Bu İlkokul Osmanlı Yadigarı
'23.02.2013'
haber detay

 

Bu İlkokul Osmanlı Yadigarı
 
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde 1916 yılında eğitime başlayan, cumhuriyet döneminin ilk eğitim kurumlarından Orhangazi İlkokulu, bir asırdır öğrenci mezun ediyor.
 
 
''Merkez İptidai'' adıyla kurulan, 1929 yılında ''Akçaşehir Merkez Zükür Mektebi'' adıyla eğitime eden Orhangazi İlkokulu, birçok kez tadilat geçirmesine rağmen hala hizmet veriyor.
 
''Hababam Sınıfı'' yazarı Rıfat Ilgaz'ın da bir dönem öğretmenlik yaptığı okul, bugüne kadar sayısız mezun verdi. Ahşap mimarisiyle kurulduğu dönemi en güzel şekliyle yansıtan okulun müzeye dönüştürülmesi hedefleniyor.
 
Okul müdürü Hasan Kahraman, AA muhabirine Orhangazi İlkokulu'nun cumhuriyet döneminin ilk okullarından olduğunu söyledi.
 
Okulun adını Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı Orhan Gazi'den aldığını aktaran Kahraman, ''Önceleri Akçaşehir Merkez Zükür Mektebi olarak hizmet veren okulumuz daha sonra Orhangazi adını aldı'' dedi.
 
Kahraman, şunları söyledi:
 
''Dönemin dört dörtlük bir ilkokulu, her türlü ihtiyaca cevap vererek, kültürel faaliyetlere devam etmiş. Ancak şimdi sınıf yetersizliğinden bunları yapamıyoruz. 4 4 4 eğitim sistemiyle yeniden ilkokula dönüştüğümüz için ilerleyen yıllarda yine aynı kültürel faaliyetleri yürütmemiz mümkün olacak.''
 
''Rıfat Ilgaz, okulumuzda öğretmenlik yaptı''
 
Okulun temelinin taştan, mimarisinin ise ahşaptan oluştuğuna dikkati çeken Kahraman, ''Ancak ileriki yıllarda alt katlarda betonlaşma çalışmaları yapılmış. Mimari çok güzel ve o kadar sağlıklı düşünülmüş ki bütün sınıflar güneye bakıyor. Kuzey tarafında sadece hol var. İnşallah bu okul, çocuklarımızın sağlığı açısından günümüzde yapılan okullara örnek olur'' diye konuştu.
 
Kahraman, ''Hababam Sınıfı'' yazarı Rıfat Ilgaz'ın 1934-1936 yılları arasında okulda öğretmenlik yaptığını, yazarı anmak amacıyla eserlerinden oluşan bir köşe oluşturduklarını anlattı.
 
Düzce Valiliği ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkililerinin okulda inceleme yaptığına dikkati çeken Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı:
 
''Okulumuzun tarihçesi hakkında kendilerini bilgilendirdik. Zannediyorum, önümüzdeki yıllarda okulun müzeye dönüştürülmesi yolunda çalışmalar yapılacak. Milletvekillerimiz de bu konu üzerinde duruyor. Özellikle bir kent müzemiz olsun istiyorlar. Hatta okulun çevresinde de tarihi binalar var. Çevreyi de bu alana katarak daha geniş bir sit alanı oluşturmayı düşünüyorlar.
 
Okulumuz 10 dönüm üzerine kurulu olduğu için temel atarak bina yapmak söz konusu değil.''
 
AA



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.