'01.04.2013'
Velilerin 'Okul Masrafları' Sınavı
Liseye ve üniversiteye giriş sınavları, sadece öğrencileri değil, velileri de sarsıyor. Çocukları başarılı olsun diye tüm imkanlarını seferber eden aileler, 118 bin liraya varan para harcıyor
Öğrenciler liseye ve üniversiteye giriş sınavlarını kazanmak için canla başla çalışırken; veliler de bütçe sınavı veriyor. Veliler, çocuklarının geleceğine bir tuğla koyabilmek için ellerindeki tüm imkanları seferber ediyor. Evlatlarının sınav yarışında daha iyi dereceler elde edebilmesi için seferber olan ailelerin bazıları çocuklarını dersaneye, bazıları da etüt merkezlerine gönderiyor. Bütçesi daha elverişli olanlar da özel derslerle çocuklarını sınava hazırlamaya çalışıyor. Küçük yaştan itibaren sınavlara hazırlanmaya başlayan çocuklar için aileleri, sadece dersane masrafları için 12 bin 500 ila 112 bin lira arasında bir tutarı gözden çıkarıyor. Yol parası da eklendiğinde fatura 118 bin liraya çıkıyor.
DERSANE MARATONU
Bu yıl YGS-LYS sınavına 1 milyon 923 bin, 8'inci sınıfta girilen Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) ise 1 milyon öğrencinin girmesi bekleniyor. Sınavlara giren öğrenci sayısı arttıkça, Türkiye'deki sınav ekonomisi de büyüyor. Ülkemizde 3 bin 863 dersane faaliyet gösteriyor. Üniversite sınavına giren öğrencilerin 3'te 1'inin dersaneye gittiği belirtiliyor. Türkiye genelindeki ortalama fiyatlar dikkate alındığında da, üniversite sınavına girecek bir öğrencinin yılda ortalama 3 bin lira dersane ücreti ödemesi gerekiyor. Yani 630 bin öğrenci dersanelere ortalama 1 milyar 890 milyon lira ödüyor. 40 bin öğrencinin de etüt merkezlerinde üniversite sınavına hazırlandığı kaydediliyor. Her öğrencinin ortalama 2 bin lira ödediği düşünüldüğünde, 80 milyon liralık bir eğitim gideri oluşuyor.
ÖZEL DERSLER CEP YAKIYOR
Özel ders alarak üniversiteye hazırlanan öğrencinin gideri ise daha yüksek oluyor. Bir öğrencinin saati 120 liradan, yılda 200 saat ders aldığı kabul edilirse, velinin çocuğu için yıllık 24 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Üniversiteye hazırlanan adaylardan 19 bini özel ders alıyor. Her birinin 24 bin lira ödediği düşünülürse, toplamda yıllık 432 milyonluk bir özel ders faturası karşımıza çıkıyor. SBS sınavına gireceklerden 400 bin öğrencinin, dersaneye gittiği belirtiliyor. Bir SBS öğrencisinin ortalama 2 bin liralık ücret ödediği düşünüldüğünde de, 800 milyon liralık bir sınav ekonomisi ortaya çıkıyor.
KABARIK BÜTÇE
Özel Dersaneler Birliği Başkanı Faruk Köprülü, Türkiye'de ortalama 6'ncı sınıftan itibaren çocukların dersaneye gitmeye başladığını söyledi. Serbest rekabet koşulları içerisinde dersanelerin ücretlerini kendilerinin belirlediğini kaydeden Köprülü, 'Ücretler şehirlere göre büyük değişiklik gösteriyor. Türkiye'nin ücra köşelerinde üniversiteye hazırlanan bir öğrenci için bin lira yıllık ücret alan da var, 20 bin lira ücret alan dersaneler de var ' diye konuştu.
Takvim