Öğretmen ve öğretmen adayları için YDS nin yararı nedir
'24.02.2013'
haber detay

 

Öğretmen ve öğretmen adayları için YDS’nin yararı nedir
 
KPDS, ÜDS ve KPSS yabancı dil sınavları kaldırıldı. Artık bunların yerine sadece YDS yapılacak ve bu sınavların kullanıldığı alanlarda YDS puanları kullanılacak 
 
 
 KPDS, ÜDS ve KPSS yabancı dil sınavları kaldırıldı. Artık bunların yerine sadece YDS yapılacak ve bu sınavların kullanıldığı alanlarda YDS puanları kullanılacak.
 
YDS başvuruları 18-27 Şubat 2013 tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınacak. Sınav 7 Nisan 2013’te gerçekleşecek.
 
YDS konusunda görev başında olan öğretmenler ile eğitim fakültesi mezunlarını ayrı ayrı ele alacağız.
 
Öğretmenler açısından
 
Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı(KPDS)dan en az 70 alan kamu görevlilerine yabancı dil tazminatı verilmekteydi. KPDS kaldırıldığı için artık bu tazminat YDS’den en az 70 alan kamu görevlilerine verilecek.
 
Öğretmenler de kamu görevlisi oldukları için YDS’ye girmeleri durumunda en az 70 puan alarak her ay yabancı dil tazminatı alarak maaşlarını yükseltebilirler.
 
Eğitim fakültesi mezunları açısından
 
a- Tek hedefi öğretmenlik olanlar için: Eğitim fakültesi mezunlarının genel olarak tek hedefi öğretmenlik olmaktadır. Bu adaylarımız için 2013 yılından itibaren bazı bölümler için P10 bazıları için ise P121 puanı kullanılacaktır. Bu puanların içeriğine baktığımızda puan bileşenleri arasında “yabancı dil” bulunmamaktadır. Yani sadece öğretmenlik düşünen adaylar için YDS göreve girişte işe yaramayacaktır. Tabi göreve başladıktan sonra yabancı dil tazminatı almak isteyen adaylar da şimdiden YDS’ye girebilirler çünkü tazminat için YDS geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir.
 
b- Bölüm ataması olmayan veya zayıf olanlar: Mezun olduğu bölümden atanma imkanı düşük olan adaylar aldıkları puana göre B grubu atamalara yönelmektedirler. Özellikle yüksek puan alan adaylar “4001-Herhangi bir lisans programından mezun olmak” şartının yer aldığı kadrolara yerleşebilmektedirler.
 
Ancak bazı kurumlar 4001 kodu ile beraber belli bir yabancı dil seviyesine sahip olmak gibi özel şartlar da istemektedirler. Bu kontenjanları ise elinde YDS puanı olan adaylar tercih edebileceklerdir. Devlet kadrolarına atanmak için şansını yükseltmeyi düşünen adayların YDS puanı almaları önemli bir avantaj sağlayacaktır.
 
c- A grubu kadrolara girmek isteyenler: Son birkaç yılda mevzuatta yapılan değişiklikler sonucunda eğitim fakültelerinin bazı bölüm mezunları da a grubu kariyer mesleklere girme imkanına sahip olmuştur. A grubu mesleklerin avantajları hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.
 
Yakın tarihte Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM Başkanlığı tarafından eğitim fakültesi mezunlarından uzman yardımcısı alınmıştır.
 
MEB uzman yardımcısı alımı için 
 
ÖSYM uzman yardımcısı alımı için 
 
A grubu mesleklere yönelmeyi düşünen eğitim mezunlarının YDS’ye girmesi uygun olacaktır.
 
Ayrıca a grubu meslekler ve hazırlık süreci konusunda destek almak isteyen adaylarımız A Grubu forumumuz üzerinden yardım alabilirler.
 
www.memurlar.net

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.