'14.07.2013'
Dikkat! SBS'de Tercih Sistemi Değişti..
SBS sonuçları, tercih ve yerleştirme sistemindeki yeniliklerle açıklandı. Bu yıl 10 tercihten oluşan okul listesi bir kez düzenlenecek. Asıl listeden okula yerleşenlerin kayıt yaptırmaması durumunda boş kalan kontenjanlar, yedek listeden dolacak. Eğitimcilere göre bu sistemde öğrencilerin açıkta kalma ihtimali daha yüksek.
1 milyonu aşkın 8. sınıf öğrencisinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları dün açıklandı. 16 öğrenci, 500 tam puan alarak birinciliği paylaştı. Son kez yapılan SBS’de tercih sistemi de değişti. Bu yüzden, 10 okul yazılabilen tercih listesi büyük önem taşıyor. Yedekten yerleştirmeler bu 10 tercih esas alınarak yapılacak, kontenjanı açık olsa ve puan tutsa bile listede olmayan bir başka okul seçilemeyecek. İkinci bir tercih veya düzeltme işlemi de yapılamayacak. Anadolu imam hatip liseleri ile meslek liselerindeki boş kontenjanlar için merkezî ön kayıt sistemi ile ikinci tercih hakkı verilecek. Tercih süreci, temmuzun 15’inde başlayıp 21’inde son bulacak.
Bu yıl son kez yapılan Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS), tüm sorulara doğru cevap veren 110 öğrenciden 16’sı, okul birincisi oldukları için 500 tam puan aldı. İstanbul’dan 7, Eskişehir’den 2 birinci çıktı. Şampiyonluk gururu yaşayan diğer şehirler; Konya, Manisa, Diyarbakır, Kütahya, Zonguldak, Gaziantep ve Aydın oldu. 2013 Ortaöğretim Yerleştirme Programı’na (OYP) göre tercih yapabilecek yani 201 puan ve üzeri alan öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 olarak gerçekleşti. 8 Haziran’da düzenlenen sınavda öğrencilere 100 soru soruldu. Bu sorular, sınav sonrası akademisyenlerin de yer aldığı bilim kurulları tarafından tekrar incelendi. Kurul ve komisyonlar iptali gerektiren herhangi bir soru tespit edemedi.
SBS sonuçları, tercih ve yerleştirme sistemindeki yeniliklerle açıklandı. Buna göre asıl listeden okula yerleşenlerin kayıt yaptırmaması durumunda boş kalan kontenjanlara, yedekten kayıt hakkı verilecek. Eğitimcilere göre bu sistemde öğrencilerin açıkta kalma ihtimali daha yüksek. Kaç kişinin nereyi tercih edeceği bilirlenemeyeceği için boş kalacak kontenjanları kestirmek mümkün olamayacak. Yedek yerleştirme de 10 tercih esas alınarak yapılacağı için kontenjanı açık kalan bir başka okul seçilemeyecek. İlk yerleştirmede açık kontenjanı kalan puanı yüksek bir okula, yedek yerleştirmede o okulu tercih etmeyen yüksek puanlı biri giremeyecek. Ancak o okulu ilk yerleştirmede tercih eden daha düşük puanlı bir öğrenci yerleşebilecek. Öğrencinin tercih sıralaması büyük önem taşıyor. Düzeltme şansı olmayacağı için istemediği bir okulu tercih eden, bu okulda okumak zorunda kalacak. Tercihlerinden birini asıl olarak kazanan, 12-16 Ağustos arasında kayıt yaptıracak. Asıl kayıtlar sona erdikten sonra 16 Ağustos saat 19.00’dan itibaren boş kalan kontenjanlara kayıt hakkı kazanan öğrenciler ilan edilecek. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilecek. Bu öğrenciler 3 gün içinde kayıt yaptırabilecek. Kontenjanlar için yedek listede yer alan öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi, 26 Ağustos saat 17.00’ye kadar sistem tarafından otomatik yapılacak. 19-26 Ağustos arasındaki yedek kayıt döneminde yedek listeden kayıt hakkı kazananlar, her gün saat 19.00’da duyurulacak. Bu kayıtlar da 29 Ağustos günü mesai bitimine kadar devam edecek. Okullara yerleştirme sonuçları 6 Ağustos’ta ilan edilecek.
İmam hatiplere ikinci tercih hakkı
Anadolu imam hatip liseleri ile meslek liselerinde boş kalan kontenjanlara merkezî ön kayıt sistemi ile ikinci tercih hakkı verilecek. Açık kontenjan kalması veya tercih listeleri yayımlandıktan sonra kurum açılması durumunda, Öğretim Yerleştirme Programı (OYP) esas alınarak merkezî sistem üzerinden ön kayıt yolu ile öğrenci alınacak. İşlemler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Bu öğrencilere ikinci tercih hakkı verilecek. Tercihlere göre puan üstünlüğü esas alınacak. Yöntemle bu okullardaki kontenjanların azami ölçüde doldurulması hedefleniyor.