Hazırlanan YÖK Tasarısı Eskisini de Aratacak
'14.02.2013'
haber detay

 

Hazırlanan YÖK Tasarısı Eskisini de Aratacak!'
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı: “YÖK TASARISI, MEVCUT DURUMU BİLE ARATACAK HÜKÜMLERİ İÇERİYOR!”
 
 
 
 
 
"Genel Başkan İsmail KONCUK, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ne ziyaretlerde bulunarak işyeri temsilcileriyle bir araya geldi. Genel Başkanın ziyaretlerine Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Talip GEYLAN ile Genel Eğitim ve Sosyal İşler SekreteriCengiz KOCAKAPLAN da iştirak ettiler. 
 
Genel Başkan Koncuk, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül ile Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’i de makamlarında ziyaret ederek görüşmelerde bulundu. 
 
Marmara üniversitesi Göztepe Yerleşkesi’nde temsilcilerle yapılan toplantıda Şube Başkanı Hanefi Bostan’ın açış konuşmasından sonra söz alan Genel Başkan İsmail Koncuk, temsilcilere yönelik geniş kapsamlı açıklamalarda bulundu. 
 
Sorunlarımızı Beyaz Atlı Prensler Çözmeyecek! 
 
Üniversitelerdeki sendikalaşma oranının beklenenin çok altında kaldığını ifade eden Koncuk, “Bilim yuvası olan üniversitelerimiz, her alanda olduğu gibi örgütlenme ve hak arama mücadelesinde de öncü olması gereken kurumlardır. Toplumumuzun en aydın kesimini oluşturan üniversite çalışanlarından beklentimiz, sendikal mücadelede diğer kesimlere örnek teşkil etmeleridir. Fakat üzülerek görüyoruz ki, bunun tam aksi bir durumla karşı karşıyayız. Şunu unutmamalıyız ki, yaşanan sorunlarımızı bir beyaz atlı prens gelerek çözüme kavuşturmayacaktır. Problemlerin çözüm sürecinde halledilmesi, ancak ve ancak örgütlü mücadele ve elbirliği ile gayret ederek mümkün olabilecektir. Dilerim önümüzdeki süreçte üniversite çalışanları sendikal mücadelede kendilerinde yakışan seviyede bulunacaklardır. Üniversite çalışanlarının, doğrudan kendilerini ilgilendiren meseleler karşısında vurdumduymaz olmamaları ve sorunlarına çözüm üretme gayretlerine destek olmaları bekliyoruz” Dedi. 
 
Hazırlanan YÖK Tasarısı Eskisini de Aratacak!
 
YÖK Tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulan YÖK yasa tasarısı üzerine değerlendirmelerde de bulunan Genel Başkan İsmail Koncuk, tasarının mevcut haliyle eskiyi bile aratacak hüviyette olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sayın Gökhan Çetinsaya’nın YÖK revizyonuna yönelik geniş yelpazeli girişimi, tüm üniversite paydaşlarında olduğu gibi bizde de heyecan oluşturmuştu. Görüşümüzün istenmesi üzerine tüm üniversitelerimizden temsilcilerimizin katılımıyla Ankara’da 14-16 Aralık 2012 tarihinde bir Üniversite Çalıştayı düzenlemiş ve hazırladığımız raporu YÖK’e ve siyasi partilere sunmuştuk. Ancak YÖK tarafından MEB’e iletilen yasa tasarısını görünce ciddi anlamda görüşlerimizin pek de değerlendirilmediğini gördük. Tasarı, hem bizde hem de aklı başında olan tüm üniversite çevresinde ciddi hayal kırıklığı oluşturdu. Örneğin, rektör seçimlerini askıya alan, Üniversite Konseyi şeklinde bir kurul ihdas ederek üniversitelerin yönetimini özerk olmaktan daha da uzaklaştırarak siyasetin güdümüne sokabilecek bir sürece yol açan bu tasarı kabul edilemez. Üniversitelerimiz, demokrasinin azami derecede yaşatıldığı kurumlar olmalıdır. Ancak özgürlüğün solunduğu ve hür iradeyle tercihlerin yapılabildiği bir ortamda bilimsel çalışma yapılabilecektir. Özgür düşüncenin olmadığı bir ortamda bilim de yoktur. Türk Eğitim-Sen olarak üniversitelerde demokrasiden korkulmamasını ve seçimden kaçılmamasını talep ederek, rektörlerin tüm idari ve akademik personelin katılımıyla seçimle gelmesi gerektiğini savunduk. Üniversitelerimizin siyasi tasarruflardan kurtarılması amacıyla idari, mali ve akademik özerkliği tam anlamıyla yaşamasını istedik. Siyasetin rengine göre rektörlerin pozisyon almalarının ve rektörün duruşuna göre çalışanların şekil almasının üniversitelerimize yakışmadığını söyledik. Dilerim mevcut tasarı tarafımızdan getirilen iyi niyetli ve yapıcı ikazlar doğrultusunda elden geçirilir ve gerçekten ülkemiz yüksek öğrenim hayatının ihtiyaçlarını karşılayacak bir nizamda yasalaşır.”
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.