Öğrenci Vizelerine Getirilen Kısıtlama Dil Okullarını Harekete Geçti
'03.02.2013'
haber detay

 Öğrenci Vizelerine Getirilen Kısıtlama Dil Okullarını Harekete Geçti

Binlerce öğrencinin mağdur edildiğini iddia eden üniversite ve özel dil okullarının yöneticileri değişikliğe gidilmesi için lobi çalışmaları başlattı.

İngiltere Hükümeti’nin öğrenci vizelerinde suistimali önlemek için getirdiği kısıtlamaların İngiltere’nin eğitim dünyasındaki imajını sarstığı ve binlerce öğrencinin mağdur edildiğini iddia eden üniversite ve özel dil okullarının yöneticileri değişikliğe gidilmesi için lobi çalışmaları başlattı.

Öğrenci vizelerinin suistimal edildiği ve yasa dışı göçe neden olduğu iddia edilerek, özellikle Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin dışından gelen öğrencilerin vize başvurularını sıkılaştıran İngiliz hükümeti, üniversite ve özel okul yöneticilerinden büyük tepki görüyor.
 
İngiltere’de 2010 yılında yapılan genel seçimle göreve gelen koalisyon hükümetinin, ülkeye gelen göçmenlerin sayısını azaltmak hedefiyle öğrencilere vize kısıtlaması getirmesinin yanlış bir adım olduğunu öne süren dünyadaki en büyük dil okulları zincirlerinden biri olan Inlingua Dil Okulları Cheltenham Bölge Yöneticisi David Arrowsmith, bu kararın hükümetin iyice araştırmadan aldığı yanlış bir karar olduğunu öne sürdü. Üniveriste ve dil okullarının kolay hedef olduğunu kaçak çalışanlar ve ülkede kaçak yaşayanları tespit etmek için daha organize bir yolun bulunmadığı için dil okulları ve üniversitelerin hedef aldığını belirten Arrowsmith, hükümetin koyduğu katı kuralları değiştirmesini beklediklerini söyledi. Hükümetin 2010 yılında aldığı ve yavaş yavaş uygulamaya başlanan kuralların ardından İngiltere’nin eğitim imajının büyük yara aldığını ifade eden David Arrowsmith, şöyle dedi:
 
"Hükümet, ülkedeki kaçak işçileri saptamak ve kanuni olmayan yollarla gelip bir daha dönmeyen kişileri tespit edebilmek için daha ucuz başka bir yol bulamadığı için dil okulları ve üniversiteleri hedef aldı. İngiltere Kraliçe İngilizcesi öğreten, dünyada en kaliteli ve saygın dil okullarına sahiptir. Hükümet göreve geldiğinde 2015 yılına kadar ülkeye gelen göçmenlerin sayısını 100 binin altına çekmeye söz verdi ve bunu gerçekleştirmek için yanlış bir yol izliyor. Ülkeye gelen yabancı öğrenciler, hem eğitim masrafları için hem de günlük harcamaları için milyonlarca sterlin para harcıyor ve bugüne kadar ülkeye akan maddi kaynaklar arasında eğitim gelirleri 5. sırada yer aldı."
 
Böyle bir yöntemi daha önce Avusturalya hükmetinin de denediğini ancak ekonomik olarak büyük yara aldığı ve göçmenliği denetlemek için yanlış bir yöntem olduğunu anladıkları için daha sonra değişikliğe gittiklerini anlatan Arrowsmith, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Avusturalya hükümeti de bundan 4 yıl önce benzer uygulamalara gitti ve beklenen olumlu değişikliklerden çok ülkeyi ekonomik olarak zarara uğrattığı tesit edilice karar değiştirdiler. İngiltere hükümeti de yaptığı hatanın farkına varacak ve er ya da geç bu sert vize uygulamalarında değişikliğe gidecek. Biz ’English UK’ olarak güçlü bir lobi çalışması içindeyiz. Yurt dışından gelen öğrenciler İngiltere ekonomisinin 5’inci en büyük görünmez ekonomik kaynakları. Hükümet göçmenliği 2015 yılına kadar düşürme sözü verdi ve kolay bir hedef olarak öğrencileri seçti. Bu çok yanlış bir karar oldu. English UK’ye üye ülkede 400 dil okulu var ve biz yöneticiler olarak büyük bir lobi çalışması içerisindeyiz.




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.