'22.06.2013'
Okul Çağındaki Çocuklara Stresle Baş Etme Önerileri
Ülkede son günlerde birbirinden ilginç olaylar oluyor. Her ne kadar uzak olduklarını düşünsek de olayların sıkı takipçisi bir grup var: ilkokul çağındaki çocuklar...
Aileler genel olarak, haberleri, yorumları izletmiyor, yanlarında endişe verici konuşmalar yapmıyor olsa da özellikle ilkokul çağındaki 6-10 yaş grubu okul öncesi dönemdekilere göre farkındalıkları çok yüksek.
-Aniden başlayan ağlama krizleri,
- Uyku sorunları
- Bir daha seni göremeyecek miyim?
- Ölecek miyiz?
- Anne-babamın ölmesini istemiyorum!
- Bize neler olacak? gibi soru ve durumlarla karşılaşıyor olabilirsiniz.
Burada anlam veremeyecek kadar herşeyin farkında olmalarının en önemli nedeni okuma-yazma biliyor olmaları. Haber kaynaklarına kolayca ulaşabiliyorlar, aralarında tartışarak, örnek olaylar anlatarak paylaşımlarda bulunabiliyorlar. Paylaşım mekanı sadece dijital ortam değil, sınıf, kantin, evin bahçesi, basketbol sahası... Ön ergenlik faktörü işin içine girince çocuklar toplumsal gerginliklerden payına düşenin fazlasını alıyor.
Çocuğu ilkokul çağında olan ebeveynler için uzman psikolog Gül Çelik' in çeşitli tespit ve önerileri var:
İlkokul çağındaki çocukların ülke olarak son haftalarda yaşadığımız olaylara tepkileri ikiye ayrılıyor diyebiliriz. Çoğunluğu fazlasıyla merak duyan, soru soran, anlamaya çalışan, anlayamadığında kaygılanan, genellikle de endişeli bir grup. Az da olsa rastladığımız (ama yine de önem verilmesi gereken) bilgi talep etmeyen hatta son günleri görmezden gelmeyi tercih eden çocuklar.
- Son günlerde kaygı düzeyi artan çocuklarımızın özellikle net ve yalın cümlelerle bilgilendirilmeleri önemlidir. Açıklamaların çocukların yaş düzeyine göre yapılması özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu. Verilecek bilgiler çocuğun anlayabileceğinden ve duygusal olarak taşıyabileceğinden fazla olmamalı.