Sosyal Bilimler Liseleri Kapatılmasın Eylemi
'15.02.2013'
haber detay

 

Sosyal Bilimler Liseleri Kapatılmasın Eylemi

 
Sosyal Bilimler Liseleri 2003 yılında, Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmesi amacıyla kurulmuştur. Şu an toplam sayısı 31'e ulaşmıştır. LYS ve YGS sınavlarında %100 başarı ile Türkiye birincisi olarak ilk sırada yer almaktadırlar.
 
 
 
21. yüzyılda sosyal bilimler alanının öneminin anlaşılması, 1964 yılında kurulan sayısal alandaki başarılı öğrencileri yetiştiren Fen Liselerinin sayısı hızla artarken sosyal bilimlere yetenekli öğrencilerin eğitim alacağı lise türünün olmaması benzeri amaçlarla kurulan sosyal bilimler liseleri, edebiyat, tarih, siyaset ve bürokrasiye işlevsellik kazandıracak elemanlar yetiştirmek için ilk olarak 2003 yılında İstanbul'da açılmıştır.
 
2004-2005 öğretim yıllında Ankara, Aydın ve Erzurum'da, 2005-2006 öğretim döneminde de Eskişehir ve Samsun'da açılmıştır. Öğretim süresi 1 yıl hazırlık olmak üzere toplam 5 yıldır. Öğrenciler istedikleri takdirde 11.sınıftan itibaren Uluslararası Bakalorya (IB) programına dâhil olabilmektedirler.
 
İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi IB programına sahip olan ilk ve tek devlet lisesi olma özelliğini de hala korumaktadır. Bu liselerde öğretmenlik yapacak adaylar özel bir sınavla seçilmektedir.
 
Kuruluş yönetmeliğinde SBL'nin amaçları şöyle açıklanmıştır:
 
a) Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanlarında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.
 
b) Edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yükseköğretime hazırlar.
 
c) Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlar.
 
d) Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlar.
 
e) Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirir.
 
f) Toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunur.
 
g) Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yöneltecek ve gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlar.
 
Sosyal Bilimler Liseleri Üniversite sınavlarında da yıllardır en başarılı lise türü olma özelliğini korumaktadırlar. Bu kadar başarılı olan, öğrencilerine sınav başarısının yanı sıra hayat başarısının da anahtarını veren Sosyal Bilimler Liseleri'nin yeni MEB düzenlemelerinde kapatılması öngörülmektedir. Gençlerimizi dolayısıyla geleceğimizi etkileyecek bu tür kararların keyfen, acilen, gizli ve tartışmasız olarak kamuoyunun onayı alınmadan yapılmasının doğru bir yöntem olmadığının gösterilmesi için bu kampanyayı desteklemek her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için bir zorunluluktur.
 
Eğitim sistemimizin şımarık bir çocuğun oyuncağı haline getirilmemesi, her bakan değiştiğinde tüm sistemin de değişmemesi, kişilere bağımlı olmayan bir ülke politikasının acilen oluşturulması gerekmektedir. Sosyal Bilimler Liselerimize sahip çıkalım.
 
15 Şubat 2013 Cuma günü İstanbul'da Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde Sosyal Bilimler Liselerinin kapatılması konusunda başlattığımız kampanyanın basın açıklaması, Platform kurucusu İSBL OAB üyelerince ve tüm SBL’leri OAB üyelerinin, velilerin ve eğitimcilerin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Gündem ve katilim desteği hakkında OAB başkanları aranmaya başlanmıştır. SBL ailesi olarak birlik olma zamanıdır simdi. Destekleriniz için şimdiden teşekkürler.eğitimekranı
 
Sosyal Bilimler Lisesi Platform Adresi
 
http://www.facebook.com/groups/369436303153376/



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.