'14.05.2013'
Öğretmen Nöbet Görevinin Yasal Dayanağı Yok!
Eğitim-İş, “Nöbetimi Tutuyorum, Ücretimi İstiyorum’’ sloganıyla öğretmenlerin nöbet tutmama eylem kararına ilişkin bugün Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu’nda basın açıklaması yaptı.
Eğitim-İş MYK üyeleri ve Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu öğretmenlerinin kokartlarıyla katıldığı basın açıklamasını, Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir yaptı. Demir, konuşmasına Hatay Reyhanlı’da yaşanan patlamalarda hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralanan vatandaşlara da acil şifalar dileyerek başladı.
Bir ülkenin geleceğinin eğitim ile şekillendiğini vurgulayan Demir, “Bir ülkenin geleceği eğitim ile şekillenir. Çağdaşlığın göstergelerinden birisi de eğitime ve dolayısıyla eğitimin temel öznelerinden olan öğretmene verilen değerle ölçülür” dedi.
Demir, son zamanlarda eğitim sisteminin bir yandan paralı hale getirilerek özelleştirilmeye çalışıldığını bir yandan da öğretmenlerin, ekonomik ve sosyal statülerinin aşağılara çekilerek itibarsızlaştırmaya çalışıldığını kaydetti. Eğitime işletme mantığıyla bakanların, öğretmenlik mesleğini toplum gözünde sadece ders saatleriyle sınırlı bir meslek gibi gösterme çabasına girdiklerine dikkat çeken Demir, şöyle konuştu:
“Oysa öğretmen dersin yanında, sınav kağıtlarını okuma, velilerle görüşme, toplantılar yapma, not ve öğrenci bilgilerini işleme, öğrenci dosyası tutma, okul etkinliklerini düzenleme, plan yapma gibi birçok işin yanında sorumluluğu bir hayli fazla ve hiçbir yasal dayanağı olmayan nöbet görevini de yerine getirmektedir.
Okullarımıza kaynak aktarılmayışı, yetersiz ve sağlıksız fiziki koşullar, kalabalık sınıflar, 5-10 dakikalık teneffüsler, yetersiz güvenlik önlemleri gibi birçok olumsuz koşullar içinde nöbetçi öğretmenin sorumlulukları daha da ağırlaşmaktadır. Yüzlerce öğretmen nöbet görevi sırasında fiziksel saldırıya uğramakta, yaralanmakta hatta hayatını kaybetmektedir. Üstelik yönetmeliklerde yer alan öğretmenin nöbet hizmetlerinin hiçbir yasal dayanağı bulunmamaktadır. 439 Sayılı Yasa’da branş öğretmenlerinin maaş karşılığı 15 saat, sınıf öğretmenlerinin 18 saat maaş karşılığı ders okutmakla yükümlü oldukları belirtilmesine rağmen branş öğretmenlerine ders saatlerinin en az olduğu ya da dersinin olmadığı günlerde, sınıf öğretmenlerine ise boş dersleri olmadığı halde nöbet görevi verilmesi angaryadır ve Anayasamızın 18. maddesine göre de angarya yasaktır.
Öğretmenin bir gün hastalanmasında maaşından ilaç ve tedavi ücretinin kesilmesi yetmezmiş gibi üstüne üstlük ek ders ücretinden de yaklaşık 61 TL kesilmektedir. Eğer öğretmen iki gün hastalanırsa o hafta tüm ek dersi kesilmektedir. Hastalığında, öğretmenin ücretini kesmekte sakınca görmeyenler, angarya nöbet hizmetine gelince kör ve sağır olmaktadırlar.”
Demir, Eğitim-İş’in nöbet hizmetine karşı olmadığını, nöbetin gerekli ve vazgeçilmez olduğunun bilincinde olduğunu söyledi ve sorumluluğu çok fazla olan nöbet hizmetlerinin ücretlendirilmesi gerektiğini belirtti. Demir, “Bu amaçla 13-17 Mayıs tarihleri arasında “Nöbetimi Tutuyorum, Ücretimi İstiyorum’’ kokartlarımızla derslere girip, 20-24 Mayıs tarihleri arasında da “Ücret Yoksa Nöbet de Yok’’ kokartlarımızı takıp nöbet tutmayacağız. Bu haklı, meşru ve demokratik eylemimize sendikalı-sendikasız tüm öğretmenlerimizi destek vermeye çağırıyoruz” dedi.
Basın açıklamasına Genel Sekreterimiz Şenol Eyüboğlu, Genel Mali Sekreterimiz Dilek Yurdugül, Genel Basın Yayın Sekreterimiz Barış Düdü, Ankara 1 ve Ankara 2 No’lu Şube Başkanlarımız ile Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.