Öğretmene 'soruşturma' değil, 'inceleme' açılmış
'29.01.2013'
haber detay

 

Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Amin Maalouf’un Semerkant adlı kitabını öğrencilerine okutan öğretmene soruşturma açıldığı iddialarıyla ilgili, “Soruşturma değil inceleme başlatıldı ama henüz sonuçlanmadı” dedi. Şikayetin kitapla ilgili olmadığını da savunan yetkililer, “Öğretmenin derste terör örgütü ve ölüm oruçları üzerine konuşmalar yaptığı şikayeti geldi. Bunun üzerine inceleme başlatıldı, kitap şikayeti sonradan eklendi” açıklamasını yaptı.
 
Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Lisesi’nde bir öğretmenin Amin Maalouf’un Semerkant adlı kitabını okuttuğu gerekçesiyle soruşturma açıldığı ifade edildi. Şikayet konusunun ise kitapta, ‘müfredat dışı’ ve ‘Doğu kültürünü ve İslamiyeti aşağılayan ifadeler içermesi’ olarak açıklandı.
 
Hürriyet’e açıklama yapan Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, “Açılan soruşturma değil bir inceleme. Henüz tamamlanmadığı için öğretmene bir ceza verilmesi söz konusu değil. Ayrıca şikayet konusu kitap değildi. Öğretmenin sınıfta terör örgütü ve ölüm oruçları hakkında konuşmalar yaptığı iddia edildi. İnceleme bunun üzerine başlatıldı. Semerkant’la ilgili şikayet sonra geldi, incelemeye eklendi” dedi.
 
Yetkililer, Bahçelievler’in sık sık kitap soruşturmalarıyla gündeme gelmesi ile ilgili olarak da şunları söyledi:
 
“Bize gelen her türlü şikayeti araştırmak ve doğru olup olmadığını öğrenmek için işleme koymak zorundayız. Şu ana kadar kitaplarla ilgili başlatılan incelemelerde hiçbir öğretmene ceza verilmedi. Soruşturma diye bir şey yok. Okul müdürü öğretmeni çağırıyor, şikayetle ilgili birkaç şey soruyor. O da cevabını verince dosya kapanıyor.”
 
“Bu incelemeler öğretmenlerin performansını olumsuz etkiliyor” iddiaları üzerine ise yetkililer, “Olumsuz etkilemesi için bir neden yok. Bir ceza verilirse o zaman olumsuz etkilenebilir. Elbette insan her yaptığının hesabını verecek” cevabını verdi.
 
Şikayetlerin ardı arkası gelmiyor
 
Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak ise, asıl şikayet konusunun kitap olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
“Asıl olarak şikayet konusu kitap. Sonuçta kitaplarla ilgili şikayetin ardı arkası gelmiyor. Bizi asıl ilgilendiren öğretmen arakadaşımızın tavsiye ettiği kitap üzerinden soruşturma açılmış olmasıdır. Buna inceleme diyorlar ama sonuçta öğretmeni çağırıp, tavsiye ettiği kitapla ilgili sorular soruluyor. Bu durum da öğretmeni olumsuz etkiliyor.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.