'22.06.2013'
4+4+4 Eğitim Modeli'nin Yarattığı Sonuçlar
Türk Eğitim Sen İzmir Şubeleri tarafından 2012-2013 eğitim öğretim yıl sonu itibariyle 4+4+4 eğitim modeli değerlendirmesi basın açıklamasıdır.
''Eğitim sistemimizde; 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren 4+4+4 olarak adlandırılan 12 yıl süreli ve kesintili eğitim modeli ile birlikte 1997-1998 eğitim öğretim yılından bu zamana kadar uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz eğitim sona ermiş ve yeni eğitim modeli 14 Haziran itibariyle ilk yılını doldurmuştur. İlk uygulama yılının sonunda yapmış olduğumuz tespitler aşağıda maddeler halinde kamuoyu ile paylaşılmıştır.
70 bin öğretmen norm kadro mağduru olmuştur.
4+4+4 eğitim modeli ile birlikte tüm branşlarda yaklaşık 70 bin öğretmen norm kadro fazlası durumuna düşmüştür. Norm kadro fazlası öğretmenler içerisinde en fazla etkilenenler 23 bin 559 sınıf öğretmeni olmuştur. Alan değişikliği uygulaması sonucunda zorunlu olarak alan değiştirmek zorunda kalan öğretmenlerimiz dışında ilimizde Kasım 2012 tarihinde norm kadro fazlası sınıf öğretmenleri yer değiştirme işlemine tabi tutulmuşlardır. Yine Aralık 2012 tarihinde ise branş öğretmenleri norm işlemleri gerçekleştirilmiştir. Yönetmelik gereği yapılan bu işlemler yıl içerisinde bazı sınıflarımızda 4-5 öğretmen değişikliği yaşanmasına sebep olmuştur. Yarının hesabını yapamayan öğretmenlerimizin taşıdığı kaygıların öğrencilerimiz üzerindeki olumsuzlukları hesaba katılmamıştır. Öğretmenlerimizin norm kadro sorunu okul dönüşümleri nedeniyle devam etmektedir. Bu sorun ilimizde yeni eğitim yılı başlamadan ve yeni mağduriyetlere sebebiyet vermeden çözüme kavuşturulmak durumundadır.
Okul dönüşümleri eğitim çalışanlarını mağdur etmiştir.
İlimizde okul dönüşümleri kademeli ve direk geçiş olarak uygulanmakta; kademeli geçiş süreci özellikle ilkokul olarak belirlenen okulların ortaokul kısımlarında branş öğretmenlerinin yer değişikliği nedeniyle ücretli öğretmenlerle sürdürülen bir süreç olarak görülmektedir. Bu durumun artarak devam edeceği kaçınılmaz bir gerçektir.Bu dönemde dönüştürülen okullarımızda 3 yıllık süreyi dolduran öğretmenlerimizin yer değiştirme işlemlerinde bu süreleri göz önünde bulundurulmadır. Yine eğitim yöneticilerinin norm kadro işlemleri tamamlanamamıştır. Sınıf öğretmenleri ortaokullarda, branş öğretmenleri ilkokullarda görev yapmaktadırlar. Bu işlemlerde yöneticilerimizin mağduriyetlerine sebep olacak uygulamalara taviz vermeden yeni oluşacak okulların yönetici atamalarında tüm okullar açık gösterilerek ileride oluşabilecek olumsuzluklar göz ardı edilmemelidir.
Derslik ihtiyacı büyüyor.
4+4+4 eğitim modelinin temel amacı yaş gurupları olmakla birlikte, ilkokul ve ortaokullar aynı binada eğitimlerine devam etmişlerdir. Sabahçı öğlenci uygulaması ile süreç yürütülmeye çalışılmıştır. İzmir’de okullarımızın ilk ve ortaokul olarak ayrı binalarda eğitim verebilmeleri için derslik ihtiyacı bulunmakta, ancak yapılan ya da yapılmakta olan binalar mevcut derslik ihtiyacını karşılamaktan uzak görünmektedir.
Deprem dayanıklılık testleri kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Okullarımızın deprem dayanıklılık testleri ve sonuçlarının kamuoyu ile bir an evvel paylaşılması gerekmektedir.
SBS yerine getirilmesi düşünülen sistem bir an evvel açıklanmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda Seviye Belirleme Sınavı 2013 yılı itibariyle sona ermiştir. Yerleştirmelerde uygulanacak yeni model ise belirsizdir. Bu durum öğrencilerimiz ve veliler arasında tedirginlik yaratmıştır. Bakanlığımızın bu konuda 2013-2014 eğitim öğretim yılı öncesinde bir açıklama yaparak yeni sistemi oluşturması gerekmektedir. Bu konunun yaz aylarında müzakereye açılmasının doğru olacağını düşünmekteyiz.
Yönetici görevlendirmelerinde yapılan adaletsiz uygulamalar ilimizde eğitim
çalışanları arasında huzursuzluklara sebep olmuştur.
İlimizde çeşitli sebeplerle boşalan okul yöneticiliklerine yapılan görevlendirmelerde gözlemlenen durum, keserin hep bir tarafa yonttuğudur. Bu durum doğal olarak İzmir Milli Eğitim kime hizmet etmektedir? Sorusunu da beraberinde getirmektedir. Öte yandan özellikle 652 Sayılı KHK ile değişen Milli Eğitim Teşkilat yapısı gereği
ilimizde görevlendirilen 43 şube müdürünün neredeyse tamamının aynı sendikaya mensup olmaları bu sorunun cevabı ile ilgili bir açıklamayı da beraberinde getirmiştir. Görevlendirilen şube müdürlerinin 28 Haziran itibariyle sona erecek olan görevlendirmelerinin hakkaniyet ilkesi çerçevesinde değerlendirilerek bir an evvel Görevde Yükselme Sınavı yapılmak suretiyle adaletin tecelli etmesini beklemekteyiz.
