Bu Okul, Kendi Elektriğini Üretiyor
'21.02.2013'
haber detay

 

Bu Okul, Kendi Elektriğini Üretiyor
Adana'da bir okul, öğrencileri için kurduğu rüzgar türbini ve güneş enerjisiyle çalışan sistemle aydınlatmada kullandığı enerjiyi üretiyor.
 
 
 
Adana'da bir okul, öğrencileri için kurduğu yenilenebilir enerji sistemi sayesinde, binanın iç ve dış aydınlatması ve bilgisayarlarda kullanılan elektriğin bir kısmını üretiyor.
 
Adana Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Mehmet Öznacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların eğitimi için yaptıkları sistem sayesinde binanın elektrik ihtiyacının bir kısmını karşıladıklarını söyledi.
 
Öğrencilere uygulama alanı oluşturmak için kurdukları sisteme sadece yenilenebilir enerji kaynağı olarak bakmanın yanlış olacağını vurgulayan Öznacar, "Kurduğumuz sistemle öğrencilerimiz, yenilenebilir enerji kaynağının kurulumunu öğrenmenin yanı sıra, enerji tasarrufunun önemini hem öğreniyor, hem de içselleştiriyor. Çocuklarımız bu sistemle aküdeki amperi ölçüyor, invertördeki değişimi görüyor" dedi.
 
Merkezde oluşturdukları ve 'Enerji Park' adını verdikleri alanda yaklaşık 6 ay önce elektrik üretmeye başladıklarını anlatan Öznacar, şu bilgileri verdi:
 
"Her biri 150 wat elektrik üreten 8 güneş paneliyle, 400'er wat enerji sağlayan 2 rüzgar türbinimiz var. Parkımızda 2 bin amperlik enerji üretiyoruz. Merkezimizin bahçesinde bulunan 40, bina içerisinde ise 20 iç aydınlatma lambası ve bilgisayarlarımızın bir kısmının enerjisini buradan sağlıyoruz. Bilim sanat merkezinde kendi elektriğimizi ürettiğimiz için akşam olduğunda kendi aydınlatmamızı yapıyoruz. Enerji üretiminin en güzel tarafı ise elektrikler kesildiğinde ya da akşam olduğunda yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye girmesi. Bu yöntemi uygulayarak devletimize katkıda bulunmuş oluyoruz."
 
Enerji Park'ı yapan firmanın eğitime destek olmak amacıyla, piyasa şartlarının altında bir maliyetle 25 bin liralık sistemi yaklaşık 12 bin liraya kurduğunu belirten Öznacar, sistem sayesinde aylık ortalama 150 lira elektrik tasarrufu sağladıklarını sözlerine ekledi.
 
AA



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.