Sendikacılar ve Denetmenler Yönetmelik İçin Ne Dedi
'01.03.2013'
haber detay

 

Sendikacılar ve Denetmenler Yönetmelik İçin Ne Dedi
 
Yönetici atama ve yer değiştime esaslarında puan üstünlünün öneminin azalmasına sendika başkanları ve konunun uzmanları tepki gösterdi. Sendika başkanları, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirterek, “Komisyon sözlü mülakatla istediği 3 adayı seçebilecek. Yöneticileri ise valiler belirleyecek. Böylece torpilli yöneticiler ortaya çıkacak” dedi. 
 
 
 Milli Eğitim Bakanlığı, yönetici atama ve yer değiştime esaslarında puan üstünlüğünün önemini azalttı. Yeni sisteme göre komisyon üyeleri sözlü mülakat ile seçtiği 3 kişiyi valiye önerecek, uygun görülen aday vali tarafından atanacak. Yeni uygulama tepkilere yol açtı. Bu durumun haksızlıklra yol açacağını söyleyen sendika başkanları durumadan şikayetçi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirterek, torpilli yöneticilerin doğacağını söyledi. Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir ise sözlü sınavın objektifliği ortadan kaldırıp haksızlığa yol açacağını savundu. Müfettişler Derneği Başkan Yardımcısı Doğan Ceylan ise yeni düzenlemenin keyfi uygulamalara zemin hazırladığını ın ortaya çıkabileceğini söyledi.
 
Torpilli yönetici atamaları doğacak
 
İsmail Koncuk Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı: Yeni Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ni yargıya taşıyacağız. Yöneticileri valiler belirleyemez. Seçim aşamasını yüzde 30 oranında etkileyecek olan sözlü sınavda değerlendirmeler objektif olamaz. Torpilli yönetici atamaları doğar. Sözlü sınavın elektronik ortamda kayıt edilmemesi ya da bunun yönetmelikte belirtilmemesi de hukuka aykırı. Yönetmelikle atamaların hangi aylarda ve sıklıkta yapılacağının belirtilmemiş.İl değerlendirme komisyonlarında o ilde en çok üye kaydetmiş sendikanın temsilcisi de bulunmuyor. Eski yönetmeliğe göre sınav kazanmış olan yönetici adaylarına yeni yönetmelikle yeni şartlar getirilmesinin hak gasbı.
 
Hak eden seçilmeyebilir
 
Doğan Ceylan Müfettişler Derneği Başkan Yardımcısı: Yönetici atamalarında eskiden puan üstünlüğü esas alınıyordu. Şimdi ise yetki valiye verilmiş durumda. Yazılı sınava ek olarak sözlü mülakat da getirilmiş. Burada problemler doğacak. Haksız, adil olmayan seçimler doğacak. Taraflı değerlendirmeler ortaya çıkabilir. Sözlü yapılacak sınavla istenilen adayı yukarı çekmek mümkün. Komısyon altı kişiden 3’ünü valiliye sunacak. Vali de uygun gördüğünü atayacak. Bu yolla hak eden seçilmeyebilir. Eskiden iller arası atama hakkı vardı. Yani eğitim yöneticiliği bir mesleğe dönüşebilirdi. Şimdi ise il dışına öğretmen olarak gidecekler. Daha önce de bu madde vardı ancak uygulanmıyordu. Şimdi ise yöneticilerin il dışına ataması yok deniyor. Bu bir eksiklik. Müdür başyardımcılarının seçimi yine valiye bırakılmış.
 
Yazılı sınavdan 100 alsan da önemi yok
 
Veli Demir Eğitim İş Genel Başkanı: Bu yönetmelik hakka, hukuka, objektif kriterlere uygun, kabul edilebilir bir yönetmelik değil. Yeni yönetmelik ile yazılı sınavın yanında bir de sözlü sınav getirilmiş. Yazılı sınavda baraj 70 puan. Sözlü sınavda da baraj 70 puan. Bunun anlamı “Yazılı sınavda istersen 100 tam puan al, benim oluşturduğum komisyon sana 70 puan vermezse senin 100 puanın hikayedir” demek. Bu yönetmelik ile yönetici olarak atanmak için ne yazılı sınavın ne de değerlendirme formunun bir önemi yok. Sadece sözlü sınavda alınacak puan belirleyici rol oynayacak. Çünkü yazılı sınavda 100 puan alanın sözlü sınavda elenmesi mümkün olacak. Sözlü sınavlarda, Danıştay kararları ile sabit hale gelmiş olan, sözlü sınavların objektifliğini düzenleyen önceden soru hazırlama, kurayla soru belirleme ve kayıt altına alma işlemleri ile ilgili ise bir açıklama bulunmuyor.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.