3'üncü sınıftan hayat bilgisi dersinin kaldırılması tepki çekti
'15.02.2013'
haber detay

 3 üncü sınıftan hayat bilgisi dersinin kaldırılması tepki çekti

 

Eğitim sendikaları ilkokul 3’üncü sınıftan hayat bilgisi dersinin kaldırılmasına tepki gösterdi. Yabancı dil derslerinin ikinci sınıfta başlatılmasını da eleştiren sendikalar, “3’üncü sınıfta işlenen hayat bilgisi ders içerikleri nasıl telafi edilecek?” diye sordular. Yeni müfredatta bütünselliğin olmadığını savundular. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ilk ve ortaöğretimde müfredatın değiştiğini, ders içeriklerinin sadeleştirildiğini açıkladı. Ders programları, kaçıncı sınıfta hangi derslerin işleneceği Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlandı. Ancak, ilkokul 3’üncü sınıftan hayat bilgisi dersinin kaldırılması ve yabancı dil eğitiminin 2’nci sınıfta başlatılması tartışma konusu oldu. Eğitimciler, “3’üncü sınıfta işlenen hayat bilgisi ders içerikleri nasıl telafi edilecek. Birinci sınıfın ilk dönemi okula alışma süreci ile geçerken, ikinci dönem okuma yazma süreci başlıyor. İkinci sınfta da yabancı dil eğitimi başlatılıyor. Çocuklar ikinci sınıfta kendi dilini mi, yoksa yabancı dil mi öğrenecek?’ diye sordular.


Yabancı dil derslerinin ikinci sınıfta başlatılmasını da eleştiren eğitimciler yeni müfredatla ilgili ilk yorumlarını şöyle sıraladı:

Bu müfredat çocukları hayata nasıl hazırlayacak?

Tuğrul Culfa (Eğitim-Sen Basın Yayın Sekreteri):


Hayat bilgisi dersi birinci sınıfta okutulamaz çünkü ilk dönem okula alışma, ikinci dönem ise okuma yazma ile geçiyor. Hayat bilgisi dersi sadece ikinci sınıfın müfredatında yer alıyor. 3’üncü ve birinci sınıfın programındaki bu konuların nasıl verileceği belli değil. Birçok konunun kalktığı, müfredatın yaşamla ilişkisinin kurulduğu iddia ediliyor. Ama hayat bilgisi konularının bu sınıflardan kaldırılması bu çocukları nasıl hayata hazırlayacak? Eğer yaşamla bağınının kurulması, birçok eserin ortadan kaldırılması olarak tanımlanan sürecin kendisi ise, bunu yine animasyonlarla, derslerin içeriğini iyice boşaltarak vereceklerse o zaman eğitim öğretim kurumları olmaktan çıkarmış olacaklar. Özellikle animasyon hazırlanan sanal ortamdaki filmlerde eğer sansürcü zihniyet egemen olacaksa, tabii ki bunun kabul edilmesi mümkün değil. O zaman Eğitim-Sen olarak bilime, bilimsel eğitime aykırılık taşıyan her şeye karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yabancı dil dersi ikinci sınfta başlatılıyor. Çocuklar ikinci sınıfta kendi dillerini mi, yoksa yabancı dil mi öğrenecekler? Çünkü birinci sınıf okula alışma ve okuma yazma ile geçiyor, ikinci sınıfta ise yabancı dil eğitimi başlatılıyor.

Yeni müfredatta bütünsellik yok

Gürkan Avcı (Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı):


Kaba resme bakacak olursak, yeni müfredat eskisine oranla daha iyi yapılandırılmış. Konular az ama öz şekilde ele alınmış. Artık bilgi bombardımanına tutulmayacak öğrenciler. Hazırlanan müfredatta çocukların pedagojik basamakları daha çok önplana alınmış. Ama bu düzenleme kafamızdaki sürekli eleştirdiğimiz şekli karşılamıyor. Belirli sınıfların belirli derslerinin değil. Tüm sınıf seviyelerinin ders konularını masaya yatırmak gerekiyor. Bu işi tamamını ele almak lazım. Durum böyle olunca bütünsellik yok tüm müfredatta. Halbuki tüm sınıf seviyelerinin müfredatları bir bütün görülmeli. Parça parça yapılmamalı bu değişim. Aksi takdirde sağlıklı olmaz, verimli sonuçlar elde edemeyiz.

Gönül KOCA - Şebnem ARAT




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.