Şubat Özür Grubuna Başvuracak ve Engellenen Öğretmenlerimizin Dikkatine
'03.02.2013'
haber detay

Şubat Özür Grubuna Başvuracak ve Engellenen Öğretmenlerimizin Dikkatine!

Son dakikaya kadar belirsiz kalan 2013 Şubat özür grubu başvuruları 31 Ocak itibari ile başlamış olup 3 Şubat’a kadar 1. aşaması gerçekleştirilecek, 04/ 06 Şubat 2013 tarihleri arasında tercihler alınacak, atamalar 08 Şubat 2013 tarihinde tamamlanacaktır.


Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Servisi olarak bu özür grubu döneminde de danışmanlığa ihtiyaç duyan tüm öğretmenlere resmi sitemiz üzerinden genel bilgi paylaşımında bulunmakla birlikte, kendi üyelerimize bireysel hukuksal danışmanlık vermeyi sürdürecek, dava talebi olan üyelerimize herhangi bir vekâlet işlemi ve ücreti olmaksızın hizmet vereceğiz.
Şubat 2013 Dönemi Özür gruplarını iki başlıkta ele almak gerekmektedir:
    •    Başvuru hakkı tanınanlar:
    •    İller arasında sağlık, eş ve genel-özel hayatı etkileyen haller kapsamında başvuru hakkı olup, ekranı açılan öğretmenlerimizin yaptıkları her işlemin ekran görüntüsünü almaları çok önemlidir. (Bu işlem klavyade Print Screen tuşuna basılarak ardından açtığınız word sayfasına Ctrl+V tuşu ile yapıştırarak yapılır, farklı kaydet seçeneği ile kaydedilir)
    •    Başvuruya esas belgelerin tam ve nizami olması, kurumca onaylanması gerekir, birer örneği saklanmalıdır.
    •    Bilgilerinde eksiklik/yanlışlık bulunan öğretmenlerimizin acil ve süreli dilekçe ile düzeltme başvurusu yapmalarının yanında durumu sendikaları ile paylaşmaları gereklidir.
    •    Tercih aşamasında özellikle eş durumunda EŞİN ÇALIŞTIĞI İL/ İLÇE’DE branşında açık göremeyecek olan öğretmenlerin, bu ekran görüntüsünü de ekleyerek öncelikle eşin çalıştığı ilçe ve mümkün değilse yakın ilçe kurumlarına tayini YAZILI BİR DİLEKÇE ile talep etmeleri yerinde olacaktır. Dilekçe halen çalıştıkları kuruma “ilgili makama iletilmek üzere” ibaresiyle yazılacaktır. (Tayine esas belgeler ve tercih ekranı görüntüsü eklenecektir. ) Dilekçelerin Kurum tarafından kabul edilmemesi mevzuata aykırıdır. Öğretmenlerin dilekçelerini doğrudan kurumun evrak servisine teslim etmeleri ve evrak kayıt numarasını dilekçelerinin fotokopisi üzerine kaydettirmeleri gerekmektedir. Bu şekilde dilekçelerini kurumlarına teslim edemeyen öğretmenler ise Acele Posta Servis hizmetini kullanarak dilekçelerini kurumlarına iletmeleri gerekmektedir. Bu halde gönderi evrakı üzerine dilekçenin özünü belirtmekte yarar vardır. )
    •    Öğretmenlerimizin kendilerine açılan tercih listelerini de kaydedip muhafaza etmeleri önemlidir.
    •    Kılavuzda il-ilçe emrine yer verilmediğinden başvuru ve tercih işlemlerinde sorun yaşamayan öğretmenlerimizin bir bölümü puan-kontenjan yetersizliğinden dolayı yer değiştiremeyecektir. Bu konuyu dava konusu etmek isteyen üyelerimizin atamalar sonrası minimum puanları ve /veya tercih listesinde görmedikleri halde branşlarında açık olduğunu, ücretli öğretmen çalıştığını bildikleri kurumları da tespite çalışmaları yararlı olacaktır. (Sendikamız yurt genelinde ilana açılmayan kurumların isimlerini ihbar kabul etmektedir.)
    •    Erciş ve Van depremine maruz kalan öğretmenlerimize de başvuru ekranın açıldığı bilgisine sahibiz, depreme bağlı yer değiştirme özrü başvurusu Ağustos 2012 döneminde reddedilen üyelerimizden davasını açmış olanlardan istediğimiz heyet raporları sağlık özrü kapsamında başvuru için de kullanılabilir. (Başkasının güç ve yardımı olmadan hayatını devam ettiremez ibaresi olmayanlar). Esas olan sürmekte olan genel hayatı etkileyen haller (deprem) özrü davalarıdır. 2012 Ağustos özür atamaları kapsamında yer değişikliği isteği reddedilen depremzedelerin eski başvurularına dayalı olarak dava süreleri geçmiştir. Ancak yeni başvurulara ilişkin olarak alınacak sonuca göre süresinde olmak kaydıyla dava açma hakları vardır.

