mıdır?
 
    5-Örgün genel ortaöğretime devam etmek isteyen tüm öğrencilere bu olanak sağlanacak mıdır? Bakanlığınızın böyle bir sorumluluğu ve görevi yok mudur? Böyle bir olanak sağlanamayacaksa; bunun sorumlusu kimdir? Sorumlu siz misiniz, önceki bakanlar mı? 
 
    6-Gerekli altyapı hazırlanmadan yapılan değişikliklerin faturasını gençler mi ödeyecektir?
 
 
       
 
 
Av. Gürkut ACAR
Antalya Milletvekili
CHP TBMM Grup Disiplin Kurulu Üyesi
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi
 
 
 
 
               
 
-“ALTYAPI HAZIRLANMADAN YAPILAN DÜZENLEMELERİN  FATURASINI GENÇLER Mİ ÖDEYECEK?”
 
    CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Anadolu liselerine yerleşemeyen ancak genel lise eğitimi almak isteyen öğrencilerin gidebilecekleri okul kalmadığına dikkat çekerek, “Genel eğitim almak isteyenlere ücretli özel liseler ya da imam hatipler mi adres gösterilmektedir” dedi. 
CHP’li Acar, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, ortaöğretim kademesinde yapılan düzenlemelerle genel eğitim veren liselerin, Anadolu liselerine dönüştürüldüğünü hatırlattı.  Anadolu liselerindeki kontenjan sınırlılıkları nedeniyle de ilköğretimden mezun olan ve genel ortaöğretime devam etmek isteyen öğrencilerin, gidecek okul bulamadıklarına dikkat çeken Acar, “Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarıldığı dikkate alındığında öğrenciler özel liseler veya mesleki ortaöğretim ya da imam hatip liseleri tercihine zorlanmaktadır” dedi.
 
 
 
KONTENJAN 363 BİN
İlköğretimden 2012-2013 öğretim yılında mezun olan öğrenci sayıları ile,  2012-2013 öğretim yılı başında okul türlerine göre ortaöğretime kayıt olan öğrencilerin sayısı konusunda bilgi isteyen Acar, Bakanlığın genel eğitim veren fen, sosyal bilimler, Anadolu öğretmen liseleri ve Anadolu liselerinin kontenjanı  363 bin 782 olarak açıkladığı bildirdi. Acar, “ İlan edilen 363 bin 782 kontenjana giremeyen ancak genel ortaöğretime devam etmek isteyen öğrenciler nereye yerleştirilecektir?” diye sordu.  Öğrencilerin okul seçme hakkının elinden alındığını savunan Acar, “Öğrencilere genel eğitim ya da mesleki eğitimi seçme şansı, fırsatı verilmemesi, eğitimde fırsat eşitliğine uygun mudur?  Öğrenciler, adreslerine en yakın boş buldukları bir okula mı kayıt olacaktır? Öğrencilere ücretli özel liseler ve imam hatip liseleri mi adres gösterilmektedir?    Bu demokratik bir uygulama mıdır?” sorularına yanıt istedi.
 
 
 
FATURA GENÇLERE
    Acar, Bakan Avcı’ya ayrıca “Örgün genel ortaöğretime devam etmek isteyen tüm öğrencilere bu olanak sağlanacak mıdır? Bakanlığınızın böyle bir sorumluluğu ve görevi yok mudur? Böyle bir olanak sağlanamayacaksa; bunun sorumlusu kimdir? Sorumlu siz misiniz, önceki bakanlar mı? Gerekli altyapı hazırlanmadan yapılan değişikliklerin faturasını gençler mi ödeyecektir?” sorularını yöneltti.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.