'30.05.2013'
SBS’de Sistem Değişti Ama Öğrencilerin Haberi Yok
Seviye Belirleme Sınavı (SBS), 8 Haziran Cumartesi günü yapılıyor. Ortaokuldan mezun olacak 1 milyonu aşkın öğrenci, daha iyi bir liseye gidebilmek için sınavda ter dökecek.
Eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe giren sistem değişikliği ile artık okulun değil, öğrencinin bireysel başarı puanı esas alınacak. Ancak ders başarısının öne çıktığı bu sistemden çoğu veli ve öğrencinin haberi yok. 6 ve 7. sınıflarda sistemden haberi olmadığı için derslerine yeterince ilgi göstermeyen birçok öğrenci bulunduğunu ifade eden uzmanlar, bu öğrencilerin puanının diğerlerine göre daha düşük geleceğini vurguluyor. Uzmanlar, “Öğrenci bütün soruları doğru cevaplasa bile, düşük ders notları sebebiyle 700 tam puan alamayabilir.” uyarısı yapıyor.
Yeni SBS sistemi ilk kez bu yıl sınava girecek 8. sınıf öğrencilerini etkileyecek. Buna göre, öğrencinin SBS’den tam puan alabilmesi için bireysel başarı puanının da iyi olması gerekiyor. Birçok öğrenci böyle bir uygulamadan haberdar olmadan birinci dönem notlarını aldı. Bazı öğrenciler ise uygulamayı bu yıl öğrendi. Anafen Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Recep Uysal, “Öğrenci SBS’de tüm soruları doğru cevaplayarak 700 tam puan alsa bile uygulama yüzünden sıralamada yer alması gereken yerde olamama tehlikesiyle karşı karşıya.” diyor. Şu an var olan puanlama sisteminde öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf notları toplanacak ve sınavdan alacağı puana eklenecek. Uysal’a göre bu durum, okul birincileri ve adil not veren okulların öğrencilerini mağdur edecek. Çünkü notların biraz daha zor verildiği okulların öğrencileri, birinci bile olsa üst sıralara çıkma şansını yitirecek.
Uğur Dershaneleri Eğitim Koordinatörü Turgay Polat da okullardaki ölçme değerlendirme sistemini düzeltmeden başarı puanının sınavlara eklenmemesi gerektiğini söylüyor. “Öğrencisine 100 veren bir öğretmeni denetleyen ya da bunu engelleyen bir sistem yok. Bu şekilde sistem hayata geçerse adaletsizlik olur. Sınav ve notları objektif kriterlere göre belirlemeniz lazım. Ortak sınav yapılabilir.” görüşünü dile getiriyor.
Bu sene sınava giren öğrencilerin ve velilerin sistemden yeni haberdar olduklarına işaret eden Fatih Koleji Psikolojik Danışmanı Hakan Metan ise şu öneride bulunuyor: “Herhangi bir konuda değişiklik yapıldığı zaman muhatapların mağdur edilmemesi ve değişikliğin alelacele değil yıllara yayılarak yapılması gerekir. Bu sistem, bu yıl sınava girecek öğrenciler için değil, 6. sınıfa yeni başlayacak öğrenciler için uygulansa daha adaletli olur.” Sistemden şikâyetçi olan velilerden Oğuz Işıldar, “Bu yıl sadece 8. sınıftaki ders puanlarının etkili olacağını zannediyorduk.” diyor. Uygulamayı sene başında öğrendiklerini ifade eden Mehtap Yüksel de, “Ders notlarının yüzde yüz etki yapması adil olmaz. Her okulda öğretmenlerin verdiği puanlar aynı olmuyor.” şeklinde konuşuyor. Okullardaki puan sisteminin farklılığından yakınan bir başka veli Eray Pişkin ise, “Bizim okulumuzda öğrencilere bol not verilmiyor. Bunu bilseydik çocuğumuzu bol not verilen bir okula yazdırırdık.” ifadelerini kullanıyor. Figen Karayel de değişikliğin kızında moral bozukluğuna sebep olduğunu söylüyor: “Bize 6 ve 7. sınıflardaki okul puanlarının etkili olacağı söylenmemişti. Kızım başarılı bir öğrenci olmasına rağmen sınavda tam puan alamayacak.”
Zaman