   Başvuru Hakkı Tanınmayanlar:
    •    Başvuruya esas koşulları taşımayanlar arasında çalışma süresini tamamlamayan, adaylığı kalkmayan, eşinin sigortalılık süresi eksik olanlar, sağlık kurulu raporlarında “başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez” veya deprem özrü bakımından “görev yaptıkları yerde kalmalarının sağlık durumlarını tehlikeye koyacağını belirten”   heyet raporu bulunmayanların hukuki mücadelesi zordur, açılacak davaların kazanılma olasılığı düşük görülmektedir.
    •    Eş ve sağlık özründen İL İÇİNDE yer değişikliği yer değiştirme başvurusu ekran üzerinden engellenenler bu başvuruyu YAZILI olarak yapmalıdırlar. Eklenecek belgeler ve prosedür aynıdır, bir kopyası saklanacak şekilde tayin talebine esas beyan halen çalışılan kuruma “ilgili makama iletilmek üzere” sunulmalıdır. Reddinden itibaren 60 gün içinde dava açılabilir. 60 gün içinde yanıtlanmayan talepler de zımnen ret sayılır. Bu durumda dava süresi ilk altmış günden sonraki ikinci altmış gündür.
    •    Tamamen kapsam dışında bırakılan öğrenim özrü mağduru üyelerimizin büyük çoğunluğu Şubat 2012, Ağustos 2013 dönemlerinde dava açmış durumdadır. Yeni dava açacak olan üyelerimiz öğrenim belgelerini ekledikleri yer değiştirme taleplerini çalıştıkları kuruma, ilgili makama iletilmek üzere verebilir. (İşleme yetkili makam MEB İKGM dir, sevkini elden takip etmek ya da ilden reddedilirse bu işlemi ek yaparak doğrudan MEB İKGM ne dilekçe göndermek gerekir).
    •    2012 Ağustos özür gruplarında ataması yapılmadığı için alan değiştiren üyelerimiz halen danışmanlık almaktadır. Bu üyelerimizden henüz alana dönüş talebinde bulunmamış olanlar, açılan özür grubu başvurularından bahisle, il-ilçelerine kendi branşlarında özür kapsamında atanacak olanlarla değerlendirilerek alana-yeni kuruma atama talep edebilirler. Dönüş başvurusu yapmamış, yapmayacak olanların alana dönüşleri konusunda talep ve bakanlık temasları AES MYK tarafından sürdürülmektedir.

  Her türlü dava noktasında onaylı üye formu ekleneceğinden, hukuksal mücadeleyi AES ile yürütmek isteyen sendikasız-diğer sendikalara üye öğretmenler resmi sitemizdeki online başvuru linki altındaki açıklamaya “acil” ibaresi düşmesi halinde üyelik işlemleri öncelikle tamamlanacaktır. (Hukuk servisimizin hizmet sözleşmesi gereği genel merkezce onaylanmış üyelikler dışında dava, danışmanlık hizmeti vermemiz mümkün değildir).

*** Sendika hukuk servisimizin bu bilgi paylaşımında yanıtı olmayan soru ve talepleri bulunan üyelerimizin açık isim ve telefon numaralarını yazdıkları iletilerini hukuk@aes.org.tr adresinden bize ulaştırmalarını rica ediyoruz. Temsilciliğimiz olan- olmayan tüm illerin hukuk danışmanlığı genel merkez avukatlarınca verilmekte olup, davalar da aynı merkezden yürütülmektedir. Yerel avukatlarla bir anlaşmamız yoktur.
Haber altına yapılan yorum-sorulara yanıt vermemiz, danışmanlığı yorum yazarak yapmamız olası ve efektif değildir, anlayışınız için teşekkür ediyoruz.
Anadolu Eğitim Sendikası Hukuk Servisi
 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.