'13.05.2013'
Burs verilecek 100 liseli aranıyor!
Koç Üniversitesi LYS’de ilk 10 bine giren ancak ekonomik yetersizlikler yüzünden devlet üniversiteleri dışında tercih yapamayan başarılı gençleri burslu okutmak için Anadolu’da il il geziyor. Bulduğu gençlere burs veriyor
ONLAR Bitlis, Erzurum, Sivas, Diyarbakır, Malatya, Batman, Siirt, Adapazarı gibi Türkiye’nin değişik illerindeki fen ve Anadolu liselerinden mezun en başarılı öğrenciler. Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) ilk 10 bin içinde yer alıyorlar. Ancak ailelerinin ekonomik durumları onların vakıf üniversitelerinde okumasına engel olduğu için tercihlerini devlet üniversitelerinden yana kullanan bu gençler “Anadolu Bursiyerleri” programı sayesinde şimdi Koç Üniversitesi’nde tam burslu olarak öğrenim görüyorlar. Hedef Türkiye’nin ekonomik sıkıntı yüzünden Koç’ta okumaya gücü yetmeyen en parlak gençlerini hem lisans hem de doktora öğrencisi olarak almak. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan “Anadolu Bursiyerleri” adıyla önce lisans öğrencileri için başlattıkları şimdi de doktora öğrencilerini kapsayacak programı anlattı. İşte İnan’ın ağzından Anadolu Bursiyerleri’nin ayrıntıları:
FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN: Her yıl ortalama 900 öğrenci alıyoruz. Öğrencilerin yüzde 54’ü ilk 20 binden geliyor. İlk 500’tekiler ancak tam burslu okuma şansına sahipler. Ancak ilk 10 binde yer alan gençler de aynı derecede başarılı. Ne yazık ki ekonomik güçleri bizi tercih etmeye yetmiyor. Onlara fırsat tanımak istedik.
HER ÖĞRENCİYE FİNANSÖR: Koç’a gelecek her öğrenci için burs verecek kişi ya da kurum buluyoruz. Onlar da tüm masrafları karşılıyor.
BURSİYER TERCİHİ VAR: Burs verenler kız, engelli ya da kente göre tercihte bulunuyorlar. Onların bu tercihlerini de dikkate alarak, öğrenci seçiyoruz.
50 İLDE 150’DEN FAZLA OKUL: Programı anlatmak üzere ben de dahil arkadaşlarımla iki yıldır Van’dan Artvin’e kadar 50’ye yakın ilde 150’nin üstünde okulu ziyaret ettik. 35 binden fazla kişiye bu programı anlattık.
100 GENÇ ALACAĞIZ: Bu projeyle Anadolu’nun her yerindeki gençleri kucaklıyoruz, fırsat eşitliği veriyoruz. İlk yıl 14 olan Anadolu Bursiyerleri’nin sayısı geçen yıl 44’e ulaştı. Burs verenlerin sayısı arttıkça bursiyer sayımız da artıyor. Şu an Koç Holding şirketi olan 14, Koç Holding dışından ise 34 destekçimiz var. Bu yıl 100 öğrenci seçeceğiz.
DOKTORA İÇİN DE BURS VE HAZIRLIK: Doktora öğrencilerini de burslu alıyoruz. Türkiye’nin en iyileri bizde okusun istiyoruz. Ama sorunları dil. İngilizce eğitim veriyoruz. O yüzden Türkçe eğitim yapan üniversiteden mezun çok iyi akademisyen olacak gençler programımıza katılamıyordu. Onlar için bir yıllık hazırlık okulu açıyoruz. Doktora programlarında da lisansta olduğu gibi fırsat eşitliği yaratmak istiyoruz. Yurtdışından da burslu doktora öğrencisi alıyoruz. Kontenjanımızı 60’dan 120’ye çıkardık.
YÜZDE 73 BURSLU: Öğrencilerimizin yüzde 73’ü burslu. 3 öğrenciden ikisi burslu. Hedefimiz Türkiye’yi ileriye taşıyacak; donanımlı, merak ve heyecanını takip eden yeni nesiller yetiştirmek. Bu yıl yüksek lisansı da kapsayan burs başlıyor. Öğrencilerimiz mezun oldukları yıl lisansta kazandıkları burslarını devam ettirerek istedikleri bölümde tezsiz yüksek lisans yapabiliyorlar. Tam burslu bir öğrenci bursunu devam ettirerek yüksek lisansını da tamamlayarak mezun oluyor.
Bitlis, Erzurum, Sivas, Diyarbakır, Malatya, Batman, Siirt, Adapazarı gibi Türkiye’nin değişik illerindeki fen ve Anadolu liselerinden mezun en başarılı öğrenciler Anadolu Bursiyerleri olarak Koç’ta okuyor.
Habertürk