İstanbul’dan Siirt’e Kardeş Okul
'26.01.2013'
haber detay

İstanbul’dan Siirt’e Kardeş Okul

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Galileo Galillei İtalyan Lisesi, Siirt’te eğitim veren Yavuz Sultan Selim Lisesi ile kardeş okul oldu.

Kardeş okul anlaşması Siirt Valisi Ahmet Aydın önderliğinde, Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi ve Galileo Galillei İtalyan Lisesi Okul Aile Birliği Başkanları tarafından imzalandı. İmza töreninde söz alan Vali Ahmet Aydın, İstanbul’dan önemli okulların Doğu ve Güneydoğu’ya duyarlılığının arttığına işaret etti.

Ahmet Aydın, Galileo Galillei Lisesi’nin Siirt ile yakından ilgilendiğinden söz ederken, “Bu kurumun kardeş okul olarak Siirt’in önemli okullarından Yavuz Sultan Selim Lisesi’ni tercih etmesi gurur verici. Malum Galileo, gök bilimci, bizim İbrahim Hakkı Hazretleri de ışık olayı ile meşhur. O da gök bilimleri ile anılıyor, çok güzel bir benzerlik “ dedi.

İstanbul, Ankara, Bursa’dan ileri ve modern eğitim kurumlarını Güneydoğu’nun okulları ile kardeşliğinin yararı olduğunu vurgulayan Aydın, “Bu illerin ve bölgelerin okullarında okuyan talebeler bir birlerine konuk olmalı. Araya muhakkak ve muhakkak köprü konulmalı.” ifadelerini kullandı.

Galileo Galillei İtalyan Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Gülsüm Çelen ise Doğu’dan kendilerine kardeş okul tercih edip yerinde bir adım attıklarını dile getirdi. Gülsüm Çelen, 300 talebeli bir okul olarak Siirt’te bulunan Yavuz Sultan Selim Lisesi’nin ihtiyaçlarını karşılamayı ve diğer eğitim kurumlarına örnek teşkil etmeyi amaçladıklarını aktardı.

17. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT)’nda yapılan imza töreninin ardından Vali Ahmet Aydın, Galileo Galillei İtalyan Lisesi Okul Aile Birliği üyeleri ile toplu fotoğraf çektirdi.

EMITT’E IŞIK OLAYI’NIN MAKETİNE BÜYÜK İLGİ

 

 

Toplam 67 ülkenin, 150 beldenin katıldığı EMITT’te yerini alan Siirt Valiliği, ilin dini ve kültürel değerlerini tanıtıyor. Bu çerçevede 2 asır evvel Tillo’da vuku bulan İbrahim Hakkı’nın ışık olayını maketlerle anlatıyor.

Işık olayının fuara gelenlerden büyük merak uyandırdığına temas eden Siirt Valisi Ahmet Aydın, maketlerin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Ahmet Aydın, ışık olayı ile ilgili de şunları kaydetti:

“Malum 21 Mart ve 23 Eylül’de güneş Tillo’nun doğusundan Botan Vadisi’nden doğuyor. Bunu gören İbrahim Hakkı, önemli bir sistemi devreye alıyor. Bu sistem ile evvela ilham aldığı İsmail Fakirullah’ın başucunu, ardından Tillo’yu aydınlatıyor. Tabii İbrahim Hakkı, hocasını seviyor, onun için kalıcı bir şeyler yapma yoluna gidiyor. Burada manevi olarak şöyle bir incelik var. İlk güneş hocam Fakirullah’a gelecek, onun ufku ve maneviyatı ile Tillo’nun tamamı aydınlanacak.

Bu sistem 1960’a dek gidiyor. O sene, restorasyondan dolayı pencere kaydırılıyor, tabii sistem felç oluyor. 2011’de profesörler 6-7 ay çalışarak sistemi tamir ediyor. İlginçtir 260 sene evvel ortaya koyulan uygulamayı profesörler,google, yahoo gibi teknik ürünler ile daha yeni yapıyor.”

 

Siirt Standı, 27 Ocak Tarihine kadar 12. Salon 1213 numaralı stantta ziyaretçilerini bekliyor olacak.




Bu site bir BMS PROJE iştirakıdır.