Öğrenciler rektör seçimlerinde oy hakkı istiyor
'03.02.2013'
haber detay

Öğrenciler rektör seçimlerinde oy hakkı istiyor

 

Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Adem Yaşar, yeni YÖK kanun tasarısında öğrenci temsilciliklerine oy hakkı verilmemesini eleştirdi. Yaşar, “Rektör seçimlerinde ve senato toplantısında öğrenci temsilciliklerine oy hakkı tanınmamasını desteklemiyoruz” dedi.

Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Adem Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada yeni YÖK kanun tasarısına eleştiriler yönelterek, “Rektör seçimlerinde ve senato toplantısında öğrenci temsilciliklerine oy hakkı tanınmamasını desteklemiyoruz” dedi.

“Öğrenciler üniversitelerin asli öğeleridir” diyen Yaşar, öğrenci konseylerinin yükseköğretim mevzuatında yer aldığını belirtti. Üniversitelilerin oylarıyla gelip, öğrencilerin problemlerini çözmeye, isteklerini yerine getirmeye çalışan konseylerin, görevini yapabilmesi için öğrenci temsilcilerine uygun imkan ve ortamların sağlanması gerektiğini ifade etti.

Öğrenci temsilcisi bu sorumluluğu kaldırabilir

Yaşar açıklamasına şöyle devam etti:

“Öğrenci temsilcisi başta rektör seçimlerinde olmak üzere üniversite senatosunda, fakülte yönetim kurullarında, komisyonlarda kısacası öğrenciyi ilgilendiren her konuda söz ve oy hakkına sahip olmalıdır. Temsilcilik görevi ancak bu şekilde hakkıyla ifa edilebilir. Gençlere güvenerek onların milletvekili olması için 18 yaşını doldurmuş bireylere seçme hakkının yanı sıra seçilme hakkının sağlanmasının planlandığı şu günlerde, 18 yaşın üzerindeki üniversite öğrenci temsilcilerine güvenmeyip, onlara rektör seçimlerinde ve senato toplantılarında oy hakkının verilmemesi büyük çelişkidir. Bu durumu en güzel özetleyen söz şudur: 18’inde vekil üniversitede rezil. YÖK kanunu tasarısında,öğrenci temsilcilerine rektör seçiminde ve senato toplantılarında oy hakkı tanınmamasının gerekçesi olarak ileri sürülen ‘öğrencileri sorumluluk kurtarma’ iddiası tamamen yersizdir. Çünkü üniversitedeki öğrencilerin oylarıyla seçilen bir öğrenci temsilcisi, sorumluluğunun bilincinde ve bunları kaldırabilecek güçtedir. Aksi halde sorumluluğu üstlenemeyecek öğrenci, temsilcilik için aday olmaz. Aday olsa dahi aleyhte kullanılan oylarla tamsilciliğe getirilmez. Bu gerekçelerle YÖK kanunu tasarısında, üniversite öğrenci temsilcilerine, rektör seçimlerinde ve senato toplantısında oy hakkı tanınmaması hususunu benimsemeyip desteklemediğimizi, ilgili maddeleri sonuna kadar eleştirdiğimizi bildiririz.”




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.