'23.05.2013'
Öğretmenlerin Kariyer Sistemine İlişkin Çarpıcı Bir Anket
Anadolu Eğitim Sendikası tarafından öğretmen kariyerini sorgulayan bir anket çalışması ve sendikanın bakanlığa sunduğu sorular;
''Öğretmen Kariyerine Dair Anketimiz ve Bakanlık Başvurumuz''
Bugüne kadar, yalnızca kereye mahsus açılan, uzmanlığı tespit noktasında tartışmalı uzman öğretmenlik sınavı, bu sınava giren giremeyen, unvanı aldığı halde hayrını görmeyen, sınavı kazandığı halde uzman kadroya atanmayan, yüksek lisansı, doktorası uzmanlığa etki etmeyen… öğretmenler açısından sancılı bir konudur.
Sendikamız bu güne kadar adalet duygusunu zedeleyerek çalışma barışını bozmaktan öte bir işlev kazandırılmamış kariyer sitemine muhaliftir.
Milli Eğitim Kanunda tanımlandığı gibi zaten bir UZMANLIK gerektiren mesleğimiz içinde lisans üstü eğitim ve hizmet içi eğitimlerin özendirilerek niteliğinin arttırılması ile her öğretmenin en geç 10 yıl içinde uzman, en çok 20 yılda başöğretmenlik statüsüne kavuşmasının gereğini savunur. Akademik çalışma ve başarılar bu süreleri 5 yıl kısaltabilir.
Her değişiklikte olduğu gibi kariyer sisteminde de öğretmen dışındaki unsurların karar mekanizmalarında olduğundan hareketle hem kariyer planlayan öğretmenin nabzını tutmak hem de bakanlığın kariyere ilişkin sicilini ve yol haritasını öğrenmek gerekliliği doğmuştur.
Öğretmenlerin kariyer basamaklarında yükselme ihtiyacını ile sorun ve beklentilerini ölçme kaygısıyla hazırladığımız anket çalışmamıza aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
http://www.aes.org.tr/portal/etimainmenu-19/anket
Öğretmen kariyeri adına öğretmenlerin ve hatta bakanlığın uğradığı zararı, bakanlığın bundan sonra atacağı adımları öğrenmek üzere MEB İKGM’ne ulaştırdığımız yazımız aşağıdadır.
Anket sonuçlarını genel müdürlüğün yanıtıyla birlikte değerlendirerek, mesleki itibar ve kariyerimiz için en objektif ve uygulanabilir sistemi raporlaştıracağız. Üyelerimiz başta olmak üzere eğitim kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Merkezi
Tarih: 21.05.2013
Sayı: 126-13/1989
Konu: Öğretmenlerin Kariyer Basamaklarında Yükselmesi
İlgi: a)4688 Sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu
b) 5204 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda yapılan değişiklik; 13.08.2005/25905 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği
c) 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu
TC
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
5204 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda yapılan değişiklik; 13.08.2005/25905 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği ile öğretmenlerin kariyerine ilişkin çalışmalara esas yasal düzenlemelerin bakanlık ve TBMM düzeyinde yürütülmekte olduğu bilinmektedir. Her değişikliğin bir ihtiyaçtan kaynaklanması ve yürürlükteki uygulamalarda aksayan yönleri gidermesi esastır. Bu kapsamda öğretmenlerin kariyer basamaklarındaki yükselmeleri adına halen içinde bulunduğumuz duruma ve bu noktadan yola çıkılarak gerçekleşecek değişikliğe dair ekteki soruları İlgi a ve b kapsamında süresi içinde yanıtlanması için gereğini arz ve talep ederim.
Cansel GÜVEN
Genel Başkan
Ek: Öğretmenlerin Kariyer Basamaklarında Yükselmesine İlişkin Sorular
Öğretmenlerin Kariyer Basamaklarında Yükselmesine İlişkin Sorular
1) 5204 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda yapılan değişiklik; 13.08.2005/25905 sayılı Resmi gazetede yayınlanan‘’ Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği’’ esaslarına göre, 27.11.2005, 30.04.2006 tarihlerinde yapılan Uzman, Başöğretmenlik sınavı sonucunda, kanunun ve yönetmeliğin belirlediği ölçütlere göre; 24.11.2006 tarihinde bakanlığın ilan ettiği Uzman ve Başöğretmen sertifikası alan öğretmen sayısı kaç kişidir?
