Afganistan'da, 3 milyon çocuk okuma yazma bilmiyor
'03.02.2013'
haber detay

Afganistan'da, 3 milyon çocuk okuma yazma bilmiyor

Afganistan’ın Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde okuma yazma bilmeyen 3 milyon çocuğun bulunduğunu açıkladı.

 

Zabul İl Milli Eğitim Müdürü Rahimullah Lodin, Zabul’da güvenliğin olmadığı noktalarda toplam 115 okulun kapatıldığını söyledi. İç savaşın devam ettiği ülkede, güvenlik sorunu nedeniyle 500 okulun kapatılmasının ardından okuma yazma bilmeyen çocuk sayısı 3 milyona ulaştı. Zabul’da 40 bin öğrenci olduğunu ifade eden Lodin, okulların kapatılmasıyla öğrencilerden bir çoğunun eğitimden uzak kaldığını belirtti. Lodin, eğitimin yanı sıra güvenlik olmayan noktalara hizmet de götüremediklerini, bu konuda yerel yönetimin duyarlı olmasını istedi.

 

Faryab’da 260 okul çadırda eğitim veriyor

 

Afganistan’ın kuzeyinde bulunan Faryab vilayetinin İl Milli Eğitim Müdürü Gulam Sahi Beyan da Faryab genelinde 490 okulun bulunduğunu, bunlardan 260’ının ise çadırlarda hizmet verdiğini vurguladı.

 

Faryab’da da diğer iller gibi güvenliğin olmadığı bölgelerde okulların kapatıldığını dile getiren Beyan, “Geçen sene il genelindeki okullarımıza 47 bin öğrenci başvuru yaptı. Bazı okulların kapatılmasıyla bu sene bu sayının 45 bine düşeceğini düşünüyorum” dedi.

 

Afganistan’da okula giden yaklaşık 10 milyon çocuk bulunuyor. Ekonomik durumunun ve güvenliğin olmaması yüzünden okullara gidemeyenlerin sayısı ise 3 milyona ulaşıyor. Bunlardan bazıları da ailesinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalıyor.

 

Taliban ise 2002 yılından buyana ülke genelinde onlarca okulu ateşe verdi. Ülkede 16 bin okulda 10 milyon öğrenciye 200 bin öğretmen ders veriyor. Bu okullardan her yıl 64 bin kişi mezun oluyor. Eğitim Bakanlığı, gelecek 10 yılda bu sayıyı 23 bin 700’e çıkarmayı hedefliyor.




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.