Türkiye Gerçekten Çok mu Tatil Yapıyor?
İSMMMO'nun, "Türkiye'de Tatil ve Çalışma İstatistikleri" raporuna göre Türkiye tatil günü sayısında OECD ortalamasına göre oldukça gerilerde.
İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nın, "Türkiye'de Tatil ve Çalışma İstatistikleri" adlı raporuna göre Türkiye yaygın "tatil ülkesi' algısına karşın, 34 OECD ülkesi arasında yılda ortalama 25 gün ile en az tatili olan üçüncü ülke durumunda.
OECD ülkelerinin, resmi tatiller ve yıllık ücretli izin günleri verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre sıralamada, en çok tatil hakkı olan birinci ülke 38 gün ile Malta olurken Fransa ve Slovenya ise 36'şar gün ile ikinci ve üçüncü sırayı paylaştı.
"Türkiye'de kimler tatil yapıyor", "Tatilimizi nerede, ne kadar süre ile geçiriyoruz?", "Tatil için ne kadar bütçe ayırıyoruz?" gibi sorulara da yanıt verilen Working Time Around The World ile Uluslararası Çalışma Örgütü verilerinden de yararlanılan, "Türkiye'de Tatil ve Çalışma İstatistikleri" adlı rapora göre, Japonya'da tatillerin sayısı Türkiye ile eşit durumda.
HANGİ ÜLKEDE TATİL HAKKI NE KADAR?
Rapora göre ücretli izin hakkı ve resmi tatiller toplamı hesap edildiğinde Türkiye'de yılda toplam 25 gün tatil günü var. Kanada ve Güney Kore ise Türkiye'den daha az tatil yapan ülkeler konumunda. Rapora göre; resmi tatil özelinde 16 gün ile Slovenya en çok tatil yapan ülke. Onu 15'er günle Kıbrıs ve Japonya izliyor. Türkiye de 8 ülkeden sonra 11 gün ile en çok resmi izinin olduğu 5 ülkeden biri. Diğer ülkeler Fransa, İspanya, Polonya ve Letonya. En az resmi tatil yapan ülke ise 6 gün ile Macaristan, bu ülkeyi 7 gün ile Romanya takip ediyor.
ÜLKELERE GÖRE RESMİ TATİL VE ÜCRETLİ İZİN HAKKI
Kanada 20
Güney Kore 22
TÜRKİYE 25
Japonya 25
Macaristan 26
Romanya 27
Avustralya 28
Belçika 28
Çek Cumhuriyeti 28
Hollanda 28
İsviçre 28
Almanya 29
İrlanda 29
Norveç 29
Bulgaristan 30
Estonya 30
Finlandiya 30
Yunanistan 30
İtalya 30
Letonya 31
Polonya 31
Litvanya 32
Slovakya 32
İngiltere 32
İspanya 33
Danimarka 34
Portekiz 34
İsveç 34
Avusturya 35
G. Kıbrıs 35
Lüksemburg 35
Fransa 36
Slovenya 36
Malta 38
EN ÇOK TATİL YAPANLAR MALTA VATANDAŞLARI
"Türkiye'de Tatil ve Çalışma İstatistikleri" adlı raporda ülkelerin yıllık ücretli izin hakları da karşılaştırılıyor. En düşük minimum yıllık ücretli izin süresi Güney Kore, Kanada ve Japonya'dan sonra Türkiye'de iken, en yüksek minimum ücretli izin süresi 25 gün ile Fransa, Lüksemburg, Avusturya, İsveç ve Danimarka'da. Avrupa Birliği üyeleri arasında 20 günden daha az ücretli izin hakkının olduğu ülke yok.
En çok tatil yapanlar Malta, Slovenya, Fransa ve Lüksemburg vatandaşları, en az tatil yapanlar ise Kanada, Güney Kore, Japonya, Türkiye ve Macaristan'da yaşayanlar.