2) 5204 Sayılı kanun ve ilgili yönetmelik kapsamında tanımlanan uzman ve başöğretmen unvanlarını kazanmış personelin, görev ve sorumluluklarını, kurum hiyerarşisindeki pozisyonlarıyla ilgili,
a) Uygulamanın başladığı Aralık 2006’dan Mayıs 2013 tarihine kadar bir kanun veya bir yönetmelik yayınlanmış mıdır?
b)Uzman ve başöğretmen unvanına sahip personel hangi ilke ve mevzuata göre çalışmaktadır?
c)Bu unvana sahip olmayan diğer personelle aralarında bulunan farklar nelerdir?
3) 15 Aralık 2006 tarihinden itibaren ilgililerin kazanmış oldukları unvanlar ve aylık aldıkları dereceler esas alınarak yapılan hesaplamaya göre; toplam uzman ve başöğretmen unvanı kazanan personel sayısı hesaba katılarak, bir aylık maaş farkları üzerinden bütçeye yükü kaç Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir?
4) Anayasa Mahkemesinin; 21.5.2008 tarih 2008/107 nolu kararıyla 5204 sayılı kanunun bazı maddelerini iptal etmesinden sonra, bakanlık aleyhine Türkiye geneli Bölge İdare Mahkemelerinde;
a)Mayıs 2013 tarihi itibariyle toplam kaç dava açılmıştır?
b)Bu davaların ne kadarı bakanlık aleyhine sonuçlanmıştır?
c)Kaybedilen davaların avukatlık ve mahkeme masrafları dikkate alınarak, bakanlık bütçesi üzerine ne kadar bir yük getirmiştir?
d)İptal kararı sonrası neticelen mahkeme kararları veya Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, 15 Haziran 2011 gün ve 40105 sayılı yazılarıyla mahkemeye gitmeden müracaatla uzman ve başöğretmen unvanı kazanan toplam öğretmen sayısı kaçtır?
e)Mayıs 2013 itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışmakta olan toplam Uzman ve Başöğretmen sayısı kaç kişidir?
5)5204 sayılı kanun ve ilgili yönetmelikte sınavların iki yılda bir tekrar edileceği belirtilmekte, hali hazırda bu kanun geçerliliği devam ettirmektedir. Buna göre;
a)Bu kanuna göre Kasım 2007 yılında tekrarlanması kanun emri olmasına rağmen tekrarlanmayan bu sınavın; ilgili tarihte sınava girme hakkı kazanmış ve ya yüksek lisan ve doktora tamamlamış personel sayısı hesaba katılarak, 6 yıllık süreçte hesaba katılarak toplam kaç personeli ilgilendirmektedir?
b)İlgili kanun maddesinin uygulanmamasından dolayı doğan mağduriyetler için bakanlık herhangi bir çalışma yapmış mıdır?
6)Uzman ve Başöğretmenlik uygulamasının uygulamaya konulduğu Aralık 2006 tarihindeki kazananlarla, mahkeme kararı ve bakanlığın direkt kabulüyle kazanılmış uzman ve başöğretmen uygulamasının; emekliler ve kurumlar arası nakil olanlar da dâhil olmak üzere,7 yıllık bütçe toplam giderleri ne kadardır?
7) Bu uygulamanın eğitimin kalitesine, başarının ve verimliliğin artırılmasına yaptığı katkının ölçülmesiyle alakalı, bakanlık tarafından bir alan çalışması, anket, bir araştırma yapılmış mıdır? Bu veriler kamuoyuyla paylaşılmış mıdır?
8) Bakanlık yedi yıllık sürecin; eğitim sendikaları ve öğretmenler tarafından nasıl değerlendirildiği, çağdaş standartlarda bir kariyer uygulamasının nasıl olması gerektiği konusunda akademik çevrelerle
işbirliği konularında neler yapmıştır?
9) Meclise sunulması düşünülen yeni yasa taslağı hazırlık sürecinde hangi ilke ve esaslar temel alınmıştır?
EĞİTİM AJANSI