Eğitime Bakan Dayanmıyor
'27.01.2013'
haber detay

 

Eğitime Bakan Dayanmıyor

 
"Milli Eğitim Bakanlığı en zor bakanlıkların ilk sırasında yer alıyor. Son 10 yılda bazı bakanlıklar bir iki kez el değiştirirken MEB’e 5’inci bakan geldi"
 
 
 
 
 
Milli Eğitim’de 93 yılda 76 bakan değişti. Gelen hep gideni arattı. Ak Parti’nin 10 yıllık iktidarı döneminde ise Prof. Dr. Nabi Avcı, Erkan Mumcu, Hüseyin Çelik, Nimet Baş (Çubukçu) ve Ömer Dinçer’den sonra beşinci bakan oldu. Milli Eğitim’in geçmişine bakıldığında ‘sivri’ bakanlardan sonra hep ılımlı bakanların göreve gelmesi dikkat çekti. 
 
Son kabine değişikliğiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna 76’ncı isim olarak Prof. Dr. Nabi Avcı oturdu. Ak Parti Hükümeti’nin de 5’inci Milli Eğitim Bakanı olan Avcı’nın göreve atanmasıyla birlikte dünden bugüne, bakanlarla ilgili anılarımızı tazeleyelim istedim. İşte 35 yıldır yakından tanıma olanağı bulduğum milli eğitim bakanlarıyla ilgili aklımda kalanlar:
 
* Mustafa Üstündağ
(26 Ocak-17 Kasım 1974)
Tanıdığım ilk Milli Eğitim Bakanı Mustafa Üstündağ oldu. Üniversite öğrencisiydim. Bitirme tez konum “Eğitime Yön Verenler”di. Bu konuda kendisiyle görüşmeye gittiğimde çok sıcak karşıladığını hatırlıyorum. Öğrenci olmama rağmen ciddiye almıştı. Uzun uzadıya eğitimin önemini anlattıktan sonra sorularımı cevapladı. Özellikle de hızlandırılmış eğitimle 3,5 ayda mezun edilen öğretmenleri merak ediyordum. “O günün koşullarında bu bir zorunluluktu. Terör nedeniyle eğitimi yarım kalanlar için bir defaya mahsus hak tanındığını” söylemişti. Sonraki yıllarda hep eğitime siyaseti sokan isim olarak anıldıysa da tam aksine Milli Eğitim’i birilerinin arka bahçesi olmaktan kurtardı, diyenler de oldu.
 
* Necdet Uğur
(5 Ocak-12 Kasım 1979)
CHP’nin en karizmatik bakanlarından birisiydi. Militan diyenler de oldu, bakanlığa şahsiyet kazandırdı diyen de. MEB’in onun döneminde saygınlık kazandığı kesin. Kadrolaşma eleştirilerine hep “tam aksine temizlik yapıyoruz” yanıtını verdi.
 
* Orhan Cemal Fersoy
(12 Kasım 1979- 12 Eylül 1980)
En silik bakanlardan birisiydi ya da bana öyle geldi. Hep mesafeliydi. Fazla tanıma olanağı bulamadım bakanlıkta iz bıraktı diyeni de, kendisini hatırlayanı da bulmak zor.
 
 
 
 



Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.