'29.06.2013'
SBS'de Hatalı Sorular Ne Olacak? İtirazlar Devam Ediyor
2013 yılı Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) hatlı soru iddiaları sürüyor. Bu iddiaları haklı bulan okurlarımızdan sorunun iptali için oldukça yoğun bir talep var.
''Sn. Abbas Güçlü,
SBS 2013 sınavından bu yana neredeyse üç hafta geçti. Ne kadar ilginçtir ki, birkaç eğitimci dışında sorulara itiraz eden olmadığını görüyoruz. Bu durum, maalesef eğitim konusunda artık ne kadar da duyarsızlaştığımızı gözler önüne seriyor. Ve ne yazık ki, artık birçok öğretmen, sınavdan sonra sorulara bakmaya ve incelemeye tenezzül bile etmiyor sanki.
8. sınıfa geldiği halde dört işlemi bile öğrenememiş, okuma yazmayı ilkokul 2-3 mertebesinin ötesine geçirememiş öğrenci sayısı ciddi boyutlara ulaşmışken, eğitim sistemimizle birlikte eğiticilerimizin de kendilerinden beklenen hedeflerden ne kadar da uzaklaşmış olduğunu görmek içimizi acıtıyor. Daha ötesi, bu durumdan şikâyetçi olan (daha doğrusu o bilinçte olan) veli sayısı da her geçen gün azalıyor sanırım. Tabi ki doğal olarak, bu rahatlık öğrencilere de yansıyor. Kısaca, eğitim sistemimizin içinde bulunduğu kara delik giderek büyüyor.
İşte bu durumun doğurduğu neticeler de ortada. 2009-2012 döneminde yüksek puanlarla çizilen pembe tabloların sonuna gelindi. Aslında SBS 2013 her ne kadar son sınav diye ilan edilmiş olsa da, bu yıldan sonra liselere geçiş yapacak (hedef gözeten) öğrenci grubunu bekleyen zorlu SBS’ler bitecek gibi görünmüyor.
Aslında SBS sınavlarının ayırt edici olması beklenen bir durumdur. Eğitim sistemini başarılı gibi gösteren 2009-2012 dönemi sınavlarından çok daha zor ve ayırt edici olmalı. Ancak, kavraması zor olan bilgileri ölçer nitelikte zor soru sormakla, basit bilgileri ölçen ancak çeldiricilik kazandırmak için uzatılmış metinlerle ve gerçekçilikten uzak şekillerle zorlaştırılmış soru sormak arasındaki farka dikkat etmek gerekir.
İşte SBS 2013 bu tarz zorlaştırılmış sorularla karşılaştığımız bir sınavdır. Bu yaklaşımın yarattığı bilimsel hatalar ve anlam kaymalarının soruları yanlış hale getirmiş olduğunun kabul edilmemesi ise gerçekten anlaşılmaz bir durumdur. Matematikteki üçgen benzerliği sorusunun yanlış olduğu bu kadar net iken, kenar orta dikme sorusunun Ege Bölgesinde okutulan ders kitabında yanlış öğretildiği bu kadar bariz iken ve Fen Bilgisinde buz parçalarının erimesiyle ilgili sorunun, soruluş şekli itibarıyla farklı bir cevabı gerektirdiği bir o kadar açık ve anlaşılır iken, hala kamuoyuna bir açıklama yapılmamasına anlam verebilmek çok güç.
Saygılarımla..''
E.C.
EĞİTİM AJANSI