'03.07.2013'
Bakan Kızına Mezuniyet Töreninde 'Torpil' Tepkisi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okurken Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp'a yatay geçiş yapan kızı Zeynep Çelik'e tepki mezuniyet töreninde de devam etti. Geçen hafta yapılan törende bir öğrenci kürsüye gelerek, "İlk 10 bine girememiş bakan kızını bu salonda oturttular" diye tepki gösterdi. İddialara cevap veren Bakan Çelik, kızına torpil yapılmadığını açıkladı.
Bu yıl Hacettepe Tıp İngilizce bölümünden 106, Türkçe bölümünden ise 124 öğrenci mezun oldu.
Hacettepe Tıp Fakültesi mezunları geçen hafta yapılan törenle diplomalarını aldılar. Mezun olanlar arasında Çalışma Bakanı Çelik'in kızı Zeynep Çelik de vardı. Bakan Çelik'in katılmadığı mezuniyet töreninde diplomaların verilmesi sırasında bir öğrenci kürsüye gelerek, "İlk 10 bine girememiş bakan kızını bu salonda oturttular" dedi. Bunun üzerine kürsüye çıkan Rektör Murat Tuncer, "Ben sizden daha olgun davranmanızı beklerdim" deyince bazı öğrenciler ve veliler tarafından alkışlarla protesto edildi.
CHP SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
Çelik'in, Özel Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okurken, Hacettepe Tıp Fakültesi'ne yatay geçiş yapması kamuoyunda tepkiye neden olması sonrası CHP eski Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, konuyu Ekim ayında Meclis'e taşımıştı.
Tarhan verdiği yazılı soru önergesinde Hacettepe İngilizce Tıp'ın üniversite sınavında ancak ilk bine girmiş öğrencilerin tercih ettiği bir bölüm olduğunu anımsatarak, "Bölüme yatay geçiş de aynı oranda zordur. Geçiş koşullarını YÖK belirlemektedir ve koşullar konusunda ilgili üniversitenin yetkili kurullarında karar almak gerekmektedir. İddiaya göre Zeynep Çelik isimli öğrenci gerekli koşulları taşımamasına karşın Rektör Murat Tuncer'den çözüm bulması konusunda rica edilmiş ve gereği yapılmıştır. Buna göre öğrencinin belli bir süre içinde ve bizzat başvuruda bulunması gerekmesine rağmen sürenin bitmesinden 1 hafta sonra rektör Üniversite Senatosunu 24 Ağustos'ta acil toplantıya çağırmış, rutin olarak Çarşamba günü yapılması gereken toplantı başka bir gün yapılmış ve yatay geçiş koşulları değiştirilmiştir. Üstelik toplantıların kameraya alınması gerekirken bu kez alınmamış ve sonuçta tam bir gayretkeşlikle daha önce yatay geçiş başvurusu reddedilen Zeynep Çelik'in yatay geçiş yapması sağlanmıştır" iddialarını dile getirdi.
Bu iddialar çerçevesinde yönelttiği 8 sorunun yanıtlanmasını istedi.
"İDEALİST DOKTOR ADAYI"
Bakan Çelik, Tarhan'ın soru önergesine 22 Kasım 2012 tarihinde verdiği yanıtta, kendisinin Ankara'da ailesinin de Bursa'da bulunması nedeniyle yürürlükteki mevzuat çerçevesinde Uludağ Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'ne yatay geçiş başvurusunda bulunduğunu belirtti. Her iki üniversitenin de yatay geçiş koşullarına uygun olarak, belirtilen tarihler arasında başvuru yaptığını vurgulayan Bakan Çelik, her iki üniversitenin de başvuruyu kabul ve ilan ettiğini kaydetti.
Kendisinin de Ankara'da olması ve İngilizce eğitimi dolayısıyla kızının Hacettepe'yi tercih ettiğini ifade eden Çelik, kendisine yöneltilen soruları "Genç ve idealist bir doktor adayı olan kızım, eğitim ve öğretim hayatına Ankara'da devam edeceği sırada bir gazetede yatay geçişle ilgili aslı astarı olmayan bir köşe yazısı kaleme alınmıştır. Bu iddialar yalandır. Şöyle ki; yatay geçiş için aranan şartlar 100 üzerinden 88,3 veya 4 üzerinden 3.5'tur. Kızımın not ortalaması 3,56'dır yani aranan şartın üzerindedir. Ayrıca başvuru için gerekli son tarih 17 Ağustos 2012 iken, kızım 16 Ağustos'ta bizzat başvurmuştur.
Ayrıca Acıbadem Üniversitesinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi başta olmak üzere başka üniversitelere başka başarılı öğrenciler de geçiş yapmıştır. Hal böyleyken okuduğu üniversitede 2.olma başarısını gösteren bir öğrenciyi, torpil yaptırmış gibi göstermek suretiyle rencide etmek en basit ifadesiyle ahlak dışıdır" sözleriyle yanıtladı.
Bakan Çelik, 200 bin kişinin hakkını yediği iddialarının da doğru olmadığını; ÖSYS sınavında başarılı olup ilk kez üniversiteye girmekle, üniversitede okurken, başarılı olup, şartları yerine getirerek başka üniversiteye geçiş yapmanın ayrı konular olduğunu vurguladı.
Hürriyet