'20.03.2013'
Eğitim Yöneticilerini Bekleyen Tehlike
28 Şubat 2013 tarihinde yayınlanan okul/kurum yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliğinden taşra eğitim yöneticileri olumsuz etkilenecektir. Birçok il müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim şube müdürü kendisini adliye koridorlarında bulacaktır. Bulmak ile kalmayacak maddi ve manevi tazminatlar ödemek zorunda kalabilecektir. Yani fatura taşra eğitim yöneticilerine kesilecektir.
İl milli eğitim müdürü tarafından görevlendirilecek, sözlü sınav komisyonlarında görev alacak yöneticilerin işi çok zor görünüyor. Büyük illerde onlarca komisyon üyesi görevlendirilecektir. Sözlü sınavda elenen yönetici adayları, komisyon üyelerini şikâyet ettiklerinde, taşra yöneticileri kendilerini bir anda adliye koridorlarında bulabilirler.
Komisyonlar ve görevleri
MADDE 7 - (1) Eğitim kurumu yöneticiliği sınavlarını yürütmek üzere aşağıdaki komisyonlar oluşturulur:
b) Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: İllerde, il millî eğitim müdürü veya görevlendireceği bir millî eğitim müdür yardımcısının başkanlığında, iki millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü, bir ilçe millî eğitim müdürü ile bir eğitim kurumu müdürünün katılımıyla beş asıl üyeden oluşur. İllerde, her elli müdür ve müdür yardımcısı unvanı sözlü sınavı için birer Komisyon oluşturulur. Komisyonlar, yeterli üye bulunmaması halinde aynı kişilerden oluşturulabilir.
Sözlü sınava itiraz eden bir yönetici adayının aylar sonra itirazının kabul edildiğini ve yapılan atamanın iptal edildiğini bir düşünelim. Hâkimler, karşısında farklı farklı değerlendirmeleri açıklamak zor olacaktır. Böyle bir durumda açılacak maddi ve manevi tazminatların muhatabı komisyon üyeleri olacaktır. TCK nın 257. Maddesinde yer alan Görevi Kötüye kullanma suçundan bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanabilirler.
Görevi kötüye kullanma
MADDE 257. - (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) İrtikâp suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Yönetmelik yayınlamak kadar getireceği sonuçları da iyi hesaplamak lazım! Birçok kişiyi mağdur edecek mevzuat metinleri çalışma barışını da olumsuz etkileyecektir. Yeni yayınlanan yönetmelikten etkilenecek bir kesimde taşra eğitim yöneticileridir, unutulmamalıdır!
Cengiz ŞAHİN