'28.05.2013'
DGS Başvuruları Başladı! Başvurular Nasıl Yapılacak?
2013 DGS'ye Kimler Başvuru Yapabilir? DGS Başvuru Ücreti Ne Kadar? DGS Kaç Saat Sürecek? 2013 DGS'de Kaç Soru Sorulacak? İşte tüm detaylarıyla DGS Başvuruları;
2013 Yılı DGS başvuruları 27 Mayıs Pazartesi günü başlayacak. 2013 DGS, 21 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak. Başvurular ÖSYM tarafından yayımlanacak kılavuzda yer alan bilgiler doğrultusunda yapılacak.
2013 DGS'ye Kimler Başvurabilecek?
2 yıllık önlisans programı mezunlarının 4 yıllık fakültelere geçişleri için yapılacak olan sınava ilişkin başvuruların detayları şu şekilde:
Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun olanlar ve aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilirler.
İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da DGS'ye girmeleri zorunludur.
DGS'ye Kimler Başvuramayacak?
Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuru hakları bulunmamaktadır.
2013 DGS Başvuru Tarihleri
2013 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları, 27 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında olacak. Adaylar DGS başvuruları için 50 TL ücret yatıracak.
Başvuru ücretlerinin yatırılacağı bankalar başvuru kılavuzunda açıkladı. İsteyen adaylar online olarak ÖSYM'nin sitesinden de başvuru ücretlerini yatırabilecek. ÖSYM'nin sitesinden ödeme yapmak için tıklayınız…
2013 DGS Sınav Ücretlerinin Yatırılacağı Muhtemel Bankalar
• Akbank'ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
• Deniz Bank'ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
• Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
• T.C. Halk Bankası'nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
• T.C. Ziraat Bankası'nın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
• Tüm PTT İş Yerleri (KKTC'den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)
• Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
• Vakıf Bank'ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC'den başvuracak adaylar hariç)
2013 DGS Sınavının Uygulanması
2013 DGS (Dikey Geçiş Sınavı) 21 Temmuz 2013 tarihinde tek oturumda ve muhtemelen 40 il merkeziyle Lefkoşa'da uygulanacak.
2013 DGS Soru Sayıları ve DGS Sınav Süresi
2013 DGS'de adaylar 80 sayısal; 80 sözel olmak üzere toplam 160 soruyu cevaplandıracaklar. DGS sınav süresi 180 dakika olacak. Sınav saat 09.30'da başlayacak ve 12.30'da sona erecek.
2013 DGS Sonuçlarına Göre Üniversite Kayıtları
21 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak DGS sonuçlarına göre başarılı olan adayların üniversite kayıtları 2-6 Eylül 2013 tarihleri arasında olacak.
2013 DGS BAŞVURU İŞLEMİ
a) Başvuru merkezinde yapılacak başvurular
Başvuru merkezine gidildiğinde;
- Aday Başvuru Formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş olması,
- sınav ücretinin bankaya yatırılmış olması gerekir.
- Ayrıca adayların;Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.) ile mezun adayların mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini de yanlarında bulundurmaları gerekir.
Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Başvuru Formundaki bilgilerle birlikte adayın web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Fotoğraf, adayın fiziksel olarak kolaylıkla tanınmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır.
Başvuru merkezi görevlisi adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı "2013-DGS Başvuru Kayıt Bilgileri" adlı belgeyi kontrol etmesi için adaya verecektir. Aday bu belgeyi kontrol edecek, bilgiler doğru ise belgeyi imzalayıp görevliye onaylaması için geri verecektir. Onaylanmış fotoğraflı belge görevliden alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında gerekli olacağından saklanmalıdır. Başvuruda 3,00 TL olan Başvuru Hizmeti Ücreti de adaylar tarafından başvuru merkezi görevlisine ödenecektir.
Bu aşamadan sonra öğrenim bilgilerinde yapılacak belgeye dayalı her türlü değişiklik isteği, doğrudan ÖSYM'ye yapılmak zorundadır.
b) İnternet'le bireysel başvurular
2011-2012 DGS'ye başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylar başvurularını isterlerse bireysel olarak İnternet aracılığıyla kendileri yapacaklardır. Bu durumdaki adayların, sınav ücretini yatırdıktan sonra ÖSYM'nin İnternet adresinde "BAŞVURULAR" kısmında bulunan "2013-DGS Bireysel Başvuru" başlıklı alana girmeleri ve buradaki açıklamalar doğrultusunda mevcut bilgilerini kontrol etmeleri ve gerekli olanları değiştirerek başvurularını tamamlamaları gerekir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra Başvuru Kayıt Bilgileri dökümünü yazıcıdan alıp kontrol etmeleri ve bu belgeyi saklamaları gerekir.
Öğrenim bilgilerinde değişiklik olan adaylar, başvurularını bir Başvuru Merkezlerinden yapacaklardır.
Bu adaylar mezuniyet belgelerinin bir örneğini başvuruda yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgeler, bilgi değişikliği başvuru merkezi görevlisince yapıldıktan sonra adaya geri verilecek, kesinlikle ÖSYM'ye gönderilmeyecektir.
c) Postayla başvurular
Başvuru süresince; sürekli yurt dışında bulunma (eğitim, tedavi vb), sürekli hastalık ya da tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, başvuru süresi içerisinde aşağıdaki belgeleri ulaştırmalıdır. Başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaşmayan belgeler kesinlikle işleme alınmayacaktır. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaşmayan belgelerden ÖSYM sorumlu olmayacaktır.
- Doldurulmuş 2013-DGS Aday Başvuru Formu
- Ağır hasta adayların başvurma süresince başvuru merkezine gidemeyecek durumda olduğunu gösterir sağlık kurulu raporu
- Başvurma süresince yurt dışında bulunan adayların, yurt dışında bulunma nedenini ve süresini belirten resmî bir belge
- Adayın fiziksel olarak kolaylıkla tanınmasını sağlayacak nitelikte bir fotoğraf
- Öğrenim durumunu gösterir resmî bir belge
- Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.),
- Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu.
2013 Yılında DGS Kontenları Artırıldı
Geçen yıl DGS için 30 bin 349 kontenjan ayrılmıştı.. Bu yıl ise kontenjan sayısı yaklaşık 4 bin artırarak 34 bin 665'e çıkarıldı. Bu kontenjanların, 21 bin 545'i devlet, 7 bin 802'si vakıf üniversitesi, 5 bin 318'i ise Kıbrıs'taki vakıf üniversitelerine ait…