Adil Bir Mülakat Mümkün Mü?
'12.03.2013'
haber detay

 

Adil Bir Mülakat Mümkün Mü?
 
Milli Eğitim Bakanlığı “Yönetici Atama Yönetmeliği’ni” değiştirdi. 
 
 
 Milli Eğitim Bakanlığı “Yönetici Atama Yönetmeliği’ni” değiştirdi. Yeni yönetmelikle birlikte alışılmış birçok uygulamadan vazgeçildi. Bu durum sendikalar başta olmak üzere eğitim camiasında deyim yerindeyse şok etkisi yarattı. Tepkiler ardı ardına gelmeye başladı. Sendikalar birer birer dava açarken Türk Eğitim Sen bir de protesto eylemi gerçekleştirdi.
Bu kadar çok değişiklik aslında en önemli değişiklik olan mülakat uygulamasını birazda gözden kaçırdı. Diğer birçok konu detay kalırken tartışılması gereken asıl mesele mülakatın iyi irdelenmesi gerekir. Her ne kadar bakanlıktan değişiklik sinyalleri gelse de mülakat uygulamasından kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Muhtemel bir değişiklikte en azından mülakat uygulamasının daha da güçlendirilmesi açısından bakanlığa bazı önerilerimiz olacaktır.
Mülakat hemen hemen her işe alma ve özellikle işte terfi süreçlerinde kullanılan iyi bir seçme yöntemidir. Ancak kamuda geçmiş tecrübeler bize mülakatla ilgili hiçte güzel anılar bırakmamıştır. Bu konuda çok fazla bir şey söylemekte gereksizdir ve herkes ne demek istediğimizi çok iyi anlamıştır.Bundan dolayıdır ki eğitimciler haklı olarak endişe etmektedir.
Bu endişelerin bertaraf edilmesi çok ama çok önemlidir. Öyle ki hakkının yenildiği duygusuna kapılan bir çalışan, yaşamış olduğu bu haksızlığı onun tüm kamu hizmeti süresince verimine etki edecektir. Bu nedenle iyi bir müdür seçmek kadar seçilmeyenin de vicdanı rahatlamak bir o kadar önemlidir.
İyi Bir Mülakat İçin Ne Yapmak Gerekir?
İlk olarak adayların hangi yeteneklerin nasıl ölçüleceğinin net olarak belirlenmesi ve tüm adayların önceden bundan haberdar olması gerekir.
Komisyon oluşumu konusu yeniden alınmalıdır. Komisyonun çok farklı kesimlerden oluşturulmalı, komisyonda adayın sendika temsilcisi en azından gözlemci olarak bulunmalı, komisyon üyelerinin kanaatleri eşit olarak yansımalı ve bu süreçlerin puanlayıcılar  açısından gizli, aday açısından şeffaf olması gerekir. Yani kimin kaç puan verdiğinin bilinmemesi ama adayın kaç puan aldığını ve gerekçesini bilmesi gerekir.
Mülakat soruları bir kutu içerisinde olması, soruyu adayın kutudan seçmesi birkaç soru içerisinden bir soruyu cevaplaması ve bunun için kendine süre verilmesi de yerinde olacaktır.
Bütün bu süreçlerin kameralar tarafından kayıt altına alınması mülakat sistemini objektif hale getirecek bir başka unsurdur.
M.Hüseyin Ölmez
Memurdan.net



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.