Öğrenim Özrü Tarihe Karışıyor
'08.02.2013'
haber detay

 

Öğrenim Özrü Tarihe Karışıyor
 
“Milli Eğitim Bakanlığının uzaktan eğitim yoluyla öğretmenlere yüksek lisans imkânı tanıyacak olması, daha fazla öğretmeninin alanlarında üst öğrenim görmelerine neden olacaktır. Yaşantılarında hiçbir değişiklik yapmadan bu imkândan faydalanacaklardır.”
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı e akademi yoluyla öğretmenlere yüksek lisans yapma imkânını sağlayacak olması, anlaşılan öğrenim özründen tayin bekleyenleri üzecek! Bakanlık son derece önemli bir fırsatı öğretmenlerin ayağına kadar getirecek. Alanında kendisini geliştirmek isteyenler, çok daha ucuza, daha az zaman kaybederek yüksek lisans yapabilecekler. Bunun doğru ve yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Öğretmenler görev yaptıkları yerlerden binlerce km ötede yüksek lisans yapmak için zorluğa katlanmayacaklar. Hem de yaş sınırlaması olmadan bu imkândan yararlanabilecekler. Yıllar sonrada olsa öğretmenlerin üniversitelerdeki gelişmelerden haberdar olmasını önemsiyorum. Aslında tüm öğretmenlerin eğitim fakülteleri ile irtibatının kesilmemesi lazım. Eğitim fakültelerinde her öğretmenin bir danışmanın olması gerekir.
Uzaktan eğitim yoluyla alınan sertifikaların geçerliliği dünyanın gelişmiş ülkelerinde sorgulanmıyor. Önemli olan teknik altyapıyı kurabilmek! MEB son e akademi ile bence bu sınavı başarı ile geçmiştir. Bakanlıkta bu hususta emeği geçen VOLKAN AKÇAY ve ekibine bir eğitimci olarak teşekkür ediyorum. YÖK ile yapılacak anlaşma ile artık öğretmenlere yüksek lisans imkânın sağlanması önemli bir başarı olarak bu ekibin hanesine yazılacaktır.
Öğretmenler için uzaktan eğitim ile yapılacak eğitimin önemi büyüktür. Hiç kimse düzenini bozmadan, yaşantısında değişiklik yapmadan bu imkândan yararlanacaktır. Devlet açısından da baktığımızda daha ucuza, daha az emek ile kitlelere ulaşılabilecektir. Böyle bir tasarruf önemlidir. Biz kulağımızı tersten tutmaya alıştığımızdan, Bakanlığın sağlayacağı bu imkâna farklı gözle bakıyoruz. Öğrenim özrü sorununu çözmek için böyle bir proje geliştirildiğini iddia ediyoruz. Aslında doğru cümle yüksek öğrenim sorununu çözmek için böyle bir proje gerçekleştirildi olmalıydı. Bakanlık çalışanlarının birçoğu problemlere personel odaklı çözüm ürettiğinden, yapılan her işin arkasında başka bir şey arıyoruz. 
Ülkenin 81 vilayetinde üniversite var. Ama ben Malatyalım, Malatya’da yüksek lisans yapmak istiyorum. Ya da atamam Ankara’ya yapılamıyor bari öğrenim özründen tayin isteyeyim düşüncesi ile hareket ediyoruz. Bir bakın etrafınıza, birçok kişinin üst öğrenim yapmaktaki amacı daha çok yer değiştirme taleplerinin gerçekleştirilmesidir. Üst öğrenim bahane tayin istemek şahane mantığı ile hareket ediyoruz. Nadirde olsa bunun aksi durumdaki arkadaşlarımızı tenzih ediyorum. Öğrenim özrü ile ilgili bir istatistik açıklansa bu durumu daha net göreceğimize inanıyorum. Ülkenin batısında öğretmen normlarının doluluk oranı yüzde 85 lerin üzerine çıkmış durumda! Yer değiştirmenin yolu yalnızca özür grubundan tayin isteyebilmek. Başka da yolu yok!
MEB çalışanların üst öğrenim görmelerini e akademi yolu ile çözdükten sonra Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 38.Maddesinde değişiklik yapması gerekecektir.
Bence, Bakanlık doğru bir uygulamaya imza atıyor. Ama eksik gibi! Milli Eğitim Bakanlığında yalnızca öğretmenler yok. Diğer çalışanlarda bu imkândan yararlanabilmelidir.mebpersoneli
Mustafa DÖNMEZ
Eğitimci Yazar

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.