Semerkant'a da İnceleme
'29.01.2013'
haber detay

 

Semerkant'a da İnceleme
Yenibosna Necip Fazıl Kısakürek Lisesi'nde öğrencilere önerilen Amin Maalouf'un 'Semerkant' kitabı bir kişinin şikayeti üzerine inceleme konusu oldu.
 
 
Yenibosna Necip Fazıl Kısakürek Lisesi’nde tarih öğretmeninin öğrencilere önerdiği Amin Maalouf’un Semerkant kitabı bir kişinin şikayeti üzerine inceleme konusu oldu. Şikayet sahibine göre kitap doğu kültürünü aşağılıyor ve müstehcen ifadeler içeriyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü Basri Özbay “Vatandaş şikayet eder. İlgili makamlar inceler. Netice önemlidir. Ortada bir şey yok” dedi. 
 
John Steinback’in dünyaca ünlü kitabı ‘Fareler ve İnsanlar’ kitabında ‘ahlaki olmayan bölümler bulunması’ gerekçesiyle İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından sakıncalı bulundu. Ardından Bir velinin müstehcen olduğu gerekçesiyle BİMER’e şikayeti üzerine 100 Temel Eser içinde yer alan José Mauro De Vasconcelos’un Şeker Portakalı’nı okutan öğretmen hakkında inceleme yapıldı. Şimdi de Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf’un Semerkant’ta inceleme konusu oldu. 
 
Yenibosna’daki Necip Fazıl Kısakürek Lisesi’nde tarih öğretmeni Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf’un Semerkant kitabını öğrencilere önerdi. Ömer Hayyam’ın Rubaiyat’ının çevresinde dönen kitapta içiçe geçmiş iki hikaye var. 1072 yılında, Hayyam’ın Semerkant’ında başlayan ve 1912’de Atlantik’te biten bir serüven, bir elyazmasının yazılışının ve yüzlerce yıl sonra okunurken onun ve İran ’ın tarihinin de okunuşunun öyküsü. Öğretmenin tavsiyesinden sonra bir kişi ilçe milli eğitim müdürlüğüne şikayet dilekçesi gönderdi. İddalara göre kişi dilekçesinde kitabın doğu kültürünü aşağıladığını. Selçuklu Sultanı MElikşah’ın anlatıdığı gibi olmadığı belirtiyor. Ayrıca kitapta müstehcen içerikli kısımlar olduğunu belirtiyordu. Bir de şikayetine öğretmenin ders dışı konuşmalar yaptığını, tarih ders kitabını küçümsediğini de ekliyordu. Yaklaşık bir ay önce konu kitabı öneren öğretmen hakkında inceleme başlatıldı. Öğretmen savunmasını verdi. 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.