Okullarda kantin kiralarının artması tepki çekti
'03.02.2013'
haber detay

Okullarda kantin kiralarının artması tepki çekti

Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu (TKİEDF) Başkanı Vahap Osmanoğlu, MEB’in bağışları kesmesi nedeniyle okullarda kantin kiralarının yüzde 100-200 oranında arttığını söyledi. Osmanoğlu, kantincilerin bir tavuk gibi tüylerinin tek tek yolunduğunu ifade etti.

 

Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu’na bağlı 51 ildeki meslek odalarının yöneticileri Antalya’da toplandı. Toplantıda MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı İç Kontrol Grup Başkanı Gülten Güzel, yeni planlanan Okul Aile Birliği Yönetmeliği’ne ilişkin bilgiler verirken, TKİEDF Başkanı Vahap Osmanoğlu da sorunlarını anlattı.

 

Kantincilik toplumda beşinci sınıf vatandaş olarak hor görülürken, artık bugün herkesin kantincilik yapmak için çaba sarfettiğini anlatan TKİEDF Başkanı Vahap Osmanoğlu, kantincilik mesleğinin standartlara kavuşturulduğunu dile getirdi. Meslek mensuplarına bundan sonraki süreç içinde birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Vahap Osmanoğlu, Okul-Aile Birliği Yönetmeliği 2008 yılında çıkmasına rağmen genelgelerinin çıkmamış olmasından kaynaklı uygulamada büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi.

 

Bu yüzden illerde herkesin keyfi uygulamalar yaptığını belirten Osmanoğlu, şunları söyledi:

“Asitli ve aromalı içecekler ile cips satışı yasaklandı. Yasağa uyduk. Bize yasak ama kapı önünde herkese açık. Biz kayıt atındayız, denetimler yapılıyor, okul kapıları kapatılsa dışarıdan da bu içeceklerin okula girmesi engellenir. Kira artışlarını çok yüksek yapıyorlar, MEB bağışları kestiği için ‘elimizde bir kantinci kaldı, tek tek tüylerini yolacağız’ diyorlar ve yüksek kira artışları yapılıyor. Ülkemiz enflasyonda çok başarılı fakat okullardaki enflasyon azmış durumda, yüzde 100-200’lere yükselmiş kira artışları ile ilgili. İllerde bu artışlardan dolayı düşük kalorili veyahutta merdiven altı ürünler satılabiliyor. Tehlike çanları çalıyor. Bunun bir tedbiri alınması gerekir.”

 

Vahap Osmanoğlu, Türkiye’de federasyona bağlı 51 ilde meslek odası örgütlenmesinin tamamlandığını, bir yıl içinde de 81 ilin tamamına yayılacağını açıkladı. Türkiye’de 25 bin kantin işletmecisi olduğunu da belirten Osmanoğlu, 600 bin kişinin de istihdam edildiği büyük bir meslek grubu olduklarını dile getirdi.

 

Kantinlerin standartları iki yılda belirlenecek

 

Strateji Geliştirme Başkanlığı İç Kontrol Grup Başkanı Gülten Güzel ise Milli Eğitim Bakanlığı olarak kantinlerin standartlarının 2 yıl içinde yeniden belirleneceğini belirtti. Kantinlerde enerjisi yüksek, besin değeri düşük ve obeziteye neden olabilecek gıdaların bulundurulmasını istemediklerini söyledi.

 

Toplantıda kantinciler okul idarecilerinin dayatmayla bağış aldığından ve okul önlerindeki bakkalların kantinler kadar sıkı denetim altında tutulmadığından şikayet etti.




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.