Meslek liselerinde planlama sorunu var.
Eğitimde bugün itibariyle gelinen noktada ortaöğretim kurumlarımız genel liseler ve meslek liseleri olmak üzere iki kısımda ele alınmaktadır. Ancak ilimizde bu yapılanma çerçevesinde yapılan uygulamalarda bir plansızlık göze çarpmaktadır. Bazı ilçelerimizde aynı hinterland içerisinde aynı meslek liseleri konuşlandırılmışken aynı nüfusa sahip bir başka ilçemizde ise meslek liselerinin yeterli düzeyde olmadıkları gözlemlenmektedir. Bu çerçevede planlamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Serbest kıyafet uygulaması başarıyı düşürmüştür.
2012-2013 eğitim öğretim yılı itibariyle geçilen serbest kıyafet uygulaması bir çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Sendikamız tarafından yapılan ankette ülkemizdeki gelir dağılımı adaletsizliği sebebiyle maddi durumu iyi olmayan aileler aleyhine bir durum oluşacağı gözlemlenmiştir. Okullarımızda da uygulama sonuçları neticesinde öğrencilerin ders başarılarının olumsuz yönde etkilendiği sonucu ortaya çıkmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından konunun yeniden ele alınması gerekmektedir.
Seçmeli dersler gözden geçirilerek yeniden düzenlenmelidir.
Seçmeli derslerin özellikle ilk uygulama yılında bu kadar geniş bir kapsamda ele alınması ve ders seçimleri ile ilgili aksayacak olan yönleri öngörülememiş ve 4+4+4 eğitim modelinin en fazla gündem tutan konusu haline gelmiştir. Ortaokul öğrencilerinin yaş gurubu itibariyle artan ders saat sayılarının öğrenci üzerindeki etkileri ilk yılda görülmüş ve seçmeli derslerle ilgili yeniden düzenleme yoluna gidilmek zorunda kalınmıştır.
Kariyer öğretmenlik çıkmaza girdi.
5204 sayılı yasa ile 2004 yılında yürürlüğe giren Öğretmenlerin Kariyer Basamakları uygulaması; geçen yıllar içerisinde yapılan bir sınav ve Uzman Öğretmen ve Başöğretmen uygulamaları dışında anayasa mahkemesi kararından sonra açılmayan sınav ve yapılmayan uygulama nedeni ile çıkmaza girmiştir. Başlı başına bir ihtisas alanı olan öğretmenlik mesleği ile ilgili böyle bir uygulamanın hangi amaca hizmet etmeye yönelik olduğu camiamızca anlaşılabilmiş değildir. Ayrıca yıllardır konu ile ilgili hiçbir adım atılmamış olması da akıllarda farklı soruların oluşmasına sebep olmuştur. Konunun bakanlığımız tarafından acil olarak ele alınması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi bu haliyle kaldırılmalıdır.
Kamuoyunda kısaca Alo 147 olarak adlandırılan Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi amaçlanan konumundan uzaklaşarak Milli Eğitim Bakanlığı İhbar hattına dönüşmüş durumdadır. Amacına hizmetten uzak bu uygulama yeniden gözden geçirilmelidir.
Okullarımızın personel ve bütçe sorunları yeni bir bakış açısına ihtiyaç duymaktadır.
Okullarımızın yıllardır süregelen ve kronikleşmekte olan personel ve bütçe sorunları artık onulmaz bir hal almıştır. Her yıl okulların açılması ile birlikte başlayan ve okulların kapanması ile devam edegelen kayıt ve diploma parası söylemleri tarihe gömülmek durumundadır. Bu konuda sendikamız tarafından daha önceden dile getirilen okullarımıza öğrenci başına bütçe uygulamasının yürürlüğe konulmasının bir çok sorunun çözümüne katkı sağlayacağı muhakkaktır.
Genel İdare Hizmetleri Sınıfı çalışanları daha fazla mağdur edilmemelidir.
Eğitim öğretim hizmetleri dışındaki diğer kadrolarda görevli Şef- V.H.K.İ.-Memur-Hizmetli-Teknisyen-Şoför kadroları eğitim durumu ve unvanına göre yeniden değerlendirilmeli, ayrıca Genel İdare Hizmetleri sınıfı çalışan personelin biriken diğer sorunları da acil çözüme kavuşturulmalıdır.
4/C personeli kadro sorununu bir an evvel çözün.
Özelleştirme sonucu çeşitli kamu kurumlarında 4/C statüsü ile istihdam edilen personelin okullarımızın giriş çıkış saatlerinin uzun bir zaman dilimine yayılmış olması nedeni ile çalışma saatlerinin uluslararası normların kabul ettiği sınırlardan fazla olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda sıklıkla dile getirilen 4/C personeline kadro sözü yerine getirilerek sorunlar çözülmelidir.
Sınav ücretlendirmelerindeki adaletsizliği giderin.
Eğitim çalışanlarının görev aldıkları merkezi sınavlarda almış oldukları ücretler arasındaki farklar rahatsızlık yaratmaktadır. Ek ders yönetmeliğinde yapılacak bir değişiklikle çözülebilecek bu sorunun yeni eğitim öğretim yılına kalmadan tamamlanarak öğretmenlerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.
2012-2013 eğitim öğretim yılının tamamlanması ile birlikte tüm öğretmen ve öğrencilerimize mutlu bir tatil süreci dileriz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Merih Eyyup DEMİR
1 Nolu Şube Başkanı
İzmir Şubeleri Adına
EĞİTİM AJANSI