Esra ya Bir Şans Daha
'08.02.2013'
haber detay

17 yaşındaki Esra Çetinkaya, iki yıl kendisini okula göndermeyen babasını öğretmenleri aracılığıyla ikna etti. Muş’ta ‘Kızlarımıza Bir Şans Daha’ projesiyle okula dönen Esra teşekkür belgesi aldı.

Esra Çetinkaya 17 yaşında. Muş merkezde ailesiyle birlikte yaşıyor. Bir abisi, bir de kız kardeşi var. Annesi ev hanımı, babası ise esnaf. Ama sürekli bir gelirleri yok, babası iş bulduğunda çalışıyor. Abisi ise araba farı üreten bir firmada işçi. Aynı zamanda açıköğretim fakültesi öğrencisi. Kız kardeşi ise dördüncü sınıf öğrencisi.

Esra Çetinkaya, 8’inci sınıftan sonra okula veda etti. Nedeni ise hem maddi imkansızlıklar, hem de babasının, okula giderse kötü alışkanlıklar edinmesinden duyduğu endişe. Bütün arkadaşları okula başlarken, iki yılını evde annesine ev işlerinde yardım ederek geçiren Esra Çetinkaya, bir gün kapılarını çalan öğretmenler sayesinde okula döndü. Ama babasını ikna etmek hiç de kolay olmadı. Esra Çetinkaya’nın anlattığına göre babası önce, eve gelen öğretmenlerle tartıştı. Gergin anlar yaşadılar ve öğretmenleri neredeyse evden kovacak noktaya geldi. Ama kızı yılmadı ve annesi ile birlikte, babasına “İleride düzenli bir hayatım, bir mesleğim olsun. Senin gibi olmak istemiyorum” diyerek ikna etmeyi başardı. Sonunda Selcen Hatun Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü’ne kaydı yapıldı. Çetinkaya, ikna sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Babam biraz diretti, sinirlenip kızıyordu hepimize. Beni okula göndermeyeceğini söyledi. Dışarıya güvenmiyordu, kötü alışkanlıklar edineceğimden de korkuyordu. Aradan bir-iki gün geçtikten sonra yeniden beni okula göndermesini istedim. Babam da bana hak verdi, okula döndüm.”

Kendime söz verdim


Eve gelen öğretmenler Kızların Eğitimi Projesi (KEP) ve Muş Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamındaki ‘Kızlarımıza Bir Şans Daha’ çalışmasıyla Esra’nın kaydını yaptılar. Bütün masrafları proje kapsamında karşılanıyor.  29 Kasım 2012’de okula döndüğü gün çok heyecanlandığını anlatan Esra Çetinkaya, “Başaracağım diye kendime söz verdim” dedi. Sonra da ders çalışmaya başladı. Öğretmenlerinin de desteğiyle bir buçuk aylık sıkı bir çalışmanın sonunda karnesiyle birlikte teşekkür belgesi alarak, öğretmenlerini şaşırttı.

Esra Çetinkaya mezun olduktan sonra ya hemşire, ya da lisede çocuk gelişimi bölümünde olduğu için anaokulu öğretmeni olmak istediğini anlatarak, şunları söyledi:

“Gelecekte şu ankinden daha düzenli bir hayatım olmasını istiyorum. Muş’ta yaşamayı düşünmüyorum. Burası küçük bir yer olduğu için imkanlarımız çok kısıtlı. Diyarbakır’a yerleşmeyi planlıyorum. ”

Çabuk adapte oldu


- Selcen Hatun Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı ve Kızlara Bir Şans Daha Proje Sorumlusu Mahmut Karakaya: Esra Çetinkaya okula kazandırdığımız 11 kız öğrencimizden biri. Aile ile görüştüğümüzde babası, tamamen maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuğunu gönderemediğini ifade etti. Biz, onun bütün okul ihtiyaçlarını, dersle ilgili bütün ekipmanı proje kapsamında sağlayacağımızı anlattıktan sonra düşünmesi gerektiğini söyledi. İkna süreci içinde bir gerginlik yaşandı. Kızımız zaten okumak istiyordu, annesiyle birlikte babasını ikna etti. Biz de destek olduk. Böylece Esra 29 Kasım 2012’de okula döndü. Çabucak derslere adapte oldu. Teşekkür belgesi aldı.

3 haftada 11 kız öğrenci okula döndü


- Selcen Hatun Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Mahmut Karakaya Kızlara Bir Şans Daha proje sorumlusu. Projede Karakaya ile birlikte, meslek öğretmenleri Pınar Gültekin, Çilem Ataş, Sibel Tokman da kızları okula kazandırmak için çalışıyor. Öğretmenler 2012-2013 eğitim öğretim yılının ilk yarısında 3 hafta içinde 11 kız öğrenciyi okula kazandırdı.




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.