SEYAHATLERDE TATİL İSTİSNA, AKRABA ZİYARETİ KURAL
Raporda TÜİK Yurtiçi Turizm İstatistikleri ve TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verileri üzerinden yararlanılarak yapılan hesaplamalara göre "seyahat" verileri de dikkat çekici. 75 milyon 627 bin nüfusa sahip Türkiye'de 2012 yılının tamamında 69 milyon 922 bin seyahat gerçekleştirildi. Buna göre, 2012 yılında her 100 kişiye 92 seyahat düşerken bu seyahatlerin sadece yüzde 17'si gezi, eğlence ve tatil için yapıldı. Bu seyahatlerde kişi başına yaklaşık 10 gece konaklanıldı. "Yakınları ziyaret" yüzde 59 ile en fazla seyahat nedeni oldu.
Bu seyahatlerde ortalama 9 gün misafirlik yapıldı. Sağlık için yapılan seyahat de toplam içinde yüzde 6 oranı ile önemli bir yer tuttu. Toplantı, kurs, konferans, seminer gibi etkinliklerin payı ise yüzde 1 düzeyinde kaldı.
HANGİ GEREKÇE İÇİN KAÇ GÜN SEYAHAT?
Yakınları ziyaret: 9 gün
Gezi, eğlence, tatil: 10 gün
Sağlık seyahati: 8 gün
Diğer: 6 gün
Toplantı, kurs, seminer: 4 gün
Kültür: 3 gün
Ticari ilişkiler, fuar: 4 gün
SEYAHATTE AKRABA, EŞ, DOST EVİ ÖNEMLİ
Rapora göre seyahatlerde en sık konaklanılan yer akraba ve arkadaşların evi. Seyahate çıkanların yüzde 72'si yani yaklaşık 4'te 3'ü akraba ve arkadaşlarının yanında kalmayı tercih ediyor. Otelde konaklayanların oranı sadece yüzde 5. Otelde yaklaşık 4 gün, akraba, arkadaş evinde 8 gün kalınıyor.
Ortalama bir seyahatin maliyeti ise kişi başına 258 TL. Ancak gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatlerde bu rakam 438 TL'ye çıkıyor. Akraba ve arkadaş ziyaretinde ise seyahat başına maliyet 197 TL. Ortalama kalma süresi 9 gün olduğuna göre akraba ve arkadaş ziyareti, gezi, eğlence ve tatil maliyetinin yarısından az.
SEYAHATTE NEREDE KAÇ GÜN KALINIYOR?
Akraba/arkadaş: 8 gün
Otel: 4 gün
Diğer: 8 gün
Kendi evi: 26 gün
Pansiyon: 5 gün
HEDİYELİK EŞYA VE GİYECEK BÜTÇEYİ ZORLUYOR
Rapora göre; seyahatlerde en büyük harcama kalemini seyahat başına bir kişi için 83 TL ile ulaşım oluşturuyor. Ulaşımı 75 TL ile yeme içme, 34 TL ile hediyelik eşya ve giyecek takip ediyor. Arkadaş, akraba sayesinde konaklama masrafı seyahat başına sadece 22 TL.
ARIKAN: SON 5 YILDA TATİL YAPABİLENLERİN SAYISI 2 MİLYONA YAKIN ARTTI
Raporu değerlendiren İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan toplamda 16 milyar 725 milyon düzeyinde büyük bir bütçeye sahip olan yurt içi turizmin ciddi büyüme olanaklarına sahip olduğunu belirterek, bu anlamda tatil gün sayısının önemine vurgu yaptı. Arıkan, resmi tatiller açısından Türkiye'nin 34 ülke arasında 11 gün ile en çok resmi iznin olduğu 5 ülkeden biri olduğunu ancak buna, ücretli izin hakkı eklendiğinde Türkiye'nin gerilere düştüğünü belirtti. Arıkan; "Son beş yılda tatil yapabilenlerin sayısı 2 milyona yakın artış göstermiş. Hane halkı gelirlerinin yükselmesi ve dar gelirlilerde oranların pozitif olarak değiştirilmesi için herkese sorumluluk düşüyor" diye konuştu.