Dila'nın evinde 450 öğrenciye eğitim
'18.02.2013'
haber detay

 

Dila'nın evinde 450 öğrenciye eğitim
 
 
Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi iki yılda 450 öğrencinin hem derslerine destek oldu, hem de sanat, spor, sosyal alanlarda eğitim almalarını sağladı. Yetişkinlere yönelik destek programları uygulanan merkezde tamamen gönüllü öğretmenler ve işbirliği yapılan üniversitelerden akademisyenler görev alıyor.
 
Kilolarından rahatsız olarak Muzaffer Kuşhan’ın zayıflama kliniğinde uygulanan yoğun programa dayanamayıp hayatını kaybeden Dila Kurt adına açılan birim, iki yılda 450 öğrenciye eğitim yuvası oldu. Dila’nın hayatını kaybetmesinin ardından, ailesi Çamlıca’daki Dila’ya ait evi eğitim amaçlı kullanılmak üzere bağışlamaya karar verdi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) devredilen ev, Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi adıyla 31 Ocak 2011’de eğitime açıldı.
 
Beşinci sınıftan, 12’nci sınıf öğrencilerine yönelik eğitimler verilen merkezde hem okul müfredatına uygun olarak derslere destek olunuyor, hem de sanat, spor, sosyal alanlarda çocukların gelişimine katkıda bulunuyor. Öğrenciler müze gezilerine, sinema ve tiyatroya götürülüyor.
 
2010-2011 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında çalışmaların başladığı Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi’nin ikinci yılı 2 Şubat Cumartesi günü kutlandı.
 
Bale ve satranç da var
 
Eğitimevinin Yönetim Kurulu Üyesi olan Altan Erarslan, iki yıl içinde yapılan çalışmaları anlattı. “ÇYDD, Türkiye genelinde ilk olmak amacıyla geniş bir çalışma yaptı” diyen Erarslan, sıfırdan başladıklarını ve kapı kapı dolaşarak broşür dağıttıklarını söyledi. Erarslan, “Şu anda 260 öğrenci derslerine destek, yaz aylarında yüzme dahil olmak üzere çeşitli eğitimler alıyorlar. Toplamda ulaşılan öğrenci sayısı 450’yi buldu. Bale, satranç dersleri veriyoruz. Hukuki ve psikolojik danışmanlarımız var. Amaç sadece öğrencilerin derslerine yardımcı olmak değil, sosyal anlamda da çağdaş bireyler yetişmesine katkıda bulunmak” dedi.
 
Eğitimevine gelmek isteyen öğrencileri geri çevirmek istemediklerini de belirten Altan Erarslan, talebin çok olduğunu ve kapasitelerini aşmaya başladıkları için seçme yaptıklarını söyledi. Erarslan’ın verdiği bilgiye göre, seçmeler öğrencinin ailevi durumuna göre yapılıyor. Üsküdar’ın bir bölgesi olan Kısıklı’daki Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi’ne, yakın çevredeki öğrencilerle birlikte tek vasıta ile ulaşımın mümkün olduğu bölgelerden de öğrenciler gidiyor.
 
Erarslan, Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi’nin Türkiye’de bu şekilde çalışan ilk ve tek merkez olduğunu da belirterek, “Keşke başka aileler de bu tür uygulamalardan faydalanabilse. Biz bu örneği Türkiye geneline yaymak istiyoruz” diye konuştu.
 
Her gün açık
 
Eğitimevi hafta içi 09.00-17.00, hafta sonları ise 09.00-18.00 saatleri arasında açık. Çarşamba günleri aileler için bilgisayar dersleri veriliyor. Her yaş grubu için ayrı bir program yapılıyor. Eğitimleri 55 gönüllü öğretmen veriyor. Gönüllü eğitimciler daha çok emekli öğretmenlerden oluşuyor. Aile eğitimleri ise işbirliği yapılan üniversitelerden akademisyenler tarafından yürütülüyor. 9.500 kitaplı bir kütüphane de yer alıyor.
 
7 kişilik yürütme kurulu
 
Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi, 7 kişilik yürütme kurulu tarafından idare ediliyor. Yürütme kurulunda ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl ile birlikte Altan Erarslan, Oya Çakmakçı, Şeyda Eşsiz, Canan Şener, Seyhan İsvendiyar bulunuyor. Dila Kurt’un ailesini temsilen de Şule Kurt yürütme kurulunda gönüllü olarak yer alıyor. Eğitimevi, ÇYDD’nin Kadıköy şubesine bağlı olarak çalışmalarını yürütüyor. Kadıköy hesabına gelen bağışlarla masrafları karşılanıyor.
 
Kızımı iyi yetiştirmemi sağlıyor
 
Ali Özdağ (Eğitimevi Gönüllüsü):
 
Burada hem gönüllü olarak çalışıyorum, hem de büyükler için olan kadına şiddet, çocuk ihmal ve istismarı, insan hakları gibi konulardaki eğitimlerin bazılarına katılıyorum. Kızım da buradan eğitim desteği alıyor. Daha iyi bir birey olmamı ve kızımı iyi yetiştirmemi sağlıyor.
 
Tiyatro yeteneğimi fark ettim
 
Yağmur Yalçın (12 yaşında, 6’ncı sınıf öğrencisi):
 
2011’den beri geliyorum. Temel derslerle birlikte tiyatro ve koro çalışmalarına katılıyorum. Burada tiyatro yeteneğimin olduğunu fark ettim. İleride oyuncu olmak istiyorum. Koroda hep beraber çalışmayı, uyumluluğu öğrendim. Ayrıca okulda anlamadığım dersleri burada öğretmenlere sorarak daha iyi anlıyorum. Sınıfta 15 kişiden fazla öğrenci olmuyor. Çağdaş Yaşam Dila Kurt Eğitimevi’ne geldikten sonra çevrem genişledi.
 
Psikolojim, sosyal hayatım ve derslerim düzeldi
 
Kader Güller (14 yaşında 8’inci sınıf öğrencisi):
 
Açıldığından beri merkeze gidiyorum. 6’ncı sınıftayken ilk dönem derslerim çok kötüydü, çünkü babam bizi terk etmişti. Psikolojim çok bozuktu. Fakat burada eğitim almaya başladıktan sonra psikolojim düzeldi. Benimle çok ilgilendiler. Daha sosyal bir insan oldum. Okuldaki öğretmenlerim de derslerimin düzeldiğini fark etti. Bu sene Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) hazırlanıyorum. Sınava hazırlanan öğretmenler için özel bir program uygulanıyor. Hafta sonları ders alıyorum. Dershaneye gitmek için maddi imkanım yoktu, ama dershaneye giden arkadaşlarımla aynı seviyedeyim. SBS’den yüksek puan alacağıma inanıyorum.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.