Ödülsüz, cezasız eğitim sistemi devlet okullarına girdi
'15.02.2013'
haber detay

 

Ödülsüz, cezasız eğitim sistemi devlet okullarına girdi
 
 
Çocukların ceza ve ödüle tabi tutulmadan eğitildiği ‘Montessori Eğitim Sistemi’ bu yıl ilk kez İstanbul Bahçelievler İlçesi’nde devlet okullarında uygulanıyor. Kaymakamlık tarafından alınan kararla, beş sınıfta anaokulu çağındaki çocuklar eğitim alıyor.
 
Bahçelievler Kaymakamı Şevket Cinbir, modern bir eğitim sistemi olan Montessori eğitim sisteminin çocuğu merkez alan bir eğitim sistemi olduğunu belirtti. Sistemin çocuğu esas alan, çocuğun ritmini bozmadan eğitilmesi ve fıtri kabiliyetlerinin ortaya çıkmasına zemin oluşturmayı temel kabul eden bir sistem olduğunu söyledi.
 
Montessori sisteminin dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bir eğitim sistemi olduğunu ifade eden Kaymakam Cinbir, şunları söyledi:
“Montessori eğitim sistemi özellikle gelişmiş ülkelerde uygulanan bir sistem. Örneğin ABD’de Montessori eğitim sistemiyle yetiştirilen çocuklar üniversitelerde burslu okutuluyor. Ülkemizde 80’den fazla özel anaokulunda bu sistemin uygulandığını biliyoruz. Ancak daha önce devlet anaokullarında bunun bir örneğini görmedik. Özel anaokullarına tabii ki maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını gönderebiliyor. Bizim ilçemizdeki çocuklarımızda neden bu eğitim sisteminden anasınıfında yararlanmasın diye düşündük. Çocuklarımıza bu imkanı sağlamak için okullarımızda bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Bahçelievler’de yaşayan çocukların da bu sistemden yararlanma hakkı var.”
 
Kaymakam Cinbir, bu sistemde eğitim gören çocuklar arasından geleceğin liderleri, mimarları ve kaşiflerinin çıkacağını düşündüklerini belirterek, “Bu çocuklara, bu fırsatı tanımayı bir sorumluluk olarak gördük. Türkiye için geleceğin lideri Anadolu’nun neresinden çıkacak belli olmaz gelecek bunu gösterecek ama gelecekte Türkiye’nin aydınlık yarınlarını gerçekleştirecekler şu andaki çocuklarımız olacak. Dolayısıyla çocuklarımıza gelişmiş ülkelerdeki emsallerinin sahip olduğu fırsatı sunmak ve imkanları oluşturmak gerekiyor” diye konuştu.
 
Hedef 50 anasınıfında uygulamak
 
Cinbir, Bahçelievler’de 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde 50 anasınıfında Montessori eğitimi sistemini uygulamayı hedeflediklerini anlatarak, sistemle ilgili İstanbul Kalkınma Ajansı’na sundukları projelerinin de desteklenmeye değer görüldüğünü ve gerekli sözleşmelerin imzalandığını söyledi. Sistemin şimdilik ilçede Koza, Yayla, Siyavuşpaşa ve Kuleli İlkokulları ile Kumport Ortaokulu’nda toplam 5 sınıfta uygulamaya konduğunu belirten Cinbir, şu anda 100 öğrencinin sistemden yararlandığını ifade etti.
 
Geçtiğimiz yıl mart ayında eğiticilerin eğitimiyle proje çalışmalarına başladıklarını anlatan Cinbir, şöyle konuştu:
“Öğretmen çok önemli bu sistemde. Çünkü öğretmen rehberlik yapan konumunda. Önümüzdeki 2013-2014 eğitim döneminde proje kapsamında görev alacak eğiticilerin eğitimi programını önümüzdeki günlerde uygulamaya başlıyoruz. Yani 40 öğretmenimizi ve 40 eğitici yardımcımızı, ocak ayında eğitime aldık. 120 saati materyal eğitimi, 40 saati ise duyarlılık eğitimi olmak üzere toplam 160 saatlik eğitim sürecine tabi tutacağız. Eylül ayında bu öğretmenlerimiz yeni sınıfları için hazır olacak.”
 
Cinbir, sistemin Anadolu pedagojisinin temel prensibini esas aldığına dikkati çekerek, “Montessori eğitim sisteminin temel prensibi olan çocuğun ritmini bozmadan eğitim verilmesi, bizim Anadolu’da yüzyıllarca uygulanmış Anadolu pedagojisinin temel prensibidir. Ancak bu prensibi biz unutmuşuz. Madam Maria Montessori bu prensibi modern bir eğitim sistemi haline getirmiş. Bu eğitim sistemiyle ilgilenmemizin temelinde, bize uygun ve bizden olması geliyor aslında. Kaynağı biziz. ”
 
Montessori Eğitim Sistemi
 
Kaymakam Cinbir’in eşi ve Gönüllü Proje Koordinatörü Hayriye Cinbir, metodun İtalyan tıp doktoru Maria Montessori tarafından geliştirilmiş modern bir eğitim sistemi olduğunu belirterek, “Montessori eğitim sistemi her kültüre uyarlanarak uygulanabilen yani her kültürün kendi Montessori eğitimini oluşturabileceği bir sistemdir. Biz, bizim kültürümüze uygun bir çalışmayı yürütüyoruz. Çocuk her yerde çocuk olsa da kültür farklılıkları çocuğun terbiyesinde dikkate alınmalıdır diye düşünüyoruz” dedi.
 
Normal anasınıflarında çok fazla uyaran bulunduğunu ve bunların çocukların dikkatini dağıttığını dile getiren Cinbir, şöyle devam etti:
“Montessori sınıfları çok sakindir. Dinginlik ön plana çıkartılmıştır. Bu sistemde çocuklar, özel tasarlanmış materyallerle eğitim aldıklarında duyarlılıkları en üst seviyeye çıkacak. Ayrıca bu materyaller sayesinde çocukların akademik çalışmalara hevesleri giderek artmış olacak, daha sonraki eğitim süreçlerinde doğru yerleşmiş fizik, matematik, kimya, coğrafya, sosyal ve kültürel birikimleri daha başarılı olmalarını sağlayacak. Projeyi birlikte yürüttüğümüz uzman pedagog Adem Güneş beyin çok önemsediği gibi biz bu sistemi, bizim kültürel değerlerimize uygun haliyle yani işin bizcesini geliştirerek Anadolu pedagojisinin hedefi olan duyarlı çocukları yetiştirmek amacıyla uygulamaya çalışıyoruz.”



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.