ÖLEN BABANIZI FİİLEN YAŞAMA DÖNDÜREBİLECEĞİZ
'29.01.2013'
haber detay

ÖLEN BABANIZI FİİLEN YAŞAMA DÖNDÜREBİLECEĞİZ

Razi CANİKLİGİL/NEW YORK
Mühendislik direktörü olarak Google’a katılan fütürist bilim adamı Ray Kurzweil, New York Times gazetesine yaptığı açıklamalarda sonsuza kadar yaşayabileceğimizi, hatta ölen babamızı dahi fiilen geri getirebileceğimizi söyledi.

 

Ray Kurzweil, hem tarih verdi, hem de ciddi uyarılarda bulundu..

 

Öleceğiniz yılı tahmin etmeyi mi isteklisiniz?
- Benim planıma göre, eğer 15 yıl daha hayatta kalmayı başarırsanız, bu tarihten sonra normal yaşam sürenize her yıl bir yıldan daha fazla süre ilave edebileceğiz.

 

Ölümsüz kalacağınızı mı tahmin ediyorsunuz ?
-‘Sorun şu; gelecekte size telefon açıp ‘İşte başardım, sonsuza kadar yaşadım’ diyemem. Çünkü, çünkü sonsuzluk yok.

Gelecekte üreteceğimiz mikroskopik nanobotlar sayesinde insan vücudu dahil herşeye yeniden şekil verilebilecek. Ray Kurzweil gibi görünen milyonlarca yaşam formları, her şekle girebilecekler mi?

 

-‘Mikposkopik nanorobotlar ile fiili bir vücut yaratma fikri 2050’larda olabilecek. Ancak, 2030’larda bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve hastalıkları silip süpürmek için milyonlarca nano-robotu vüctlarımıza yerleştiriyor olacağız.

 

Bir bilim adamı farelerdeki I tipi diyabet hastalığını kan hücresi boyundaki cihaz sayesinde iyileştirdi bile.

 

Eğer bu sayede ölümsüz olacaksak, evlilik kurumu nasıl devam edecek? Pek çok insan, bir eş ile 50 yıl birlikte yaşamayı yeterli görüyor.

 

Evlilik kavramı değişti. Evliliklerin yüzde 50’sinden fazlası ilk 10 ya da 20 yıl içinde sona eriyor. Çok insanın ikinci yaşam eşleri var. Ben 37 yıldır evliyim. Eşime bağlılığım var ve bunu değiştirmeye niyetim yok. Ben, aslında çok ilerisi için konuşmuyorum. Haftanın, yılın belki 10 yılın zorluklarına odaklanıyorum.

 

Müzisyen babanız siz 22 yaşındayken öldü. Onun DNA’sı ve geride bıraktığı müzik ve notları ile onu yeniden canlandırabileceğiniz için ısrar etmiştiniz. Onu yeni bir Cadillac ile gezerken görebilecekmiyiz?

                                                        

 

2029’da bilgisayarlar duygusal bir zekaya sahip ve tıpkı insanlar gibi inandırıcı olacaklar.

 

Bu tıpkı ben ve siz gibi, sadece oyun oynamak için açıp kapatmayacağınız, onların da iradeli insanlar olduğunu anlamına gelir.

 

Bu benim babam mı? Bunun bir simülasyon olduğunu tartışabilirsiniz. Ancak, bu oynayabileceğiniz bir şey değil.

 

Depresyondaki bir kişiyi geri getrirmeyi istemezsiniz, çünkü; dünya onların beklediklerinden artık çok daha değişmiştir ve bildikleri insanlar artık ortalıkta yoklardır.

 

2045 yılında bilgisayar hesaplamalarının dünyadaki tüm insan beyinlerinden en az 1 milyar kat daha güçlü olacağı tahiminini yaptınız. Eğer bu makineler çok akıllılarsa bize karşı bir hakimiyet kurmazlar mı

 

 Bu bizim onlara karşı bir savaşımız değil. Bunları limitlerimizin üzerine çıkabilmek için yarattık ve onlarla zaten uyum sağladık bile. Bugün yapay zeka (A.I.), sadece 3-5 federal hükümet kurumunun elindeki bir güç değil; dünyadaki milyarlarca mobil cihazların içinde bulunuyor.

 

Bir gün öldürücü bir hastalıkla uyandığınızda, kendi tedavi yönteminizi icat etmeye mecbur edileceğinizi söylemiştiniz? Ciddimiydiniz? - Bunu kesinlikle denerim. Şu anda M.I.T.’de bazı bilim adamlarıyla bir kanser projesi üzerine çalışıyorum. Eğer kansere yakalanırsam, neler yapableceğim hakkında bazı fikirlerim var. Eğer kendiniz tedavi edebileceğinize inanıyorsanız, neden başkalarınıda tedavi etmeye başlamıyorsunuz? Ben kendi önceliklerimi almak zorundayım. Herkes herşeyi yapamaz. Kendi dönemimizde neye zaman harcadığımız, muhtemelen verdiğimiz en önemli karardır. Farkındamısınız bilmiyorum ama, yakında mühendislik direktörü olarak Google’a katılıyorum.

Kaynak:Hürriyet

 




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.