'22.05.2013'
ORTAÖĞRETİMDEKİ BAŞARISIZLIĞI RAPORLARLA ÖRTEMEZSİNİZ..
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın onayladığı genelgeyle, lise son sınıf öğrencileri, velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde LYS öncesi 45 günü aşmamak şartıyla izinli sayılabilecek. Bu uygulama, orta öğretimi ve devlet liselerini bitirme girişimidir.
AKP iktidarı döneminde sayıları rekor düzeyde artan dershanelerle birlikte, giderek değersizleşen ve itibarsızlaştırılan devlet okulları artık öğrencilerin diploma almak için gittikleri işlevsiz yerler haline gelmiştir. Alınan bu karar, daha önce dershaneleri kapatma sözü veren AKP hükümetinin dershaneleri daha da etkili hale getirme, özel liselerin ve cemaat okullarının önünü açma operasyonudur.
MEB istatistiklerine göre, ülke genelinde toplam 10 bin 418 lisedeki öğrenci sayısı 4 milyon 995 623. Bu öğrencilerin 3 milyon 824 bin 549’u devlet liselerinde, 156 bin 665’i özel liselerde öğrenim görüyor. Devlet okullarında öğretmen başına 16.4 öğrenci, derslik başına 32 öğrenci düşerken, özel okullarda öğretmen başına 7, derslik başına 14 öğrenci düşüyor.
Yine istatistiklere göre, özel okulların ve bu okullardaki öğrencilerin sayısı, geçen yıla göre yüzde 15 oranında artmıştır. Ortaya çıkan tablo, AKP hükümetinin eğitim sistemini sermaye sınıfının çıkarları doğrultusunda nasıl şekillendirdiğini ve eğitim sistemindeki ayrışmayı gözler önüne sermektedir.
Söz konusu genelge, açık lise uygulamasını kurumsallaştırması açısından da oldukça sakıncalıdır. Oysa eğitimde esas olan, yüz yüze eğitimdir.
Sonuç olarak, eğitim sistemimizin dershane ve sınav sistemine teslim olduğunu gösteren bu genelge çocuklarımıza hiçbir şey kazandırmayacaktır. Bugün sınava dayalı değil, bilimsel düşünmeye ve üretmeye dayalı bir eğitim sisteminin gerekliliği kaçınılmaz hale gelmiştir. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kurumları, bu yönde gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU