Yetenekli ve çalışkanlara özel burs
'29.01.2013'
haber detay

 

Türk Eğitim Vakfı (TEV), üstün başarı bursu alanlar derslerinde olduğu kadar sosyal hayatta da başarılı. On parmağında on marifet olan gençler ayda 1000 TL’lik destek alacak.
 
Türk Eğitim Vakfı (TEV), bu yıl Üstün Başarı Bursu vereceği gençleri akademik başarıları kadar yeteneklerine göre de değerlendiriyor. Sosyal ilişkileri güçlü, hobileri olan ve ülkesine ve çevresine pozitif katkıları olanları tercih eden vakıf halen 256 öğrenciye burs veriyor. Bu yıl da, bu nitelikleri taşıyan 70 yeni öğrenciye ayda 1.000 TL burs verecek. Toplamda 2 milyon 52 bin TL burs dağıtılacak. 70 yeni bursiyer, LYS’de ilk 2 bine giren gençler arasından özel olarak seçildi. Şiir kitabı çıkaran, yüzen, müzikle uğraşan adaylar aldıkları burslarla eğitimlerini sürdürecekler.
 
Üstün Başarı Bursu’na başvuru şartları
 
TEV Üstün Başarı Bursu’na başvuran adaylar önce LYS puanı ve diploma notları üzerinden ön elemeye tabi tutuluyor. Bunu geçenler kompozisyon sınavına giriyor. Yapılan değerlendirmelerden sonra farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin katıldığı bir komisyon tarafından mülakata alınıyor. Adayların, LYS’de Mühendislik-Mimarlık, Sağlık Bilimleri, İdari Bilimler, Sosyal Bilimler ve Hukuk alanlarında ilk 2 bine, Temel Bilimler alanında da ilk 3 bine girmeleri gerekiyor. Bu bursa aynı zamanda hazırlık sınıfından 1 ve 2’nci sınıfa geçenler de başvurabiliyor. Bunun için üniversiteye girdikleri yıl LYS’de ilk 2 bine hazırlık sınıfını en az 4 üzerinden 2,80 (100 üzerinden 70), birinci sınıfı da en az 3,50 (100 üzerinden not verilen en az 87,5) not ortalaması ile tamamlamış olması gerekiyor. Üstün Başarı Müzik Bursu’na piyano, arp, gitar, yaylı çalgılar Ana Bilim Dallarından 2’nci sınıfa geçmiş öğrenciler başvurabiliyor. Müzik Bursiyerleri Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeleri huzurunda yapılan dinleti programı sonucunda seçiliyor.
 
***
 
Zonguldak doğumlu Doğuş Kökarttı (19), memur bir ailenin çocuğu. Zonguldak Fen Lisesi’ni 2012’de birincilikle bitirdi. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıfta okuyor. 17 yaşında öğretmenlerinin desteği ile şiir kitabı çıkartan Kökarttı, “İlk ve ortaöğretimde yazdığım kompozisyonlar, öyküler ve şiirlerle ulusal ödüller aldım, dereceler kazandım. Matematik ve Biyoloji Olimpiyatları’nda Türkiye’de ulusal dereceler aldım. Keman ve gitar çalıyorum. Müzik grubum var, solistim aynı zamanda. Profesyonel yüzücüyüm. Satrançta da Türkiye genelinde de derecelerim var. TEV Bursu hayallerimi gerçekleştirmek için bana maddi ve manevi bir destek olacak” diyor.
 
Anne ve babası doktor olan Tolga Tolgay (19) ise liseyi Robert Koleji’nde okudu. LYS’de Türkiye 2’ncisi oldu. Eğitimine Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde devam eden Tolgay, “9 yıldır bateri çalıyorum. Bunun dışında koşuyorum. Ayrıca 4 yıl piyano çaldım. Hatta konservatuarı bile kazanmıştım ama davula başladığım için bıraktım. Münazara Kulübü’ndeyim. Turnuvalara katılıyorum. TEV, nitelikli öğrencileri arıyor. Sadece akademik başarıya odaklanmıyor. Sosyal hayatında da başarılı olanları seçiyor. TEV’den aldığım bursu biriktirip ya yüksek lisans yapacağım ya da yaz okullarına gitmek için kullanacağım” diye konuşuyor.
 
Annesi de babası da emekli olana Yiğit Yakupoğlu (19) ise kendini şöyle anlatıyor: “Liseyi Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde (TEVİTÖL) okudum. LYS’de 597’nci oldum. Eğitimime Koç Üniversitesi’nde tam burslu Makina Mühendisliği Bölümü’nde devam ediyorum. Basketbol ve voleybol oynuyorum. Bunun dışında bas gitar çalıyorum. Özyeğin Üniversitesi’nin düzenlediği sanal borsa yarışmasında da ikinciliğe sahibim. TEV gibi benimle ortak hedefleri olan bir aileye dahil olmak çok güzel. Japonca öğrenmeye başladım. Aldığım bursla kursumun parasını ödeyeceğim ve harçlığımı çıkartacağım.”
 
Kırşehir’de büyüyen 2011 LYS Türkiye birincisi Murat Kaan (19) da “Babam öğretmen, annem memur. Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik Mühendisliği okuyorum. Üniversiteye başladığımdan beri münazara kulübündeyim. Çaylaklar Münazara Turnuvası’na da katıldım. Bu yıl ise Elektro-Teknoloji kulübünde görev alıyorum. Çeşitli organizasyonlarda şirketlerle görüşmelerde bulunuyorum. TEV Bursu’nun bana desteği büyük olacak. Kendi imkanlarımla yapamayacağım birçok şeyi yapma imkanı bulacağım” diyor.



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.