OKUL ARA
  İl/İlçe Seç :


  Kurum Adı Gir :



Vitrin
istanbul okullar
Okul Etkinlikleri
okul tedarikcileriTEDARİKÇİLER

Tuncel ÖZ / Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü
22-07-2013

Siz değerliokuyuculara Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü? nün staj ve işolanakları, Türkiye? deki konumu, havacılık sektörünün genel durumu, gelecektekibeklentileri ve olanakları hakkında bilgi vereceğim. Sivil Hava Ulaştırmaİşletmeciliği Bölümü? nün baktığımızda hızla gelişen ve geleceğin tercihedilecek mesleklerinden biri olacağı aşikârdır.

NişantaşıÜniversitesi; Engin Fikirler Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2012 yılındakurulmuştur. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ek kontenjan ile öğrencilerinikabul etmiştir. Sanat ve Tasarım, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler ileMühendislik-Mimarlık Fakültelerinden oluşmaktadır. Üniversitenin geçmişi NişantaşıMeslek Yüksekokulu? na dayanmaktadır. Nişantaşı Meslek Yüksekokulu 2010 yılındakurularak güçlü bir misyon ve vizyon ile yola çıkmıştır. Çok kısa bir süreiçinde büyüyerek önemli bir konuma gelmiştir. Nişantaşı Meslek Yüksekokulu 30?dan fazla programı ile öğrencilerini donanımlı şekilde mezun ederek iş sahibiyapmaktadır. Temel amacı; sektörün beklentilerine uygun nitelikli elemanyetiştirmektir.

ÖncelikleTürkiye? de genel olarak havacılık sektörünü incelemek bize Sivil HavaUlaştırma İşletmeciliği Bölümü? nün önemini ortaya koyacaktır. Ülkemizde artıkbelirli mesafeler arasında insanların gelir seviyesi ne olursa olsun havayolutaşımacılığı tercih edilmektedir. Havayolu işletmeleri verdikleri hizmetkalitelerine göre bilet satmaktadırlar. Örneğin, Pegasus Havayolları birnoktadan farklı bir noktaya yolcularına ikram hizmetleri vermeden emniyetli birşekilde götürmeyi misyon edinmiştir. Havayolu taşımacılığına olan talep hızla artmaktadır.Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)? nin verilerine göre, 2013 yılının ilkaltı ayında taşınan toplam yolcu sayısı, 2012 yılının aynı dönemine göreyaklaşık % 13 artmıştır. Yük taşımacılığındaki artış da yolcu taşımacılığıylaorantılı olarak büyümüştür. 2013 yılının ilk altı ayında havayolu ile taşınanyük miktarı 2012 yılının aynı dönemine göre % 11 artmıştır. 2002? de 36 milyonolan yolcu sayısı 2012? nin sonunda 131 milyona ulaşmıştır. Son olarak haziranayında havalimanlarına iniş kalkış yapan toplam uçak sayısı, geçen yılın aynıayına göre iç hatlarda % 8, dış hatlarda ise % 7 artmıştır. Bu veriler bubölümün gelecekte daha iyi yerlere geleceğini göstermektedir.

Yeni havaalanlarınındevreye sokulması ve havayolu işletmelerinin verdikleri uçak siparişlerihavacılık sektöründe büyük istihdam ihtiyacı doğurmuştur. Sivil Hava Ulaştırmaİşletmeciliği Bölümü diğer bölümlerle karşılaştırıldığında büyük bir avantajasahiptir. Taşınan yolcu ve yük sayılarındaki artış yeni personel ihtiyacınıdoğurmuştur. Bu bölümün ön planda olmasının sebeplerinden biri de mezunsayısının az olmasıdır. Bir yılda yaklaşık 100 mezun vermektedir. Ülkemizinekonomik yapısı dikkate alındığında işsizlik oranı yaklaşık % 10? dur. Bölümtercihi yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken nokta sektörle iç içe olup,geleceği olan bir meslek seçimi yapmaktır. İyi bir meslekten beklenen ikiönemli faktör vardır. Bunlar; alacağınız ücret ve yaptığınız işten aldığınızmutluluktur. Bunlardan birinin olmaması sizi mutsuz edebilir ve verimsizlikoluşur. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümü mezunlarının çalışma koşullarıbirçok bölüme göre daha elverişlidir. Belli bir tecrübeden sonra yükselmeolanakları daha kolay gelişmektedir. Bu bölümden mezun olanlar havayoluişletmeleri, havaalanları, havaalanı yer hizmetleri, hava kargo işletmeleri vehavacılık kurumlarında istihdam edilmektedirler.

Bölüm tercihindeen temel beklenti yerleştiğiniz üniversitenin size öğrenim hayatınız boyuncafırsat yaratabilmesidir. Sadece öğrenim boyunca değil aynı zamanda mezunolduktan sonra sektörel bağlantılarla iş yaratabilmek önemlidir. NişantaşıÜniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü olarak temel hedefimiz;öğrencilerimizi sektördeki işletmelerle buluşturarak, staj ve iş olanaklarıyaratabilmektir. Şu an bölüm yeni kurulmasına rağmen havacılık öğrencileribirçok şirkette staja ve yarı zamanlı işlere başlamışlardır. Türk Hava Yolları,Merkür Havacılık, TNT Hava Taşımacılığı, Çelebi Hava Servisi ve TGS YerHizmetleri şirketleri çözüm ortaklarımız arasındadır. Bu yıl içinde havayoluişletmelerinin yöneticileriyle öğrencilerimizi buluşturarak, sektörde neleredikkat etmeleri gerektiği bilgileri verilmiştir.

Sizler ile birsonraki yazımda yeni bölümleri tanıtmaya devam edeceğim.


Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.