Bakan Ergün: Üniversite-sanayi işbirliğine önem vereceğiz
'03.02.2013'
haber detay

Bakan Ergün, Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde TÜBİTAK Yerleşkesi’ndeki Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) Tesisleri’nde düzenlenen Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantası’nde konuştu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi ve üniversite işbirliğini daha etkin, TÜBİTAK’ı da yüksek lisans ve doktora verebilecek hale getireceklerini söyledi.

 

Toplantıda Doğu Marmara olarak geçen ve ‘TR 42 bölgesi’ olarak adlandırılan Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illeri özelinde üniversite-sanayi işbirliğinin sorunları ve bu işbirliğine ilişkin fırsatların ele alındığı toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de katıldı. Bakan Ergün, sanayici, üniversite rektör ve öğretim üyelerinden oluşan kalabalığın kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Ergün, üniversite-sanayi işbirliğini çok daha etkin hale getireceklerini, Gebze’nin Bilişim Vadisi ile bir eğitim üssü haline geleceğini belirterek şöyle devam etti:

“Bilişim Vadisi’nin açılmasıyla Marmara Araştırma Merkezi çok daha etkin hale gelecek. Burada hizmet eden bilim adamlarımız da artık burada ikamet edecek ve İstanbul’dan gidip gelmeyecekler. Böylece fiziksel, hem de zihinsel olarak yorulmayacaklar. Üniversite sanayi işbirliğindeki temel hedefimiz, programlarıyla desteklediğimiz sanayi ve teknoloji analizlerini sanayicilerimizle paylaşmak. Böylece Sanayi-Üniversite işbirliğini etkin bir hale getireceğiz. Doğu Marmara Bölgesi bu işbirliğiyle çok verimli ve başarılı çalışmalara imza atacaktır.”

 

Patent sahibi olmak pahalı bir süreç

 

Bakan Ergün dün açıklanan rakamlara göre 152.6 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini, ihracatın 2002 yılında 36 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde 10 yıl içersinde 36 milyar dolarda 152.6 milyar dolar seviyesine ulaşmış olmamızın çok çarpıcı bir gelişme olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Dikkat çekici bir rakam. İhracatımızı 5 kat artırmış olmamız önemli bir gelişmedir. Bir programız daha var. Rekabet öncesi iş birliği programı hazırladık. Ama işbirliği zayıf. Ayrılmayı seviyoruz ama birleşmeyi sevmiyoruz. Yıkıcı rekabete bayılıyoruz, iş birliğinde çok zayıfız. Bunu güçlendirmemiz lazım. Üniversite- sanayi işbirliğinde de çok zayıfız. Şimdiye kadar güzel bir üniversite-sanayi işbirliği iklimi oluşturamadık. Halbuki işbirliği insanın kurumların, şirketlerin yaratıcı kabiliyetini ön plana çıkartan en önemli hususlarından birisidir. Rekabette insanı çok geliştirir ama, aynı zamanda da iş birliği de çok geliştirir. Şimdi Üniversitelerle ilgili yasal bir düzenleme var. İnşallah burada ihtisas Üniversitelerin oluşturulmasından tutun da, Öğretim üyelerinin özgü haklarına varana kadar belirli düzenlemeler olacaktır, olmalıdır. Yeni patent kanunu hazırladık,birkaç gün içersinde parlemontoya sevk edilecek ve orada üniversite sanayi işbirliği adına önemli düzenlemeler getirilecek. Şimdi Üniversiteler kurumsal olarak patent sahibi olamıyorlar. Buluşcu hoca patent sahibi olabiliyor, ama patent sahibi olmak pahalı bir süreç. Zaman alan bir şey. Korumak ondan daha zor bir şey. Koruması daha önemli bir süre, arkanda güçlü bir kurum olması lazım. Eğer araştırma Üniversite imkanlarıyla yapıldıysa. Şimdi yeni patent kanununa göre Üniversiteler kurumsal olarak patent sahibi olabilecekler.”

 

Nihat Ergün, TÜBİTAK’ı gerektiğinde yüksek lisans ve doktora verebilecek hale getireceklerini de belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu kampüsü Muallimköydeki Bilişim Vadisi ile birlikte bölgenin en önemli cazibe merkezlerinden birisi haline getirecek adımları yavaş yavaş atıyoruz. İnşallah Marmaray porojesiyle birlikte Adapazarı’na kadar entegre olacak. Bununla ilgili çalışmaları Ulaştırma Bakanlığımızla birlikte yürütüyoruz ve hem Muallim Köy Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin, hem de TÜBİTAK Kampüsü’nün içerisinde Marmaray’ın istasyonları da olacaktır.”




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.