'Arap Erasmusu' Marmara'da Başladı
'08.07.2013'
haber detay
'Arap Erasmusu' Marmara'da Başladı
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, "Arap Erasmus'u" adını verdikleri bir program başlattıklarını belirterek, "Gelecek yıldan itibaren öğrencilerimiz bazı dersleri, gittikleri Arap ülkelerinde okuyabilecek" dedi.
 
 
Prof. Dr. Köse, vatandaşlarla bağlantıyı sağlayan tarihsel köprülerinin olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin en fazla mezun veren ilahiyat fakültesiyiz. 1959'dan bu yana yaklaşık 15 bin mezunumuz oldu. Mezunlarımız branş alanları başta olmak üzere birçok alanda görev almaktalar. Şu anda 3 bin 500 lisans, bin 500 yüksek lisans ve doktora öğrencimiz var" diye konuştu.
 
Hem geleneğin hem de zamanın ruhunu temsil eden bir fakülte olduklarını dile getiren Köse, "İslam kültürünü çok iyi yansıtan bir müfredatımız var. Derslerin yüzde 70'i tefsir, hadis fıkıh gibi alan derslerinden, yüzde 30'u ise sosyal bilimlerle dini buluşturan 'din psikolojisi', 'din sosyolojisi', 'dinler tarihi', 'din felsefesi' ve 'sosyal psikoloji' gibi derslerden oluşuyor" ifadelerini kullandı.
 
"Arap Erasmus'u" başladı
 
Birçok üniversiteyle uluslararası işbirliği yaptıklarını bildiren Köse, şöyle devam etti:
 
"Kuveyt Üniversitesi, Katar Üniversitesi, Ürdün İslam Üniversitesi, Suudi Arabistan El-Kasım Üniversitesi, Malezya İslam Üniversitesi ile anlaşma imzaladık. Mısır, Tunus, Cezayir gibi ülkelerdeki üniversitelerle de önümüzdeki günlerde anlaşma imzalama çalışmalarımız devam ediyor."
 
Özellikle Arap ve Ortadoğu ülkeleriyle anlaşmalar yapmaya devam edeceklerini belirten Köse, şunları kaydetti:
 
"Arap Erasmus'u adını verdiğimiz bir program başlattık. Gelecek yıldan itibaren öğrencilerimiz bazı dersleri, gittikleri Arap ülkelerinde okuyabilecek. Anlaşmalarla sadece öğrenciler değil aynı zamanda hocalarımız da yurt dışına gidebilecek. Mesela Birleşik Arap Emirlikleri'ne Arapça öğrensin diye öğrenci göndereceğiz. Onlar da bize Türkçe öğrensinler diye öğrenci gönderecekler. Fakülte hocalarımızı, Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi ve Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne, destek vermek üzere gönderiyoruz. Ayrıca, seminer vermek üzere 2-3 haftalığına Avrupa ülkelerine giden hocalarımız da var. Anlaşma yapılan üniversite sayısını fazla tutarak tüm öğrencileri yurt dışına göndermek istiyoruz. Sadece Doğu'ya değil, Batı'ya da İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere de öğrenci gönderiyoruz. Mesela İngiltere'den bir üniversite ile Erasmus anlaşması yapan Marmara Üniversitesi'nin ilk fakültesiyiz. İngiltere'den Hytrope College, İrlanda'dan Trinity College, Galler'den Galler Üniversitesi, Almanya'dan Tübingen, Osnabrück, Munster ve Bayreuth Üniversiteleri ile anlaşmamız var. Bu fakültelere her yıl birçok öğrencimiz gidiyor."
 
37 ülkeden 100'lerce öğrencimiz var
 
Dil bilen ilahiyatçı yetiştirmeye amaçladıklarını ve birçok dünya ülkesine din adamı gönderdiklerini anlatan Köse, dünya genelinde, fakültelerinin ve Türkiye referansının her geçen gün önem kazandığını vurguladı.
 
Ali Köse, şöyle devam etti:
 
"Kendi ülkesine gidip o ülkenin Diyanet İşleri Başkanı olan mezunumuz var. Çin'den Yunanistan'a, Kosova'dan Endonezya'ya, İran'dan Mali'ye kadar 37 ülkeden 150 kadar lisans, bir o kadar da yüksek lisans ve doktora öğrencimiz var. Bölgenin 'Harvard' ilahiyatıyız. Batı'yı ve Doğu'yu bilen ilahiyatçıları önemsiyoruz. Geleneksel İslami duruşumuzu kaybetmeden dışarıyı çok iyi bilelim, dışarısı da bizi bilsin. Eğer dil bilmiyorsanız, geri kalıyorsunuz, gelişmeleri takip edemiyorsunuz. Bu hayatın her alanında böyledir."



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.