İşte 'Eğitime Bakış 2012' Başlıklı Rapordan Çıkan Sonuçlar
'08.02.2013'
haber detay

 

İşte 'Eğitime Bakış 2012' Başlıklı Rapordan Çıkan Sonuçlar

Kızlar, yasa koyucu, üst düzey memur, yönetici ve profesyonel olarak çalışmaya, erkeklere göre ortalama yüzde 11 oranında daha fazla ilgi gösteriyor.

 

Genç kızlar, erkeklere göre  daha fazla mesleki hedefe sahip. Neredeyse tüm OECD ülkelerinde, kızlar yüksek  statülü işlerde çalışmaya erkeklere göre daha fazla istek duyuyor.
 
OECD’nin, üye ülkelerin eğitime ilişkin göstergelerini ortaya koyan  ”Eğitime Bakış 2012” başlıklı raporu, gençlerin cinsiyet ve ülkelere göre  değişen beklentilerini ortaya koydu.
 
Araştırmaya göre, pek çok OECD üyesi ülkede 25-34 yaş arasındakiler,  55-64 yaş arasındakilere göre daha fazla yüksek öğrenim görmüş durumda. Bu alanda  Almanya, İsrail ve Amerika istisna oluşturuyor. Türkiye, her iki grup için Çin ve  Brezilya’nın ardından sondan üçüncü sırada yer alıyor. OECD ortalamalarına göre  yüksek öğrenim görenlerin oranı 25-34 yaş grubu için yüzde 38, 55-64 yaş grubu  için yüzde 23 düzeyinde.
 
İkincil orta öğretim meslek programları çerçevesinde kızlar Avusturya,  Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Endonezya, Japonya, Slovakya, Slovenya,  İspanya, İsviçre’de sosyal bilimler, işletme ve hukuk, Estonya, Macaristan ve  Polonya’da ise hizmet sektörü ile ilgili alanları tercih ediyor. Türkiye’de  kızlar daha çok sağlık sektörünü yeğlerken, sadece Arjantin’de kızlar  mühendislik, imalat ve inşaat gibi alanları seçiyor.
 
Rapora göre, genç kızlar, erkeklere göre daha fazla mesleki hedefe sahip.  Neredeyse tüm OECD ülkelerinde, kızlar yüksek statülü işlerde çalışmaya erkeklere  göre daha fazla istek duyuyor. Kızlar, yasa koyucu, üst düzey memur, yönetici ve  profesyonel olarak çalışmaya, erkeklere göre ortalama yüzde 11 oranında daha  fazla ilgi gösteriyor. Bu eğilimler, OECD ülkeleri içerisinde Fransa, Almanya ve  Japonya’da değişiyor ve kızlarla erkekler, bu tür işlere aynı oranda eğilim  duyuyor. İsviçre ise erkeklerin ilgisinin kızlardan fazla olduğu tek ülke olarak  öne çıkıyor. Yunanistan ve Polonya’da bu tür işlerde çalışma beklentisi  içerisinde olan kızların oranı erkeklere göre daha fazla artıyor ve fark yüzde  20’ye ulaşıyor.
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.